Για τους επενδυτές και τους traders η κατάσταση στην τρέχουσα bear market μπορεί να θυμίζει τα λόγια του Σαίξπηρ στον Μάκβεθ ότι «η ζωή δεν είναι παρά μια σκιά που περπατά» ή -λιγότερο ποιητικά- εκείνα του διάσημου Αμερικανού επενδυτή Jim Rogers ότι «Οι πυθμένες στον κόσμο των επενδύσεων δεν τελειώνουν με χαμηλά τετραετίας, τελειώνουν με χαμηλά 10-15 ετών».


Ωστόσο, οι κάτοχοι bitcoin γνωρίζουν ότι το κλίμα και το συναίσθημα κυβερνούν τον κόσμο των συναλλαγών και αυτά είναι θετικά για το κρυπτονόμισμα.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως μπορούν να μετρηθούν αυτά και ενδεχομένως η εξέταση της αγοράς υπό το πρίσμα των «παραγόντων Άλφα» και της θεωρίας της κοινωνικής κυριαρχίας θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση για το κλίμα και το συναίσθημα σε αυτήν.

Στα βαθιά

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια (κατά το μεγαλύτερο μέρος τους) και ενώ η «τρέλα» των altcoins βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, η μέτρηση της κοινωνικής κυριαρχίας του BTC στην αγορά ήταν πολύ κάτω από το 20%. Όμως, παραδόξως, αυτή την εβδομάδα η κοινωνική κυριαρχία του bitcoin είναι πάνω από 25%.

Αυτό υποδεικνύει ότι η κρυπτό-κοινότητα έχει μια «υγιή» και θετική προοπτική για το bitcoin γενικά. Επιπλέον, η μέτρηση αυτή αποτυπώνει το γεγονός ότι πάνω από το ένα τέταρτο όλων των συζητήσεων στα κρυπτο-φόρουμ σχετίζονται με τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων και όχι με τα altcoins ή τα stablecoins.

Οι traders με ενεργές θέσεις μπορούν εύκολα να επωφεληθούν από την μέτρηση χωρίς να χρειάζεται να μαντεύουν. Μια ματιά στη μέτρηση σταθμισμένου συναισθήματος αρκεί.

Μετά την 6η Ιουνίου το αρνητικό συναίσθημα έχει ανακάμψει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -,069 και παρότι οι πιθανότητες να σημειώσει άνοδο στη θετική ζώνη φαίνονται μικρές έως μηδενικές αυτή τη στιγμή, οι traders μπορούν να επωφεληθούν από την ευκαιρία για σορτάρισμα.

Από την άλλη πλευρά για τους traders που εξετάζουν τις κινήσεις των «φαλαινών» ως σημάδι παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι σύμφωνα με πλατφόρμα δεδομένων Tokenview, η τρίτη μεγαλύτερη «φάλαινα» του bitcoin αύξησε στις 23 Ιουνίου τις τοποθετήσεις της κατά 565 BTC. Πλέον η διεύθυνση αυτή κατέχει συνολικά 129.936,54 BTC, με συνολική αξία περίπου 2,6 δισ. Δολάρια, την ώρα που η αγορά αντιμετωπίζει τα 20.000 δολάρια ως ψυχολογικό επίπεδο στήριξης.

 

 

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων σημείωσε χαμηλό στα 17.800 δολάρια στις 18 Ιουνίου με τις ερμηνείες για την πτώση να ποικίλουν από τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις επιτοκίων της FED, τον COVID-19 και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο δείκτης MVRV 30-ημερών (ο λόγος της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της αγοράς έναντι της πραγματοποιηθείσας κεφαλαιοποίησης), μας δίνει μια μικρή ελπίδα. Ο MVRV τη δεδομένη στιγμή έχει ανακάμψει από το πρόσφατο χαμηλό του στις 18 Ιουνίου και βρίσκεται στο -13,17%. Παρότι η μέτρηση υποδεικνύει το BTC εξακολουθεί να είναι υποτιμημένο θα πρέπει να υπογραμμιστεί η θετική προοπτική της μέτρησης.

Εξετάζοντας τις διευθύνσεις που αγόρασαν στις τιμές από 17.392,68 έως 23.662,11 δολάρια, υπάρχουν 1,28 εκατ. διευθύνσεις που σημειώνουν κέρδη και μόνο 826,63.000 διευθύνσεις είναι παράγωγα που σημειώνουν ζημιές (out of the money -ΟΤΜ), ένα νούμερο που σίγουρα δεν είναι ένα απογοητευτικό.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις μικρές ανοδικές ενδείξεις κάποιος θα μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι «η κάθαρση του bitcoin» τελειώνει, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος είναι μια σχετική έννοια... οπότε μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια για να συμβεί αυτό.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.