Μια πρόσφατη έκθεση της 21Shares έδειξε ότι η μακροπρόθεσμη συσχέτιση του bitcoin με τον δείκτη S&P 500 αποδυναμώθηκε, καθώς οι αποδόσεις του κρυπτονομίσματος είναι καλύτερες.


Πολλοί, πριν από την πανδημία, θεωρούσαν το bitcoin ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού λόγω της χαμηλής (σχεδόν μηδενικής) συσχέτισής του με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, το επιχείρημα αυτό έχει σημειώσει στροφή 180°, λόγω των μακροοικονομικών αλλαγών. Σύμφωνα με έκθεση της 21Shares, το bitcoin και ο S&P 500 κινούνται συγχρονισμένα, με τη συσχέτισή τους να αυξάνεται στο ιστορικό υψηλό του 0,69. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αβεβαιότητες ως προς τη χρησιμότητα των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων για τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων.

Χαμηλότερη η συσχέτιση bitcoin με S&P 500 μακροπρόθεσμα

Παρότι η έκθεση της 21Shares δεν αμφισβητεί τη συσχέτιση του κρυπτονομίσματος με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο γεγονός. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεσή της υπό τον τίτλο «Η κατάσταση στα κρυπτονομίσματα», οι δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων μακροπρόθεσμα κινούνται σε διακριτές πορείες.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι με τη μέτρηση στο 0,07, δεν υπάρχει σχεδόν καμία συσχέτιση μεταξύ του bitcoin και του χρυσού και η 21Shares καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο περιουσιακά στοιχεία συνιστούν «μοναδικούς πόρους διαφοροποίησης για τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών».

Όσον αφορά τις αποδόσεις, πολλοί παίκτες των κρυπτονομισμάτων εστιάζουν στο timing των επενδύσεών τους, αναζητώντας την κατάλληλη περίοδο για μεγαλύτερες αποδόσεις. Γεγονότα όπως η πτώση του οικοσυστήματος Terra, οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και η πρόσφατη παύση στο blockchain του Solana επηρέασαν τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα.

 

 

Οι συνθήκες στην αγορά επηρεάζουν εξίσου τους θεσμικούς επενδυτές. Μόλις τον περασμένο μήνα, πολλοί από αυτούς απέσυραν κεφάλαια από επενδυτικά προϊόντα κρυπτονομισμάτων, ωθώντας τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία (AUM) σε χαμηλό 10 μηνών.

Ωστόσο, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το timing δεν είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημαντικός παράγοντας για τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα. Στο 90% των περιπτώσεων, μέσα σε ένα χρόνο το bitcoin ξεπέρασε την αρχική απόδοση της επένδυσης ανεξάρτητα από το πότε έγινε αυτή. Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα για τις επενδύσεις σε διάστημα τριών χρόνων καθώς οι αρχικές αποδόσεις ξεπεράστηκαν στο 100% των περιπτώσεων.

Για αυτόν τον λόγο, η εταιρεία σημείωσε ότι η προσθήκη περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια «μεγιστοποιεί τις προσαρμοσμένες έναντι κινδύνου αποδόσεις». Επιπλέον, καλύτερες αποδόσεις καταγράφονται στα χαρτοφυλάκια «μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε κρυπτονομίσματα» σε σύγκριση με τα χαρτοφυλάκια «αποκλειστικά σε bitcoin».

Σε άνοδο η υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων

Ο επικεφαλής ερευνών της 21Shares, Eliézer Ndinga, δήλωσε πως πολλές εταιρείες και ιδρύματα έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, «διαπιστώνοντας την ισχυρή απόδοση μακροπρόθεσμα αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων παρά τα σκαμπανεβάσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλα ιδρύματα, όπως η Bank of America (BoA), εγκαταλείπουν την εχθρική τους στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων και παρόλο που η τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να προσφέρει υπηρεσίες κρυπτογράφησης, παραδέχτηκε ότι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ μεγάλα για να αγνοηθούν.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.