Η υψηλή συσχέτιση με τις χρηματιστηριακές αγορές και ο κίνδυνος ύφεσης περιορίζουν την αισιοδοξία των επενδυτών bitcoin.


Το bitcoin (BTC) καταγράφει ανοδική τάση από τα μέσα Ιουλίου, αν και η στήριξη στο τρέχον ανοδικό κανάλι βρίσκεται στα $21.100. Αυτό το μοτίβο διαρκεί εδώ και 45 ημέρες και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου στα $26.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία παραγώγων του bitcoin, οι επενδυτές αποτιμούν ως πιθανότερη μια πτώση, αλλά η πρόσφατη βελτίωση στις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μπορεί να εκπλήξει τις «αρκούδες» /πωλητές.

Η συσχέτιση με τα συμβατικά περιουσιακά στοιχεία είναι η κύρια πηγή επιφυλακτικότητας των επενδυτών, ιδιαίτερα όταν αποτιμούν τον κίνδυνο ύφεσης και την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν και τις απειλές της Κίνας για ανάληψη δράσης.

Η πρόσφατη αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού προκάλεσε περαιτέρω αβεβαιότητα στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, περιορίζοντας την ανάκαμψη στα κρυπτονομίσματα. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια «ήπια προσγείωση», που σημαίνει ότι η Fed θα μπορεί να ανακαλεί σταδιακά τις αποφάσεις τόνωσης χωρίς να προκαλέσει σημαντική ανεργία ή ύφεση.

Η μέτρηση συσχέτισης κυμαίνεται από το -1, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες αγορές κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις, έως το +1, το οποίο αντανακλά μια συμμετρική κίνηση συσχέτισης. Ενδεχόμενη διαφορά ή έλλειψη συσχέτισης θα αντιπροσωπεύονταν από το 0.

Όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, η συσχέτιση 40 ημερών του δείκτη S&P 500 με το bitcoin βρίσκεται επί του παρόντος στο 0,72, τιμή που τους τελευταίους τέσσερις μήνες αποτέλεσε τον κανόνα.

Η on-chain ανάλυση επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη bear market

Το εβδομαδιαίο δελτίο ("The Week On Chain") της εταιρείας αναλύσεων Glassnode υπογραμμίζει ότι οι υποτονικές συναλλαγές και η ζήτηση για χώρο στo blockchain θυμίζουν τη bear market 2018–19. Η ανάλυση αναφέρει ότι θα απαιτηθεί διάσπαση της τάσης ως σημάδι για την είσοδο νέων επενδυτών:

«Η αύξηση των ενεργών διευθύνσεων [κινούμενος μέσος όρος 14 ημερών] άνω των 950 χιλιάδων θα σηματοδοτούσε άνοδο της on-chain δραστηριότητας, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της αγοράς και την ανάκαμψη της ζήτησης.»

Παρότι είναι σημαντικές οι μετρήσεις και οι ροές στο blockchain, οι traders θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν το πώς τοποθετούνται οι «φάλαινες» αλλά και τους δείκτες στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης.

 

 

Κανένα σημάδι «φόβου» από τους επαγγελματίες traders στις μετρήσεις παραγώγων

Οι traders λιανικής συνήθως αποφεύγουν τα μηνιαία συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης λόγω της καθορισμένης ημερομηνίας διακανονισμού και της διαφοράς τιμής από τις αγορές spot. Από την άλλη πλευρά, τα μηνιαία συμβόλαια προτιμώνται στην πρόκριση συναλλαγών (arbitrage) από τους επαγγελματίες traders λόγω της έλλειψης κυμαινόμενου ποσοστού χρηματοδότησης.

Αυτά τα καθορισμένα μηνιαία συμβόλαια συνήθως διαπραγματεύονται με ένα μικρό premium σε σχέση με τις αγορές spot, καθώς οι πωλητές απαιτούν περισσότερα χρήματα για να παραμείνουν στον διακανονισμό περισσότερο. Αυτή η κατάσταση που είναι γνωστή ως "contango", δεν συναντάται μόνο στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Σε υγιείς αγορές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα πρέπει να διαπραγματεύονται με premium 4% έως 8% σε ετήσια βάση, προκειμένου να αντισταθμίσουν τους κινδύνους συν το κόστος του κεφαλαίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, το premium για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin είναι κάτω από το 4% από την 1η Ιουνίου. Η μέτρηση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου της πτώσης του BTC κατά 52% σε διάστημα ενός χρόνου.

Όσον αφορά την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης (options market) η μεταβλητή delta skew 25% σηματοδοτεί τις περιόδους που οι «φάλαινες» του bitcoin υπερχρεώνουν για να προστατευτούν έναντι ανοδικού ή καθοδικού γυρίσματος.

Εάν οι επενδυτές στα δικαιώματα προαίρεσης φοβούνται ενδεχόμενη πτώση της τιμής του bitcoin, η μεταβλητή κινείται πάνω από το 12%. Από την άλλη πλευρά, μια αρνητική τιμή -12% στην μεταβλητή υποδηλώνει γενικευμένη αισιοδοξία.

Η μεταβλητή βρίσκεται κάτω από το 12% από τις 17 Ιουλίου, σε μια περιοχή που θεωρείται ουδέτερη. Αυτό σημαίνει ότι οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης τιμολογούν παρόμοια τις ανοδικές και πτωτικές πιθανότητες στα δικαιώματα προαίρεσης. Ακόμα και η πτώση στα 20.750 δολάρια στις 26 Ιουλίου δεν ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τον «φόβο» στους traders παραγώγων.

Από την άλλη μεριά, παρά το ράλι προς τα 24.500 δολάρια στις 30 Ιουλίου, οι μετρήσεις στα παράγωγα bitcoin παραμένουν ουδέτερες, υποδηλώνοντας ότι οι επαγγελματίες traders δεν είναι σίγουροι για τη βιωσιμότητα της ανοδικής τάσης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ξαφνική κίνηση άνω των $25.000 θα αιφνιδίαζε τους επαγγελματίες traders. Και αυτό, αυξάνει το ενδιαφέρον -αλλά και τους κινδύνους- σε περίπτωση ανοδικού πονταρίσματος.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.