H ΕΚΤ θα εξετάσει τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, την εσωτερική τους διακυβέρνηση και τις «κατάλληλες» αξιολογήσεις που ισχύουν στην αδειοδότηση άλλων εταιρειών.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έθεσε τις βάσεις για τον προσδιορισμό των κριτηρίων που θα χρησιμοποιήσει στη διαδικασία εναρμόνισης των αδειοδοτήσεων για τα κρυπτονομίσματα στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη 17 Αυγούστου, το τμήμα τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την εποπτεία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων καθώς «τα εθνικά πλαίσια που διέπουν τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία αποκλίνουν αρκετά μεταξύ τους». Σε αυτό το έργο η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της τις διαφορετικές προσεγγίσεις εναρμόνισης μετά την ψήφιση του Κανονισμού MiCA και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία του Τραπεζικού Συστήματος που αφορούν την έκθεση των τραπεζών στην κρυπτογράφηση. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα εφαρμόσει κριτήρια από την Οδηγία για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις — που τέθηκε σε ισχύ το 2013 — για την αξιολόγηση των αιτημάτων αδειοδότησης για δραστηριότητες και υπηρεσίες που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών κρυπτονομισμάτων, την εσωτερική τους διακυβέρνηση και τις «κατάλληλες» αξιολογήσεις που ισχύουν για την αδειοδότηση άλλων εταιρειών. Επιπλέον, η ΕΚΤ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στις εθνικές αρχές για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και στις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών των αντίστοιχων χωρών για την παροχή στοιχείων που είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση πιθανών κινδύνων.

 

 

«Όσο μεγαλύτερη είναι η πολυπλοκότητα ή το εύρος των επιχειρήσεων κρυπτονομισμάτων, τόσο υψηλότερο θα πρέπει να είναι το επίπεδο γνώσης και εμπειρίας για τον τομέα της κρυπτογράφησης», ανέφερε η ΕΚΤ. «Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη ή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τις ανάλογες γνώσεις καθώς οι επικεφαλής των τμημάτων αξιολόγησης κινδύων θα λειτουργήσουν ως σημαντικές δικλείδες ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, βρισκεται «σε εξέλιξη» η ανάλυση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσουν τα κρυπτονομίσματα στην Ευρώπη, και «θα παραμείνει στο κέντρο της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας τα επόμενα χρόνια». Ο κανονισμός MiCA ενδέχεται να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 2 Αυγούστου, η ΕΚΤ δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης σύμφωνα με την οποία ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας θα ήταν η προτιμητέα επιλογή για διασυνοριακές πληρωμές έναντι του bitcoin (BTC) ή άλλα κρυπτονομίσματα. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν υπογραμμίσει παλαιότερα την κατάρρευση του Terra ως πιθανό παράδειγμα της απειλής ενός stablecoin στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστώντας εποπτικά και ρυθμιστικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.