Έκθεση για τους κινδύνους στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα δημοσίευσε την Τρίτη 24 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υπογραμμίζοντας ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση της αγοράς, τα κρυπτονομίσματα θα έχουν αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

Η έκθεση με τίτλο «Αποκρυπτογράφηση κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στις αγορές κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων», κατηγοριοποιεί τις θεωρούμενες απειλές από την κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των επενδυτών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση για κρυπτονομίσματα τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές. Επισημαίνει ωστόσο ότι ενώ η αγορά κρυπτομισμάτων αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το μέγεθος αυτό είναι παρόμοιο με την αγορά των subprime ενυπόθηκων δανείων που προκάλεσαν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008/9.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο αστάθειας και μεταβλητότητας αλλά αναγνωρίζεται ότι αυτό έχει μειωθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Όσον αφορά τη χρήση της των κρυπτονομισμάτων ως μέσο διαφοροποίησης στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια η έκθεση την αμφισβητεί, επικαλούμενη τη συσχέτιση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των κρυπτονομισμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία δεν είναι κατάλληλα για τους περισσότερους ιδιώτες επενδυτές, δεδομένου ότι δεν λειτουργούν ως καταφύγια (αποθήκευση αξίας) και ούτε είναι αξιόπιστα μέσα πληρωμής, ενώ προειδοποιεί ότι οι επενδυτές σε αυτά θα μπορούσαν να χάσουν «μεγάλο μέρος» ή «το σύνολο» των χρημάτων που είχαν επενδύσει.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ελλοχεύει ο κίνδυνος «μετάδοσης» στις καθιερωμένες θεσμικές επενδύσεις και παρότι αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, η πιθανότητα να συμβεί αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον αναφέρεται ότι η αύξηση των ιδιωτικών τοποθετήσεων σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αυξάνει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στον προτεινόμενο κανονισμό της ΕΕ ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων και σημειώνεται ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν είναι αρκετά σαφή ώστε να αξιολογηθούν σωστά οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 

 

Στους άλλους πιθανούς κινδύνους η έκθεση περιλαμβάνει τη μικρή αύξηση στη μόχλευση κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων, τον δανεισμό και την απόδοση κρυπτονομισμάτων και την αναθεώρηση.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μεγαλώνουν όσο οι αγορές κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων εξελίσσονται. Όπως αναφέρεται η «διασύνδεση» μεταξύ των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κρυπτονομισμάτων σηματοδοτεί τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και επισημαίνεται η σημασία του «κλεισίματος των ρυθμιστικών κενών και των κενών δεδομένων στο οικοσύστημα κρυπτοστοιχείων».

Προφανώς οι αρνητικές θέσεις για το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων που εκφράζονται στην έκθεση δεν αποτελούν έκπληξη προερχόμενες από έναν από τους βασικούς πυλώνες του υφιστάμενου και καθιερωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα ότι τα κρυπτονομίσματα «δεν αξίζουν τίποτα» και ότι το μελλοντικό ψηφιακό νόμισμα της ΕΚΤ θα είναι ένα ασφαλέστερο καταφύγιο αποθήκευσης αξίας.

Ιδανικά η στάση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) όταν θα κληθεί να γνωμοδοτήσει στην αμερικανική κυβέρνηση για το χώρο των κρυπτονομισμάτων θα είναι πιο ευνοϊκή.

Ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται στο στόχαστρο του καθιερωμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος και είναι αναμενόμενο να υπάρξουν πολλά πισωγυρίσματα, καθώς αμφισβητούνται οι παλιοί κανόνες που το διέπουν.

Βλέπουμε λοιπόν για άλλη μια φορά την "ευρώπη" να αδυνατεί να συμπορευτεί με την εποχή και απλά να οδεύει προς την παρακμή...

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.