Απόφαση του δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία αναγνωρίζει νομικά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ πριν από περίπου μία εβδομάδα ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας Denis Manturov είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα νομιμοποιήσει τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα.


Ρωσικό δικαστήριο αναγνωρίζει πληρωμές με κρυπτονομίσματα

Ο Piron και ο Yevgeny Prigozhin καταδικάστηκαν σε εννέα και επτά χρόνια φυλάκιση, αντίστοιχα, από το δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, για εκβιασμό σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 1 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα για τον χώρο της κρυπτογράφησης RBC το δικαστήριο αναγνώρισε τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής. Η απόφαση δημιουργεί προηγούμενο σύμφωνα με τους εισαγγελείς, καθώς η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το νομικό καθεστώς των κρυπτονομισμάτων.

Η υπόθεση

Οι δράστες το 2018 προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς και απείλησαν τον G.A. Shemet με ποινική δίωξη και βασανιστήρια προκειμένου να του αποσπάσουν χρήματα και κρυπτονομίσματα.
Κατάφεραν να του αποσπάσουν 5 εκατομμύρια ρούβλια (90.000 δολάρια) και 55 εκατομμύρια ρούβλια (1 εκατ. δολάρια) σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μετά από εικονική σύλληψη.

Οι δύο δράστες, ένας εκ των οποίων είναι πρώην υπάλληλος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, με το πρόσχημα έρευνας εναντίον του Shemet για παράνομη κυκλοφορία κρυπτονομισμάτων, οργάνωσαν την εικονική σύλληψή του κατά τη διάρκεια της οποίας τον ανάγκασαν να τους παραδώσει τους κωδικούς του πορτοφολιού του υπό την απειλή βασανιστηρίων.

Στην αρχική απόφαση του δικαστηρίου τα κρυπτονομίσματα δεν είχαν αναγνωριστεί ως προϊόν εκβιασμού. Η απόφαση ανέφερε ότι:

«Το κρυπτονόμισμα δεν είναι μέσο πληρωμής στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επομένως δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως αντικείμενο πολιτικών δικαιωμάτων και ως στοιχείο εγκλήματος».

Μετά από έφεση, το ακυρωτικό δικαστήριο αποφάσισε ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόπος πληρωμής και επέστρεψε την υπόθεση στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Στην νέα του απόφαση το δικαστήριο συμπεριέλαβε την πληρωμή με κρυπτονομίσματα χωρίς να τροποποιήσει τις ποινές των κατηγορουμένων.

 

 

Η σημασία της απόφασης

Στις αρχές του μήνα σε άλλη ποινική υπόθεση ο δικαστής επέτρεψε στις αρχές να κατασχέσουν κλεμμένα κρυπτονομίσματα από πορτοφόλια υπόπτου τα οποία περιείχαν 1 δισ. ρούβλια σε Ethereum.

Η Ρωσία έχει ψηφίσει έναν νέο νόμο για τα κρυπτονομίσματα που, αν και ηπιότερος από τον προηγούμενο, θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση των κρυπτονομισμάτων ως μορφή μετρητών.

Ο Denis Manturov, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα «αργά ή γρήγορα» θα νομιμοποιήσουν τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα, υπονοώντας ότι η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα πλησιάζουν σε μια λύση.

Η Μόσχα έχει δηλώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, αλλά κατά το παρελθόν έχει αποδοκιμάσει και αποθαρρύνει τη χρήση ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα στην Αγία Πετρούπολη η απόφαση θα αποτελέσει προηγούμενο για τις μελλοντικές αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με το νομικό καθεστώς του bitcoin και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.