Από το συνεχιζόμενο πτωτικό σερί δεν έχουν επηρεαστεί μόνο οι κάτοχοι bitcoin αλλά και οι miners (εξορύκτες). Η κατάρρευση των αποθεμάτων bitcoin των εξορυκτών σε νέα χαμηλά τους μετέτρεψε σε καθαρούς πωλητές του νομίσματος. Και παρότι η μεταστροφή αυτή δεν ήταν μαζική ορισμένοι εξορύκτες προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τα αποθέματά τους. Κατά πόσο ισχύει αυτό;

 

Καμία βεβαιότητα…

Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου sell-off οι εξορύκτες bitcoin αποδέσμευσαν τις συμμετοχές τους σε BTC, αλλά με πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με άλλες περιόδους φέτος.

Το παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνει τη μεταβολή 30 ημερών στη διάθεση BTC που διατηρούνται σε διευθύνσεις εξορυκτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassnode.

Όπως φαίνεται από την κόκκινη περιοχή οι εξορύκτες bitcoin έγιναν καθαροί πωλητές, ενώ επί μήνες ήταν καθαροί HODLers. Τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι έντονη η μεταστροφή τους.

Τον Μάιο του 2022, οι εισηγμένες εταιρείες εξόρυξης πούλησαν 4.411 bitcoin (https://viewemail.nydig.com/stress-in-the-defi-markets) . Αυτός ο αριθμός είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του διαστήματος Ιανουαρίου - Απριλίου 2022. Όπως έδειξαν οι οικονομικές τους καταστάσεις οι εισηγμένες έπρεπε να τετραπλασιάσουν τις πωλήσεις BTC για εξισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους.

Σε αυτό το σενάριο βασικό ρόλο διαδραματίζει η μείωση των εσόδων των εξορυκτών BTC. Τα έσοδα των εξορυκτών μειώθηκαν με (μέγιστο) ρυθμό 5.000 έως 8.000 BTC το μήνα (ή περίπου 150 έως 240 εκατ. δολάρια με την τιμή του BTC στα 30.000 δολάρια).

 

 

Επί του παρόντος, τα συνολικά έσοδα των εξορυκτών μετά βίας πλησιάζουν στα προηγούμενα επίπεδα όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Επιπλέον, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται εξαιτίας του πληθωρισμού και τα κέρδη των εξορυκτών μειώνονται ανάλογα με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Ως αποτέλεσμα η προσπάθεια ξεφορτώματος γίνεται προκειμένου να αντισταθμιστούν περαιτέρω απώλειες.

Επίσης, με τα έσοδα εξορύξεων να παραμένουν χαμηλά τον Ιούνιο έχει μειωθεί το hashrate του bitcoin. Το "hashrate εξόρυξης" είναι ο δείκτης για τη συνολική υπολογιστική ισχύ στο blockchain του bitcoin και όπως φαίνεται οι εξορύκτες έχουν αρχίσει να αποσυνδέουν τις μηχανές τους, ίσως λόγω της χαμηλής ή και ανύπαρκτης κερδοφορίας.

Πολεμώντας τους δικούς του δαίμονες

Η μεταστροφή στη θέση των εξορυκτών μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταβλητότητα της τιμής αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα παλεύει σε ένα περιβάλλον ακραίου FUD (Φόβος, Αβεβαιότητα, Αμφιβολία) και ρυθμιστικών πληγμάτων.

Επί του παρόντος το κορυφαίο κρυπτονόμισμα βρίσκεται στα 21.250 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 4,5% τις τελευταίες 24 ώρες.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.