Από την πτώση στα μέσα Μαΐου το bitcoin δεν φαίνεται να ανακάμπτει από το τρέχον εύρος τιμών, ενώ πλέον η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε τα μέτρα ποσοτικής σύσφιξης (QT).

 

Σύμφωνα με την πλατφόρμα unusual whales, η FED θα μειώσει τον ισολογισμό της κατά 47,5 δισ. δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Με την έναρξη των μέτρων QT το bitcoin σημείωσε πτώση 5%. Η πτώση του bitcoin ήταν αναπάντεχη καθώς έκλεισε τον Μάιο δίνοντας ανοδικά σημάδια και επιπλέον η πτωτική του απόδοση τις τελευταίες εβδομάδες υποδείκνυε ότι η αύξηση των επιτοκίων είχε ήδη τιμολογηθεί.

Θα παραταθεί η πτωτική φάση του bitcoin από τα μέτρα ποσοτικής σύσφιξης;

Τα μέτρα ποσοστικής σύσφιξης (QT) είναι κακά νέα για τους πωλητές (bears - αρκούδες) του bitcoin. Τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα περιορίσουν τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και θα την μετατοπίσουν προς περιουσιακά στοιχείων μικρότερου κινδύνου, όπως τα ομόλογα. Οι επενδυτές γνώριζαν την επερχόμενη απόφαση και πιθανότατα αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα.

Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η τελευταία πτώση του bitcoin μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του ότι οι πωλητές εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πουλήσουν και ίσως για αυτό δεν ήταν εκτεταμένη. Επιπλέον ορισμένες on-chain μετρήσεις του bitcoin υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ο όγκος εισροών στα ανταλλακτήρια bitcoin αυξήθηκε από 39.104 σε 55.195 τις τελευταίες δύο ημέρες. Ωστόσο, ο όγκος των εκροών αυξήθηκε περισσότερο από 34.210 σε 55.180. Μια πιθανή ερμηνεία για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι υπήρχε επαρκής ζήτηση για να πετύχουν το BTC σε χαμηλότερες τιμές.

 

 

Επί του παρόντος η μέτρηση στο μοντέλο stock-to-flow είναι στο 0,27, κοντά στο μηνιαίο χαμηλό του και αντανακλά τη διαθεσιμότητα στα ανταλλακτήρια μετά το selloff των τελευταίων μηνών. Η ένδειξη για τα πραγματοποιηθέντα κέρδη μειώθηκε στα 265 εκατ. δολάρια τις τελευταίες 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των κατόχων BTC έχει επί του παρόντος κέρδη.

Με άλλα λόγια, η πίεση για πωλήσεις είναι μικρότερη. Τα καλά νέα είναι ότι ο δείκτης αστάθειας του bitcoin αυξήθηκε στο 107% από το 60% του Μαΐου. Η χαμηλή κερδοφορία και η αυξημένη αστάθεια μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αγοραστική πίεση.


Συμπερασματικά, παρότι ο κίνδυνος μεγαλύτερης πτώσης του BTC δεν μπορεί να υποτιμηθεί, φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ζήτηση που παρέχει υγιή στήριξη λίγο κάτω από το επίπεδο των 30.000 δολαρίων. Ωστόσο, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τις κινήσεις των επόμενων ημερών. Ένα καλό σημάδι για το ότι τα μέτρα QT έχουν ήδη τιμολογηθεί θα είναι η απουσία περαιτέρω πτωτικών πιέσεων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.