Οι αναγκαστικές πωλήσεις από τους εξορύκτες (miners) bitcoin εγείρουν ανησυχίες για την τιμή του BTC, αλλά η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για το κρυπτονόμισμα είναι μακροπρόθεσμα θετικά.

Μια ανάρτηση στις 9 Ιουλίου από τον @PricedinBTC σχετικά με το «κόστος εξόρυξης bitcoin» στις Ηνωμένες Πολιτείες προσέλκυσε την προσοχή της κοινότητας κρυπτογράφησης, καθώς το τελευταίο διάστημα οι εξορύκτες BTC βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η bear market (πτωτική αγορά) στην κρυπτογράφηση και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχουν προκαλέσει μια τέλεια καταιγίδα στον τομέα εξόρυξης και αυτό έχει οδηγήσει τις εταιρείες του χώρου σε απολύσεις εργαζομένων και «πάγωμα» των κεφαλαιουχικών δαπανών. Ήδη εγείρονται από κάποιους ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός «σπιράλ θανάτου» από τους εξορύκτες bitcoin.

«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε η εξορυκτική ισχύς (hash rate) του bitcoin να μειώνεται και να αυξάνεται το ποσοστό των miners bitcoin που πωλούν τα αποθέματά τους προκειμένου να πληρώσουν για λειτουργικά έξοδα και να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Σε πτωτικές αγορές (bear markets) όπως αυτή, αναπόφευκτα οι επικριτές του bitcoin υποστηρίζουν ότι το bitcoin σύντομα θα καταρρεύσει από ένα «σπιράλ θανάτου των εξορυκτών», που σημαίνει ότι οι miners θα βγουν εκτός δικτύου επειδή η συνέχιση της δραστηριότητάς τους δεν είναι κερδοφόρα και τότε το hash rate του bitcoin θα πέσει, προκαλώντας την…»


Ωστόσο, ο Raymond Nasser, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξόρυσης Arthur Mining, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα περιθώρια της εταιρείας δεν συμφωνούν πλήρως με τα στοιχεία που παραθέτει το @PricedinBTC.

Η τρέχουσα ισχύς της Arthur Mining είναι 25 μεγαβάτ (MW) και η εταιρεία εστιάζει σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Παρότι η δυναμικότητα της εταιρείας φαίνεται μικρή σε σύγκριση με εισηγμένες εταιρείες όπως η Marathon Digital Holdings που διαθέτουν μονάδες των 300 MW, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές βασίζονται στο συμβατικό δίκτυο ενέργειας -ακόμα κι αν ένα μέρος της ενέργειας προέρχεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Προκειμένου να επιτύχουν τα κριτήρια βιωσιμότητας ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης), οι μικρότερες εταιρείες εξόρυξης εκμεταλλεύονται το πλεονάζον αέριο από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μυστικό τους βρίσκεται στις κινητές εγκαταστάσεις εξόρυξης bitcoin, που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν πιο «πράσινες», αποδοτικές και κερδοφόρες πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τις παραδοσιακές λύσεις.

Σχετικά με το κόστος παραγωγής των 16.000 δολαρίων για τους ανθρακωρύχους, ο Nasser δήλωσε:

«Τα στοιχεία του διαγράμματος είναι εξαιρετικά υποκειμενικά. Τα νέα projects στον χώρο αναζητούν λύσεις εκτός δικτύου και αυτό το διάγραμμα αποτυπώνει μερικές από τις υψηλότερες τιμές εντός του δικτύου που χρησιμοποιούνται σε αστικές περιοχές. Το κόστος μας είναι μικρότερο από $0,02 kWh σε δύο διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ.»

 

 

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο

Τα στοιχεία της QuickElectricity δείχνουν ότι από τον Μάρτιο του 2022 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα (kWh) κυμάνθηκε από 0,08 $ έως 0,09 $ στις πολιτείες Αϊντάχο, Γιούτα, Βιρτζίνια, Τέξας, Νεβάδα, Βόρεια Ντακότα, Νεμπράσκα και Οκλαχόμα.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του δικτύου bitcoin είναι ότι δίνει προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής θα αναζητά πάντα το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Για παράδειγμα οι εξορυκτικές μηχανές ASIC είναι κινητές και μπορούν να εγκατασταθούν σε containers, ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά το πιο σημαντικό έχουν τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η Upstream Data, εταιρεία κατασκευής data centers εξόρυξης bitcoin με έδρα τον Καναδά, κατασκευάζει φορητό εξοπλισμό εξόρυξης bitcoin και υποδομές για χρήση με φυσικό αέριο χωρίς να χρειάζεται αγωγούς ή εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης. Έχοντας ήδη κατασκευάσει περισσότερα από 180 data centers, γίνεται σαφές ότι αυτό το μοντέλο αναμένεται να επικρατήσει.

Σε άρθρο του, το CNBC  διερεύνησε τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας στην εξόρυξη bitcoin, ενώ η Giga Energy Solutions, εταιρεία εξόρυξης με τη χρήση φυσικού αερίου, έχει υπογράψει συμφωνίες με περισσότερες από 20 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, τέσσερις από τις οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Τα υψηλότερα επιτόκια και η κατάρρευση του bitcoin πλήττουν τους miners BTC

Ανεξάρτητα όμως από την πηγή ενέργειας, οι miners έχουν δεχθεί οικονομικό πλήγμα. Πέρα από την επίπτωση της χαμηλότερης τιμής του κρυπτονομίσματος, η χρηματοδότηση είναι ένα σημαντικό εμπόδιο σε ολόκληρο τον κλάδο. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Bloomberg  τα δάνεια των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. δολάρια και ορισμένες αναγκάστηκαν να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους σε BTC για να καλύψουν τα κεφαλαιακά και λειτουργικά τους έξοδα.

Επιπλέον καθώς δεν έχουν όλες οι εταιρείες εξόρυξης πρόσβαση στη συμβατική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τις τράπεζες έχει δημιουργηθεί ένα πιο επικίνδυνο χρέος αφού οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν τον εξορυκτικό εξοπλισμό και τις υποδομές τους ως εγγύηση. Όμως η πτώση της τιμής του bitcoin συμπαρασύρει και τις τιμές του εξοπλισμού εξόρυξης, επιδεινώνοντας τις συνθήκες χρηματοδότησης τη στιγμή που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ο αναλυτής της Blockware Solutions, Rich Ferolo, δήλωσε:

«Για τα s17s [εξορυκτική μηχανή ASIC], στα 0,07 $ ανά κιλοβάτ, το BTC πρέπει να είναι περίπου στα 18.000 $…. Περιμένουμε αρκετές χρεοκοπίες, αφερεγγυότητα και πλεόνασμα εξορυκτικών μηχανών… Θα επιβιώσει ο ισχυρότερος».

Σύμφωνα με τον Nasser:

«Πάντα μετριάζουμε την έκθεσή μας στην μεταβλητότητα με την άμεση επανεπένδυση ή ρευστοποίηση των υπολοίπων μας bitcoin σε εβδομαδιαία βάση. Κατανοούμε ότι με 70%+ ebitdas και υψηλή απόδοση στις περισσότερες περιπτώσεις, το να είσαι υπερβολικά άπληστος διακρατώντας αποθέματα bitcoin μπορεί να πλήξει σπάσει τη λειτουργία σου και να σου κοστίσει δουλειές, όπως είδαμε τον προηγούμενο μήνα.»

Η βιομηχανία εξόρυξης έχει πρόβλημα, αλλά ο αντίκτυπός της είναι περιορισμένος

Η βιομηχανία εξόρυξης αντιμετωπίζει σαφώς πρόβλημα, αλλά αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι μια αντανάκλαση της νηπιακής της ηλικίας. Ωστόσο, οι συνέπειες από το γεγονός ότι οι miners πωλούν περισσότερα bitcoin από ό,τι εξόρυξαν τους τελευταίους δύο μήνες μπορεί να πιέσει περαιτέρω την τιμή του BTC.

Αυτό ενισχύει τις απόψεις περί «σπιράλ του θανάτου», αλλά πρόκειται για υπεραπλούστευση καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι miners απλώς κλείνουν τις μηχανές τους όταν η τιμή υποχωρεί κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε περιοχές με μικρότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ή θα στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρότι η μειωμένη δραστηριότητα εξόρυξης αποτελεί δυνητικά κίνδυνο καθώς το δίκτυο γίνεται λιγότερο ασφαλές, αυτός ο κίνδυνος υπερεκτιμάται, αγνοώντας ότι η προσαρμογή δυσκολίας εξόρυξης bitcoin αυξάνει την κερδοφορία των ενεργών miners. Εν ολίγοις, η εξόρυξη bitcoin δεν ενέχει συστημικό κίνδυνο για την τιμή του.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.