Το κύμα πωλήσεων που έπληξε το BTC έστειλε την τιμή του σε χαμηλά που δεν είχαν σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2020. Τι δείχνουν τα on-chain στοιχεία για το εάν πρόκειται για μια βουτιά την οποία αξίζει κανείς να αγοράσει (buy the dip);

 

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, τα κρυπτονομίσματα υποχώρησαν βαθύτερα σε περιοχή της bear market (πτωτική αγορά) με το bitcoin (BTC) να εγκαταλείπει το τρέχον εύρος συναλλαγών του και να φτάνει έως και στα 22.600 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020.

Η αγορά έχει πλέον φτάσει σε επίπεδα που δείχνουν ότι η τιμή του BTC είναι υπερπουλημένη και πιθανότατα κοντά στον πυθμένα, καθώς πλέον βρίσκεται κάτω από την πραγματοποιηθείσα τιμή του, η οποία αντιπροσωπεύει τη μέση τιμή κάθε διαθέσιμου νομίσματος με βάση την αρχική τιμή αγοράς του.

Παρότι η πτώση είναι αρκετά πρόσφατη οι traders έχουν μια ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και οι επόμενες μέρες θα την επιβεβαιώσουν εάν ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές σπεύσουν να αγοράσουν την πτώση (buy the dip).

 

 

«Γαρίδες» και «φάλαινες» συσσωρεύονται

Ωστόσο τα on-chain στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση του bitcoin σε νέο ετήσιο χαμηλό δεν βύθισε όλους τους traders σε απόγνωση. Από τις αρχές Μαΐου όταν κατέρρευσε το παλιό Terra (LUNA) καταγράφεται συσσώρευση στα πορτοφόλια των «γαρίδων», δηλαδή τα πορτοφόλια εκείνων που κατέχουν λιγότερο από 1 BTC και στα πορτοφόλια των «φαλαινών» εκείνων δηλαδή που κατέχουν περισσότερα από 10.000 BTC.

Σύμφωνα με στοιχεία της Glassnode (https://insights.glassnode.com/the-week-onchain-week-24-2022/), τα πορτοφόλια των «γαρίδων» «σημείωσαν αύξηση καθαρού ισοζυγίου +20.863 από την κατάρρευση του Luna στις 9 Μαΐου» και συνολική αύξηση κατά 96.300 BTC από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών (ATH) του Νοεμβρίου.

Αντίστοιχα την ίδια χρονική περίοδο τα πορτοφόλια των «φαλαινών» σημειώνουν «μηνιαία μεταβολή ~140k BTC/μήνα» και έχουν προσθέσει στην κατοχή τους συνολικά +306.358 BTC από το υψηλό όλων των εποχών του Νοεμβρίου.

Η στήριξη είναι περιορισμένη στην περιοχή των $20.000

Ένας από τους λόγους για τη ραγδαία πτώση στις 13 Ιουνίου ήταν η έλλειψη ζήτησης στο εύρος των 20.000 έως 27.000 δολαρίων, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

Ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εύρος τιμών των 30.000 και 40.000 δολαρίων, δεν συμβαίνει το ίδιο για το εύρος των 20.000 και 27.000 δολαρίων, γεγονός που άφησε την τιμή του BTC χωρίς ισχυρή στήριξη κατά τη διάρκεια της πτώσης.

Η γνωστή ρήση αναφέρει ότι «η σκοτεινότερη ώρα είναι πριν την αυγή» και αυτό θα μπορούσε να ισχύει και στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις.

Σύμφωνα με τον δείκτη RVT, ο οποίος συγκρίνει την πραγματοποιηθείσα κεφαλαιοποίηση έναντι του ημερήσιου όγκου on-chain συναλλαγών, «η αποτίμηση του δικτύου είναι τώρα 80 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια αξία συναλλαγών», γεγονός που υποδηλώνει χαμηλή on-chain δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει η Glassnode,

«Σε προηγούμενους πτωτικούς κύκλους, η χαμηλή δραστηριότητα του δικτύου συνέβαλλε στη δημιουργία πυθμένων στην πτωτική αγορά (bear market)».

Ο δείκτης RVT βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, γεγονός ενδεχομένως υποδηλώνει ότι η αγορά έχει φτάσει στο σημείο του μέγιστου «πόνου» και άρα ακολουθεί η βελτίωση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί η εκδήλωση περαιτέρω αδυναμίας.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται πλέον στα 980 δισ. δολάρια εκ των οποίων το bitcoin αντιπροσωπεύει το 46,3%.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.