Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία θα συνεχίσουν να καθορίζουν τα ράλι στη τιμή του bitcoin, παρότι τα παράγωγα δείχνουν ότι ο δρόμος προς τα $29.000 είναι ανοικτός.


Στην περιοχή των $24.000 δίνει μάχη η τιμή του Bitcoin (BTC) και μπορεί η αρχική προσπάθεια κατάκτησής τους στις 10 Αυγούστου να μην ήταν επιτυχής, αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν και αρκετή για να εκτρέψει την τιμή από το ανοδικό κανάλι των 52 ημερών. Η στήριξη του καναλιού βρίσκεται στα $22.500 και η ανοδική τάση υποδηλώνει ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η τιμή του BTC θα φτάσει τελικά στο επίπεδο των $29.000.

Τα στοιχεία παραγώγων του bitcoin δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για μόχλευση σε θέσεις long («ταύροι»), αλλά ταυτόχρονα, δεν αποτιμούν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιαστικού κραχ. Περιέργως, η πιο πρόσφατη πτώση του bitcoin στις 9 Αυγούστου συνέβη παράλληλα με την πτώση στις μετοχές.

Στις 8 Αυγούστου, η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών και καρτών γραφικών Nvidia Corp (NVDA), ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο δεύτερο τρίμηνο θα κατέγραφαν πτώση 19% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, στις 6 Αυγούστου η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά κέρδη, καθώς εκτός από τα 430 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση μέτρων για «το κλίμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολογία», προβλέπει την επιβολή φόρου 1% στις εισηγμένες εταιρείες για την επαναγορά μετοχών.

Η υψηλή συσχέτιση των παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων με τα κρυπτονομίσματα παραμένει ως ανησυχία σε μερίδα των επενδυτών, ενώ ένα δεύτερο στοιχείο που αξιολογείται είναι η εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων με την Fed να παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας. Η τελευταία μέτρηση έδειξε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 3,5%, επίπεδο συμβατό με την υπερθέμανση της αγοράς εργασίας που αναγκάζει τη νομισματική αρχή να συνεχίζει την αύξηση των επιτοκίων και την περιστολή των προγραμμάτων αγοράς χρέους.

Ο περιορισμός των θέσεων υψηλού ρίσκου αποτελεί τον κανόνα μέχρι οι επενδυτές να βεβαιωθούν ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται κοντά στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι traders κρυπτονομισμάτων παρακολουθούν με προσοχή τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Τα παράγωγα παρέχουν σαφείς ενδείξεις στους traders για το επενδυτικό κλίμα.

 

 

Οι μετρήσεις των παραγώγων bitcoin κυμαίνονται από ουδέτερες έως πτωτικές

Το premium στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε ετήσια βάση μετρά τη διαφορά μεταξύ των πιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και των τρεχόντων επιπέδων της spot αγοράς. Ο δείκτης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4% και 8% για να έχουν κέρδος οι traders ώστε να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους μέχρι τη λήξη του συμβολαίου. Μετρήσεις κάτω του 2% θεωρούνται ως εξαιρετικά πτωτικές, ενώ μετρήσεις άνω του 10% θεωρούνται ως υπερβολικά αισιόδοξες.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι η μέτρηση υποχώρησε κάτω από το 4% την 1η Ιουνίου, αντανακλώντας την έλλειψη ζήτησης των traders για μόχλευση σε θέσεις long. Ωστόσο και με δεδομένο ότι το BTC έχει σημειώσει πτώση κατά 51% (από τα υψηλά του) η τρέχουσα μέτρηση του 2% δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Επιπλέον εξετάζεται η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης και η μεταβλητή delta skew 25% υποδηλώνει εάν στην πρόκριση συναλλαγών παρατηρείται υπερχρέωση ως προστασία έναντι ξαφνικής ανοδικής ή καθοδικής μεταβολής.

Εάν οι traders φοβούνται μια ενδεχόμενη κατάρρευση της τιμής του bitcoin, η τιμή της μεταβλητής θα διαμορφωθεί πάνω από το 12% ενώ αντίθετα μια αρνητική τιμή στο -12% υποδηλώνει γενικευμένη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τιμή της μεταβλητής από τις 5 Αυγούστου κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 5%, επίπεδο που θεωρείται ουδέτερη περιοχή. Οι traders των δικαιωμάτων προαίρεσης δεν επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις ως προστασία, πράγμα που σημαίνει ότι παρότι δεν τους χαρακτηρίζει ο ενθουσιασμός, τουλάχιστον φαίνεται να μην διακατέχονται από τον φόβο των προηγούμενων μηνών.

Συμπερασματικά, η μικρή αγοραστική ζήτηση δεν θα πρέπει ερμηνευτεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική με δεδομένο το τρέχον ανοδικό κανάλι αλλά και των στοιχείων από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Επιπλέον ο σκεπτικισμός που υποδηλώνουν οι μετρήσεις στα παράγωγα χαρακτηρίζεται ως υγιής όσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση παραμένουν καλά, διατηρώντας ανοιχτό τον δρόμο προς τα $29.000 για το bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.