Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης του «αποθεματικού κινδύνου» του bitcoin προσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε καταγράψει μόνο κατά τη bear market του 2015 και το κραχ του Μαρτίου του 2020 λόγω COVID.


Σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Glassnode, οι επενδυτές BTC διακρατούν τα νομίσματά τους παρά τη μεγάλη πτώση της τιμής του.

Κάθε BTC στην αγορά ολοκληρώνει μία «ημέρα νομίσματος» όταν παραμένει αμετακίνητο για μια ημέρα. Το άθροισμα αυτών των ημερών σε ολόκληρη την αγορά υποδηλώνει το πόσο αδρανή παραμένουν τα αποθέματα των μακροχρόνιων κατόχων (long term holder - LTH). Ως εκ τούτου το άθροισμα των ημερών νομίσματος είναι μία αποτελεσματική μέτρηση για τις πεποιθήσεις των κατόχων και το κλίμα στην αγορά.

Ωστόσο, οι ημέρες νομισμάτων και ως εκ τούτου οι πεποιθήσεις των LTH έχουν και μια δεύτερη ερμηνεία, όπως εξηγεί η Glassnode:

«Οι ισχυρότεροι κάτοχοι θα αντισταθούν στον πειρασμό να πουλήσουν και συλλογικά αυτό δημιουργεί ένα «κόστος ευκαιρίας». Κάθε ημέρα που οι HODLers αποφασίζουν να ΜΗΝ πουλήσουν αυξάνει το σωρευτικό «κόστος ευκαιρίας» (που ονομάζεται τράπεζα HODL).»

 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κίνητρο που έχουν οι LTH για να πουλήσουν τη δεδομένη στιγμή και αυτό αποτιμάται από την τρέχουσα τιμή του bitcoin.

Κάθε φορά που η τιμή ανεβαίνει, μεγαλώνει και ο πειρασμός των κατόχων να πραγματοποιήσουν τα κέρδη τους και ως εκ τούτου το κίνητρο για πώληση αυξάνεται.

Ο αποθεματικός κίνδυνος είναι ο δείκτης που αποτυπώνει τη συσχέτιση του «κινήτρου για πώληση» και του σωρευτικού «κόστους ευκαιρίας» των μακροπρόθεσμων κατόχων.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα ο αποθεματικός κίνδυνος του bitcoin έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες και προσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του.

Αυτό υποδηλώνει ότι παρά την πτώση της τιμής του νομίσματος από τις αρχές του χρόνου, οι επενδυτές BTC εξακολουθούν να διακρατούν τα νομίσματά τους.

Η τελευταία φορά που ο δείκτης κατέγραψε τόσο χαμηλές τιμές ήταν στα τέλη της bear market του 2015 και στο κραχ του Μαρτίου του 2020.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.