Πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από τον πυθμένα του bitcoin; Κάποιοι δείκτες και μετρήσεις υποδηλώνουν ότι ο πυθμένας του BTC θα μπορούσε να βρίσκεται στα 10.000 δολάρια.


Ιστορικά οι bear markets (πτωτικές αγορές) συνιστούν πρόκληση για τους traders καθώς οι συμβατικοί «αξιόπιστοι» δείκτες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πόσο θα διαρκέσει ο «χειμώνας» και να υποδείξουν τα σημεία εισόδου στην αγορά και άρα την αντιστροφή της τάσης.

Η πρόσφατη ανάκαμψη του bitcoin (BTC) πάνω από το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων ερμηνεύτηκε από πολλούς traders ως σημάδι προσέγγισης του πυθμένα, αλλά η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης ενδεχομένως να μην συνιστά απόδειξη αλλαγής της τάσης σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Σε πρόσφατη έκθεση της εταιρεία αναλύσεων Delphi Digital, αναφέρεται ότι «πρέπει να δούμε λίγο περισσότερο «πόνο» (πτώση) προτού πειστούμε ότι έχουμε φτάσει στον πυθμένα της αγοράς».

Παρά την πτώση που έχει ήδη καταγράψει η τιμή του bitcoin από τα υψηλά του Νοεμβρίου, η σύγκριση αυτής της πτώσης του και εκείνης του 2017 δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα πιθανότατα θα ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων bear markets, η τιμή του BTC έπεσε κατά περίπου 85% από το υψηλό της για να φτάσει στον πυθμένα. Σύμφωνα με την Delphi Digital, εάν η ιστορία επαναληφθεί αυτό θα μεταφραστεί σε «ένα χαμηλό λίγο πάνω από τα 10.000 δολάρια, δηλαδή περαιτέρω πτώση κατά 50% από τα τρέχοντα επίπεδα».

Οι προοπτικές για το Ether (ETH) είναι ακόμη πιο ζοφερές καθώς στην προηγούμενη bear market η τιμή του υποχώρησε κατά 95% από το υψηλό της και εάν συμβεί κάτι τέτοιο και αυτή τη φορά η τιμή του θα μπορούσε να πέσει έως και τα 300 δολάρια.

Όπως αναφέρει η Delphi Digital,

«Ο κίνδυνος να επαναληφθεί ένα τέτοιο κραχ είναι υψηλότερος από ό,τι πιθανώς προεξοφλούν οι περισσότεροι, ειδικά εάν το BTC δεν καταφέρει να διατηρήσει τη στήριξη του επιπέδου των 14.000-16.000 δολαρίων.»

 

 

Επικρατούν συνθήκες υπερπώλησης

Για τους traders που προσπαθούν να προσδιορίσουν τον πυθμένα στην τρέχουσα αγορά, τα στοιχεία δείχνουν ότι «οι προηγούμενοι πυθμένες στην αγορά συνέπεσαν με ακραίες συνθήκες υπερπώλησης».

Όπως φαίνεται στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα, ο RSI 14 εβδομάδων (δείκτης σχετικής ισχύος) του BTC πρόσφατα υποχώρησε κάτω από το 30 για τρίτη φορά στην ιστορία του και ενώ τις δύο προηγούμενες φορές αυτό είχε γίνει όταν η τιμή του BTC βρίσκονταν κοντά στον πυθμένα.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να εκληφθούν ως σημάδι για την επανείσοδο στην αγορά αλλά η Delphi Digital προειδοποιεί όσους αναμένουν μια ανάκαμψη σε σχήμα V, σημειώνοντας ότι «στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, το BTC σημείωσε πλάγιες και ασταθείς κινήσεις για αρκετούς μήνες πριν καταφέρει μια ισχυρή ανάκαμψη».

Αμφιβολίες για το εάν θα διατηρηθεί το ιστορικό επίπεδο στήριξης εγείρει και ο SMA 200 εβδομάδων (δείκτης κινητού μέσου όρου).

Το bitcoin βρέθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020 κάτω από τον SMA των 200 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων bear markets η τιμή του BTC διαπραγματεύτηκε κάτω από αυτό το επίπεδο μόνο για μερικές εβδομάδες, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα να προσεγγιστεί σύντομα ο πυθμένας.

Η τελική συνθηκολόγηση

H αναζητά ενδείξεις «τελικής συνθηκολόγησης» που ιστορικά σηματοδοτούν το τέλος μιας bear market και την έναρξη του επόμενου κύκλου.

Και παρότι το κλίμα στην αγορά βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2020 και το κραχ του COVID-19, δεν έχει φτάσει στα βάθη της απόγνωσης που είχε καταγράψει το 2018.

Σύμφωνα με την Delphi Digital:

«Μπορεί να χρειαστεί να δούμε λίγο περισσότερο «πόνο» προτού το κλίμα πραγματικά φτάσει στο τέλος του».

Η αδυναμία στην αγορά κρυπτονομισμάτων ήταν εμφανής από τα τέλη του 2021, αλλά αυτό που ώθησε την κατάρρευση της αγοράς είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων.

Η αύξηση των επιτοκίων τείνει να ακολουθείται από διόρθωση στην αγορά και δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να διατηρήσει την πορεία των αυξήσεων, το bitcoin και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου πιθανότατα θα σημειώσουν περαιτέρω διόρθωση.

Μια ακόμη μέτρηση που υποδηλώνει ότι έπεται περαιτέρω πτώση είναι το ποσοστό των αποθεμάτων BTC σε κέρδος, το οποίο σε προηγούμενες bear markets είχε φτάσει στο 40%.

Η τρέχουσα μέτρησή του είναι στο 54,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι πιθανότατα η αγορά θα υποχωρήσει περαιτέρω πριν βρεθεί στον πυθμένα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.