Η πρόσφατη ανάκαμψη στο bitcoin δεν φαίνεται να διαθέτει τη δυναμική που θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα ράλι ανόδου και παράλληλα θα έβαζε τέλος στην πτωτική του πορεία που είναι μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στην ιστορία του.

 

Αντίθετα, οι πτωτικές τάσεις συνέχισαν να ενισχύονται και μαζί τους ενισχύονται οι εικασίες για το πότε θα σχηματιστεί ο πυθμένας. Ως επακόλουθο επανέρχεται στο προσκήνιο το ερώτημα για το πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η τιμή του εάν δεν έχει ήδη καταγράψει το χαμηλότερο επίπεδο.

Τι μας διδάσκει το παρελθόν

Επιχειρώντας να προσδιορίσουμε το πιθανό βάθος της πτώσης στο bitcoin, ίσως είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παρελθόν του, κάτι που στην περίπτωση του bitcoin δεν είναι ιδιαιτέρως δύσκολο με δεδομένο ότι υπάρχει λίγο περισσότερο από μια δεκαετία. Ωστόσο παρά το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής του οι προηγούμενες κινήσεις του στην αγορά παρέχουν μια πληθώρα στοιχείων και μοτίβων κινήσεων.

Τις προηγούμενες ανοδικές φάσεις της αγοράς ακολούθησε πτώση της τιμής του bitcoin σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Για παράδειγμα στην ανοδική αγορά του 2017 η τιμή του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου έφτασε σχεδόν τα 20.000 δολάρια και ακολούθησε μια παρατεταμένη πτωτική αγορά διάρκειας τριών χρόνων. Σε αυτή την περίοδο, η τιμή του bitcoin σημείωσε πτώση άνω του 80% από το ιστορικό του υψηλό και υποχώρησε στα 3.000 δολάρια, δηλαδή πτώση κατά 84% από την προηγούμενη άνοδό του.

Το ίδιο μοτίβο είχε συμβεί και κατά το ανοδικό ράλι του 2013 - 2014, όταν η τιμή είχε ξεπεράσει τα 1.100 δολάρια στο αποκορύφωμά του για να πέσει στη συνέχεια κάτω από τα 150 δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδο της πτώσης. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό η τρέχουσα τιμή του bitcoin να μην είναι το τέλος της πτωτικής τάσης.

 

 

Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει το bitcoin;

Είναι επομένως πιθανό το άμεσο μέλλον να επιφυλάσσει περαιτέρω πτώση για το bitcoin και σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε μια πλήρως πτωτική αγορά (bear market), πράγμα που σημαίνει ότι ο πυθμένας της πτώσης δεν θα είναι τα 20.000 δολάρια, όπως εκτιμάται ευρέως.

Με βάση τα προηγούμενα μοτίβα μια πτώση κατά 80% από το υψηλό όλων των εποχών που θα έβαζε τέλος στην bear market θα προσγείωνε το bitcoin στα 13.000 δολάρια, επίπεδο που είναι πολύ χαμηλότερο των προσδοκιών για το ψηφιακό στοιχείο.

Το bitcoin συνεχίζει να αντιστέκεται στις «αρκούδες» και την πτώση και σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου βρίσκεται και πάλι πάνω από τα 30.000 δολάρια.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.