Η τιμή του bitcoin συνεχίζει την πλάγια κίνησή της και η ανοδική μεταστροφή του κλίματος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αποδείχθηκε πρόσκαιρη καθώς γρήγορα το BTC επέτρεψε στην κρίσιμη περιοχή στήριξής του.
Σήμερα 2 Ιουνίου, (την ώρα συγγραφής του κειμένου) η τιμή του BTC διαπραγματεύεται λίγο πιο κάτω από τα 30.000 δολάρια. Πριν βρεθεί σε αυτά τα επίπεδα, το bitcoin απέτυχε να κινηθεί πάνω από 32.000 δολάρια.
Η πτώση του κορυφαίου -σε όρους κεφαλαιοποίησης- κρυπτονομίσματος της αγοράς θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αντίδραση στην αντίστοιχη πτώση των περιουσιακών στοιχείων στις συμβατικές αγορές, καθώς το bitcoin παρουσιάζει υψηλή συσχέτιση με τον δείκτη S&P 500 και ακόμα υψηλότερη με τον Nasdaq 100.
Ο τελευταίος βρίσκεται σε πτώση από τις αρχές του 2022 με την κίνηση να αποδίδεται στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης (QT).
Σε αντίθεση με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), κατά τη διάρκεια των οποίων η FED αγοράζει περιουσιακά στοιχεία και ο ισολογισμός της αυξάνεται, στο πρόγραμμα QT η Κεντρική Τράπεζα πουλά στις παγκόσμιες αγορές περιουσιακά στοιχεία 1,1 εκατ. δολαρίων κάθε λεπτό, σύμφωνα με ανάλυση της CoinBeast Media.
The Feds balance sheet has topped out at $8.96 Trillion as they officially begin QT today 👀
— CoinBeast (@coinbeastmedia) June 1, 2022
They will be selling $1.1 Million of assets into the markets every Minute!
The $9 Trillion questions are👇
-How long will this last
-Will markets crash
Time for a THREAD🧵 🪡 👇
1/ pic.twitter.com/7EDI4ktDht
Κατά συνέπεια, θα ασκηθούν ισχυρότερες πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας κρυπτογράφησης. Το QT μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τον χώρο της κρυπτογράφησης αλλά θα επηρεάσει την παγκόσμια ρευστότητα και τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου των επενδυτών δημιουργώντας συνθήκες που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την πορεία του bitcoin σε νέα υψηλά.
Η FED διαθέτει στον ισολογισμό της περιουσιακά στοιχεία άνω των 8,5 τρισ. δολαρίων και όπως αναφέρει η CoinBeast, την τελευταία φορά που υλοποίησε πρόγραμμα QT πούλησε περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα κραχ 3 εβδομάδων στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε πτώση κατά 22%. Όπως αναφέρει η CoinBeast στην ανάλυσή της:
Αυτό προκάλεσε έλλειψη δολαρίων και μια τραπεζική κρίση που ξεκίνησε το 4ο τρίμηνο του 2019 στην αγορά repo μιας ημέρας, αναγκάζοντας τον Jerome Powell να τερματίσει το QT τον Σεπτέμβριο του 2019 σε μια κίνηση που έμεινε γνωστή ως «η στρόφιγγα του Powell» («Powell Pivot»).
Θα επαναληφθεί η ιστορία και πώς θα επηρεάσει το bitcoin;
Εκείνη την εποχή, οι μακροοικονομικές συνθήκες ανάγκασαν την FED να αλλάξει την πορεία της και μετά το «Powell Pivot» το bitcoin και οι μετοχές σημείωσαν ράλι ανόδου.
Σήμερα, οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι διαφορετικές, αλλά και πάλι δεν μπορεί να αποκλειστεί η επανεξέταση της πολιτικής της FED παρότι η λήψη μέτρων σύσφιξης φαίνεται πιθανότερη από κάθε άλλο σενάριο.
Σε σχόλιό του ο οικονομολόγος Jan Wüstenfeld ανέφερε:
Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροοικονομική κατάσταση και την ποσοτική σύσφιξη που ξεκινά, δεν με εκπλήσσει η σημερινή κίνηση της τιμής του #bitcoin. Μπορείτε να εξετάσετε όλα τα είδη τεχνικής ανάλυσης, τις θεμελιώδεις αρχές κ.λπ., αλλά αν αγνοήσετε τους παραπάνω παράγοντες σε αυτό το περιβάλλον το πιθανότερο είναι ότι θα βγάλετε λάθος συμπεράσματα.
Considering the macro situation and quantitative tightening starting, I am not surprised by #bitcoin's price move today.
— Jan Wüstenfeld (@JanWues) June 1, 2022
You can consider all sorts of TA, fundamentals, etc., but ignore the abovementioned factors in this environment, and you will likely draw wrong conclusions. https://t.co/hmWlSGrpuJ pic.twitter.com/0vBV5FnjRT