Η τιμή του BTC ανέβηκε πάνω από ένα βασικό επίπεδο αντίστασης, αλλά η δομή της αγοράς και η τεχνική ανάλυση υποδηλώνουν ότι η κίνησή του είναι παγίδα.


Η τιμή του bitcoin (BTC) ανέβηκε στα $24.200 δολάρια στις 28 Ιουλίου έπειτα από ένα ράλι σχεδόν 10,5% που είχε ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα, ενώ σήμερα 29 Ιουλίου συνεχίζει να βρίσκεται οριακά πάνω από τα $24.000.

Η άνοδος σημειώθηκε μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell ο οποίος υπαινίχθηκε την πρόθεσή του να επιβραδύνει την επικρατούσα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Αναλυτές του χώρου προέβλεψαν μια βραχυπρόθεσμη ανοδική συνέχεια εξαιτίας αυτού, ενώ ο αναλυτής με το ψευδώνυμο CryptoHamster εκτίμησε ότι το BTC θα φτάσει στα $26.000 στη συνέχεια.

«Φαίνεται πως η πτώση ήταν ψευδής και η ανοδική σημαία έχει επιβεβαιωθεί. Να δούμε πόσο γρήγορα το $BTC μπορεί να φτάσει αυτούς τους στόχους.

Φαίνεται ότι η ελπίδα για μία ωραία άνοδο έχει σχεδόν χαθεί. Το κερί στο διάγραμμα θα πρέπει να είναι ένα ψεύτικο ξέσπασμα που ακολουθείται από μια γρήγορη ανάκαμψη για να διατηρηθεί η ανοδική σημαία.»

Ωστόσο η προοπτική πλήρους ανάκαμψης του BTC από τη συνεχιζόμενη πτώση του φαίνεται αδύναμη για τρεις τουλάχιστον λόγους.

Οι αγοραστές («ταύροι») του bitcoin έχουν ξεγελαστεί και στο παρελθόν

Το bitcoin σημείωσε το ιστορικό υψηλό των $69.000 τον Νοέμβριο του 2022. Από τότε, το κρυπτονόμισμα έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 60% ενώ σημείωσε αρκετά μίνι ράλι ανόδου στην πορεία.

Όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμα, το bitcoin έχει ανακάμψει τουλάχιστον πέντε φορές από τον Νοέμβριο του 2021, σημειώνοντας κέρδη 23% έως 40% σε κάθε ανάκαμψη. Ωστόσο, κάθε φορά μετά τη διαμόρφωση υψηλών στην περιοχή των εκθετικών κινητών μέσων όρων (EMA) συνέχιζε τη διόρθωσή του και υποχωρούσε σε νέα ετήσια χαμηλά.

Αυτή η φορά δεν φαίνεται να είναι διαφορετική, με το bitcoin να σημειώνει μια ανοδική απόρριψη τον Ιούνιο και να ανακάμπτει κατά σχεδόν 17% έναν μήνα αργότερα. Συγκεκριμένα, το BTC συναντά ενδιάμεση αντίσταση στον EMA 50 ημερών (η κόκκινη γραμμή) στα $23.150 περίπου, με ενδεχόμενη διάσπαση να ανοίγει το δρόμο προς τα $27.000, επίπεδο που συμπίπτει με τον EMA 100 ημερών (μαύρη γραμμή).

Στα $27.000, η τιμή θα σχημάτιζε ένα χαμηλότερο -σε σύγκριση με τα προηγούμενα- υψηλό, αυξάνοντας τεχνικά την πιθανότητα συνέχειας της πτωτικής κίνησης.

 

 

Αυξημένες πωλήσεις, χαμηλός όγκος αγορών

Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης διόρθωσης οι όγκοι πωλήσεων δείχνουν αύξηση στα υψηλά των περιοχών.

Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνονται οι μετρήσεις των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια των πτώσεων και των ανόδων από τον Νοέμβριο του 2021. Για παράδειγμα, οι δύο τελευταίες μεγάλες πτώσεις τιμών τον Μάιο και τον Ιούνιο συνέπεσαν με απότομη αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Συγκριτικά, στις επακόλουθες ανακάμψεις καταγράφηκαν μέτριοι έως χαμηλότεροι όγκοι συναλλαγών. Η τρέχουσα συμπεριφορά στους όγκους συναλλαγών φαίνεται να ακολουθεί αυτό το μοτίβο, με κορύφωση κατά τη διάρκεια της πτώσης και υποχώρηση κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης.

Αυτό υποδηλώνει την εξασθένιση του ανοδικού momentum, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα διόρθωση της τιμής.

Επανέρχεται σε θετική η συσχέτιση του BTC με τις μετοχές

Το bitcoin ακολουθεί και πάλι την τάση της χρηματιστηριακής αγοράς μετά τη σύντομη αποσύνδεσή τους στις αρχές Ιουλίου.

Για παράδειγμα, στις 28 Ιουλίου, ο ημερήσιος συντελεστής συσχέτισης του bitcoin και του τεχνολογικού Nasdaq Composite ήταν κοντά στο 0,66. Αυτό υποδηλώνει πτώση και στις δύο αγορές μετά την υποχώρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ΗΠΑ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν επίσημα ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια «τεχνική ύφεση», η οποία θα μπορούσε να βαρύνει αρνητικά τη χρηματιστηριακή αγορά. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες πτώσης του bitcoin είναι υψηλές εάν συνεχιστεί η θετική συσχέτισή του με το χρηματιστήριο.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.