Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρότεινε μια νέα προσέγγιση στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων τον Οκτώβριο του 2020. Την ίδια περίοδο ξεκινούσε η άνοδος της τιμή του bitcoin και άλλων μεγάλων κρυπτονομισμάτων σε εντυπωσιακά ύψη και συνολικά ο χώρος προσέλκυε την προσοχή τόσο της ΕΕ όσο και της Κεντρικής της Τράπεζας.


Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η ΕΕ υιοθέτησε το «Πακέτο για τον Ψηφιακό Χρηματοοικονομικό τομέα» για την αντιμετώπιση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και την οικοδόμηση μιας ενιαίας αγοράς για κρυπτονομίσματα στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε διοργανώσει ειδική συνάντηση για να παρουσιάσει την πρόοδο στη νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα.

Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Κανονισμός για τις αγορές κρυπτοστοιχείων» (MiCA), πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2024 με στόχο να παρέχει ρυθμιστική σαφήνεια στους χρήστες, τις εταιρείες και τους άλλους εμπλεκόμενους στο χώρο και ενώ η Λαγκάρντ ευχαρίστησε τους ανθρώπους που σχεδίασαν το MiCA, ζήτησε ήδη τη διαμόρφωση του «MiCA 2».

Το νέο νομοσχεδίου φαίνεται ότι θα περιέχει προβλέψεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν κρίσιμους τομείς του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων DeFi, ενώ το MiCA είναι πιο μετριοπαθές και δεν επηρεάζει το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ:

Το MiCA 2 θα πρέπει να ρυθμίζει τις δραστηριότητες πονταρίσματος και δανεισμού των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, οι οποίες αυξάνονται. Το MiCA 2 θα πρέπει να καλύπτει πλήρως την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), η οποία επί του παρόντος επικεντρώνεται στους χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες. Στις περιπτώσεις όπως το bitcoin όπου δεν υπάρχει μεσάζων, ο κανονισμός δεν ισχύει. Επομένως, το bitcoin δεν θα καλύπτεται από το MiCA 1, αλλά ελπίζουμε ότι θα γίνει αυτό με το MiCA 2.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω η Λαγκάρντ κάλεσε τους νομοθέτες να αρχίσουν να εργάζονται για το MiCA 2 με στόχος, όπως είπε να ρυθμιστεί η εκκολαπτόμενη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων «σε βάθος» και με «μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής».

 

 

Είναι το Crypto απειλή για το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ πιστεύει ότι η κρυπτογράφηση «θέτει σε κίνδυνο τους καταναλωτές» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές δραστηριότητες. Η Λαγκάρντ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη ρύθμιση με περισσότερους κανονισμούς θα αποτρέψουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων στην ενδεχόμενη διάπραξη «απάτης, κερδοσκοπίας, παράνομων αξιώσεων σε αποτιμήσεις και εγκληματικών συναλλαγών».

Το bitcoin σχεδιάστηκε ώστε να εμποδίζει τον έλεγχο του δικτύου από οποιαδήποτε κεντρική αρχή και υπό αυτή την έννοια, η προσπάθεια της ΕΚΤ να το ελέγξει ή να το ρυθμίσει πιθανότατα θα έπεφτε στο κενό.

Εφόσον το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και οι νομοθέτες της ΕΕ ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Λαγκάρντ, το νέο νομοσχέδιο θα επηρεάζει τους εξορύκτες bitcoin, τους χρήστες, τους παρόχους πορτοφολιών και τις αποκεντρωμένες τεχνολογίες. Σχολιάζοντας αυτήν την πρόταση, ο Γενικός Σύμβουλος της εταιρείας ερευνών Delphi Digital Labs, Gabriel Shapiro έγραψε:

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ καλεί την ΕΕ να εγκρίνει ένα «MiCA 2» που να ρυθμίζει άμεσα το Bitcoin και άλλες αποκεντρωμένες τεχνολογίες (αντί να ρυθμίζει απλώς τους διαμεσολαβητές κρυπτονομισμάτων (όπως κάνει το «MiCA 1»)).

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.