Οι «ταύροι» στο BTC ωθούν την τιμή στα 33.300 δολάρια, αλλά η κίνηση θα μπορούσε να επιβραδυνθεί από τους ούριους ανέμους στις παραδοσιακές αγορές.


H ανοδική κίνηση του bitcoin (BTC) από τις 27 Μαΐου αποτελεί έκπληξη. Τα Σαββατοκύριακα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα των αργιών (η Δευτέρα 30 Μαΐου ήταν αργία για τις ΗΠΑ), χαρακτηρίζονται για την αστάθεια τους και συνήθως καταγράφονται ισχυρές μεταβολές στην τιμή. Ακόμη και σε ανοδικές αγορές (bull market), η πτώση της τιμής τα Σαββατοκύριακα είναι σχεδόν κανόνας τον οποίο και έσπασε το BTC το προηγούμενο τριήμερο.

Το bitcoin σημείωσε ράλι σχεδόν 11% το τριήμερο 27 - 30 Μαΐου, ξεπερνώντας το κρίσιμο επίπεδο των 28.600 δολαρίων και ανακάμπτοντας πάνω από τα 30.000 δολάρια στα 31.700 δολάρια. Το εβδομαδιαίο του κλείσιμο ήταν το υψηλότερο των τελευταίων είκοσι ημερών και το υψηλότερο τριήμερο σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Ωστόσο, η ανοδική δυναμική μπορεί να επηρεαστεί από τις μακροοικονομικές ανησυχίες.

Οι φόβοι για παγκόσμια έλλειψη τροφίμων αυξάνονται με την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων

Συχνά και μάλλον εύκολα παραβλέπεται ένας πρωταρχικός παράγοντας στην προοπτική του BTC που είναι η παγκόσμια επάρκεια τροφίμων. Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, διακόπτοντας ουσιαστικά τη ροή των εμπορευμάτων. Αυτή η διαταραχή θα πάρει χρόνια για να επανέλθει στο φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν είναι η κύρια αιτία ανησυχίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος των λιπασμάτων έχει αυξηθεί εκθετικά τους τελευταίους 18 μήνες. Τον Ιανουάριο του 2021, ο Δείκτης Τιμών Λιπασμάτων βρίσκονταν στα 78,83 δολάρια, ενώ πλέον βρίσκεται στα 254,97 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 225%. Ο συνδυασμός των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των συνεχιζόμενων ελλείψεων πιθανότατα θα συνεχίσει να πλήττει τη συγκεκριμένη αγορά.

Οι τιμές των επιμέρους βασικών εμπορευμάτων συνεχίζουν να αυξάνονται και συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη σταθερή άνοδο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, το σιτάρι σημείωσε νέο υψηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο του 2022 και παραμένει κοντά σε αυτό το επίπεδο. Μόνο το 2022, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού αυξήθηκαν έως και 76% και τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 143%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται και τώρα διαπραγματεύονται σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008. Οι traders και οι επενδυτές ανησυχούν ότι το πετρέλαιο μπορεί να εκτιναχθεί στα 150 δολάρια το βαρέλι όταν η Κίνα άρει τους περιορισμούς λόγω COVID, καθώς τότε θα ανακάμψει η ζήτηση και αυτό θα επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου.

 

 

Ανησυχίες στο χρηματιστήριο για την ανάπτυξη

Οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο παραμένουν υπό πίεση. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, οι εξίσου αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν περιορίσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές και τους traders.

Οι προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις της εβδομάδας αναμένεται να περιορίσουν τις όποιες σημαντικές κινήσεις στην αγορά μετοχών και κρυπτονομισμάτων. Σήμερα Τετάρτη 1η Ιουνίου αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεργία καθώς και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια και τα στοιχεία παραγωγής, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένονται τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.

Επιπλέον αναμένονται οι δηλώσεις τριών πρώην μελών της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) των John Williams, James Bullard και Lael Brainard.

Τα τεχνικά επίπεδα ενδέχεται να περιορίσουν το bitcoin στην ανάκτηση των $37.000

Το bitcoin έχει σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ εννέα διαδοχικών εβδομαδιαίων απωλειών. Στο εβδομαδιαίο κηροπήγιο του διαγράμματος, οι αγοραστές επέστρεψαν και ώθησαν το BTC πάνω από το εύρος συναλλαγών των δύο τελευταίων εβδομάδων και πολύ πάνω από το 50% της κατάρρευσης στο εβδομαδιαίο κηροπήγιο της 9ης Μαΐου 2022.

Εάν η τιμή του bitcoin ξεπεράσει το ημερήσιο κηροπήγιο Kijun-Sen στα 31.350 δολάρια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την περιοχή των 37.000 δολαρίων. Επιπλέον, οι όγκοι του 2022 μεταξύ των 32.000 και 37.000 δολαρίων είναι περιορισμένοι, αλλά η περιοχή των 37.000 δολαρίων μπορεί να αποτελέσει το σημείο που οι «ταύροι» (αγοραστές) θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις «αρκούδες» (πωλητές).

Το μήνυμα για μια νέα ανοδική κίνηση θα μπορούσε να σταλεί εάν οι «ταύροι» ωθήσουν την τιμή του bitcoin σε ημερήσιο κλείσιμο κοντά στα 44.000 δολάρια. Σε αυτό το σενάριο, το BTC θα πυροδοτούσε μία «ιδανική διάσπαση Ichimoku» ανοίγοντας το δρόμο στους «ταύρους» για να δοκιμάσουν ξανά ένα υψηλό όλων των εποχών.

(Σημείωση: Το μοντέλο τεχνικής ανάλυσης Ichimoku Kinko Hyo ή απλώς Ichimoku, υπολογίζει συνδυαστικά τη δυναμική και τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα δύο βασικοί δείκτες του μοντέλου είναι ο Tenkan-sen η γραμμή του οποίου υποδηλώνει το βασικό επίπεδο στήριξης και αντίστασης καθώς και το σημείο αντιστροφής και ο Kijun-sen η γραμμή του οποίου υποδηλώνει το βασικό επίπεδο στήριξης και αντίστασης καθώς και την επιβεβαίωση της αλλαγής τάσης που χρησιμοποιείται ως σημείο Stop-Loss)

Η πιθανότητα μιας προσωρινής αναστροφής είναι μεγάλη καθώς οι μετοχές παραμένουν σε bear market (πτωτική αγορά) και τα εμπορεύματα σε ιστορικά υψηλά. Εάν επιβεβαιωθεί το παλιό ρητό της τεχνικής ανάλυσης, ότι «ο όγκος προηγείται της τιμής», οι traders θα πρέπει να αναμένουν ξεπούλημα στα εμπορεύματα τροφίμων και το πετρέλαιο και άνοδο στις μετοχές και το bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.