Σε επίπεδα τιμών που έχουν να σημειωθούν πάνω από ένα χρόνο βυθίζεται το bitcoin (BTC) ενώ ανάλογο πλήγμα δέχονται και τα altcoins αλλά και οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε BTC.

 

Τα χαμηλά του bitcoin

Το χαμηλό των 22.818 δολαρίων κατέγραψε το bitcoin στην έναρξη της εβδομάδας, με το κορυφαίο κρυπτονόμισμα να χάνει 17,34% σε λιγότερο από μία ημέρα

Η αναστολή των αναλήψεων, μεταφορών και ανταλλαγών στην πλατφόρμα συναλλαγών Celsius είναι ένα από τους λόγους που συνδέθηκε με την πτώση του bitcoin σε νέα χαμηλά. Η είδηση λειτούργησε σωρρευτικά στο σοκ που είχαν προκαλέσει την Παρασκευή 10 Ιουνίου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ενώ οι επενδυτές ήταν ήδη ανήσυχοι από την κατάρρευση του Terra στα μέσα Μαΐου.

Ο συνιδρυτής της Valkyrie Investments, Steven McClurg, εκφράζει την απαισιοδοξία του για την πορεία δηλώνοντας στο business standard ότι «τα πράγματα μπορούν και πιθανότατα θα γίνουν χειρότερα προτού βελτιωθούν» καθώς όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν σταθεροποίηση και ανακαμψη».

Από την πλευρά του ο Rick Bensignor της Bensignor Investment Strategies δηλώνει ότι «αν συνεχιστεί η πτώση, δεν υπάρχει αξιόπιστη κοντινή στήριξη».

Σημαντικό ήταν το πλήγμα και στα altcoins. Το Ethereum υποχώρησε κατά 17,69% για να διαπραγματευτεί στα 1.256 δολάρια ενώ τα BNB, ADA και SOL υποχώρησαν κατά 13,11%, 10,57% και 15,64% αντίστοιχα. Διψήφιες απώλειες σημείωσαν και τα Dogecoin, Polkadot, Wrapped Bitcoin και Polygon.

Ανάλογο πλήγμα δέχθηκαν και οι εταιρείες που έχουν επενδύσει σε bitcoin όπως η MicroStrategy που έχει στην κατοχή της πάνω από 120.000 BTC και είδε τις μετοχές της να σημειώνουν πτώση κατά 28%, ενώ εταιρείες εξόρυξης όπως η Marathon Digital Holdings Inc και η Riot Blockchain Inc υποχώρησαν κατά 19% και 16% αντίστοιχα.

 

 

Η βουτιά

Και ενώ η αγορά στη βουτιά (buy the dip) είναι κάτι το σύνηθες για τους επενδυτές, υπάρχουν αναλυτές που δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρακτική στην παρούσα φάση. Ο αναλυτής Peter Schiff, προειδοποίησε τους πάνω από 700 χιλιάδες ακολούθους του να μην αγοράσουν τη βουτιά.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τα κρυπτονομίσματα. Το bitcoin φαίνεται έτοιμο να καταρρεύσει στα 20.000 δολάρια και το Ethereum στα 1.000 δολάρια Αν γίνει κάτι τέτοιο, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των περίπου 20.000 ψηφιακών tokens θα βυθιστεί κάτω από τα 800 δισ., από τα σχεδόν 3 τρισ. δολάρια στο αποκορύφωμά της. Μην αγοράζετε αυτή τη βουτιά. Θα χάσετε πολλά περισσότερα χρήματα», έγραψε στο μήνυμά του ο Schiff.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι «συνήθεις» αγοραστές κατά τη διάρκεια των πτώσεων, όπως η MicroStrategy και το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ, δεν έχουν προβεί σε αγορές. Ο Schiff προέβλεψε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας στο Web 3 και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα αναγκάσουν τους κατόχους κρυπτονομισμάτων να πουλήσουν για να καλύψουν τους λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Scott Minerd της Guggenheim προέβλεψε ότι ο «χειμώνας» για τα κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να έχει μεγάλη διάρκεια και η τιμή του bitcoin θα μπορούσε να πέσει στα 8.000 δολάρια. Παράλληλα οι BlockFi, Coinbase και Gemini ανακοίνωσαν περικοπές στις θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.