Δεν είναι μόνο οι επενδυτές και οι HODLers που επηρεάζουν την πορεία του bitcoin (BTC) είναι και οι miners (εξορύκτες). Εκτός λοιπόν από τα ευρύτερα στοιχεία της αγοράς θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η συμπεριφορά των miners.

 

Σε κυνήγι «αρκούδας» οι εξορύκτες;

Με την αγορά να σημειώνει σημαντικά χαμηλά τους τελευταίους μήνες, το bitcoin υποχώρησε έως και 17.500 δολάρια πρόσφατα για να ανακάμψει αρκετά γρήγορα στα 21.300 δολάρια όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

Παρά τη μικρή ανάκαμψη που έχει αρχίσει να σημειώνεται, οι εξορύκτες (miners) σήκωσαν τα χέρια ψηλά, κάτι που συνήθως συμβαίνει στην τελευταία φάση μιας πτωτικής αγοράς (bear market). Η συνθηκολόγηση των εξορυκτών συμβαίνει συνήθως όταν η ανταμοιβή της εξόρυξης είναι χαμηλότερη από το κόστος της ίδιας της δραστηριότητας.

Ως αποτέλεσμα, οι miners αποσυνδέουν τις μονάδες τους σταματώντας την εξόρυξη ή τις πουλούν μαζί και τα αποθέματά τους σε BTC για να εξισορροπήσουν τις απώλειές τους.

Και παρότι αυτό φαίνεται ανησυχητικό είναι από μία άποψη και ελπιδοφόρο καθώς η συνθηκολόγηση σταδιακά εξαλείφει τους πιο «αδύναμους», αφήνοντας το δίκτυο στους ισχυρότερους που μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις πώλησης της αγοράς και τελικά, διαμορφώνεται ένα τοπίο όπου το BTC να μπορεί να ανακάμπτει από τις πτώσεις του.

 

 

Όπως υποδηλώνει η "κορδέλα κατακερματισμού" (Hash Ribbon), η συνθηκολόγηση των miners έχει ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που ο ΜΑ 60 ημερών (κινητός μέσος όρος 60 ημερών) ξεπέρασε τον ΜΑ 30 ημερών (κινητός μέσος όρος 30 ημερών).

Αυτό αποδεικνύεται και από το πρόσφατο ράλι πωλήσεων που σημείωσαν οι miners καθώς μόνο τον Μάιο πουλήθηκαν 4.271 BTC αξίας 91,21 εκατ. δολαρίων.

Εν αναμονή των «ταύρων»;

Η Bitfarms, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης bitcoin στον κόσμο, πούλησε περίπου 3.000 BTC αξίας 64 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η αντιστροφή της τάσης στην τιμή της ισχύος κατακερματισμού θα σημάνει το τέλος της συνθηκολόγησης των miners και την αρχή ανόδου της τιμής του BTC.

Κάτι ανάλογο σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2021, όταν και πάλι είχε ξεπεραστεί ο ΜΑ 30 ημερών. Για τους επόμενους τρεις μήνες, το bitcoin σημείωσε ράλι ανόδου που το οδήγησε στο ιστορικό του υψηλό των 67.500 δολαρίων.

Ενδεχόμενη ανάκτηση των αυτών των υψηλών απαιτεί ένα ράλι ανόδου κατά 222%, δηλαδή μια πολύ ισχυρή αντίδραση ή ένα κανονικό κυνήγι «αρκούδας».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.