Κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου, η κρυπτο-κοινότητα σε όλο τον κόσμο γιορτάζει ένα από τα πιο περίεργα περιστατικά στην ιστορία του bitcoin.

 

Στις 22 Μαΐου 2010, σχεδόν δύο χρόνια από την κυκλοφορία της λευκής βίβλου του bitcoin από τον δημιουργό του με το ψευδώνυμο «Satoshi Nakamoto», ένας προγραμματιστής στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ο Laszlo Hanyecz, πλήρωσε 10.000 BTC για δύο μεγάλες πίτσες, νομιμοποιώντας τις πληρωμές με bitcoin και εγκαινιάζοντας το εμπόριο με κρυπτονομίσματα όπως το ξέρουμε σήμερα. Κατά τη στιγμή της αγοράς, τα εν λόγω bitcoins άξιζαν μόλις 41 δολάρια.

Για λόγους σύγκρισης τα 10.000 bitcoin τον περασμένο Νοέμβριο όταν η τιμή του είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό όλων των εποχών άξιζαν 640 εκατ. δολάρια, ενώ με τις σημερινές τρέχουσες τιμές αξίζουν 300 εκατ. δολάρια.

Παρότι εκείνη την εποχή, το bitcoin δεν είχε σχεδόν καμία αξία και όσοι είχαν BTC τα αντάλλασσαν μεταξύ τους, η αγορά του Hanyecz όχι μόνο πυροδότησε την απαιτούμενη ευρεία αποδοχή του αλλά επιπλέον ανέδειξε τη χρήση του ως νόμισμα πληρωμών και διαφύλαξης αξίας.

Τα επόμενα χρόνια, το bitcoin άρχισε να κερδίζει έδαφος ως μέσο πληρωμών ενώ οι περισσότεροι το αγόραζαν ως μέσο διαφύλαξης αξίας, ειδικά μετά την άνοδό του το 2013. Στη συνέχεια θα εμφανιστούν και άλλα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Ethereum, καθώς οι προγραμματιστές προσπάθησαν να συμπληρώσουν τις δομικές ατέλειες του bitcoin. Το BTC εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο τον Απρίλιο του 2021 όταν η κεφαλαιοποίησή του ανήλθε στο 1 τρισ. δολάρια.

Τα διάσημα μέλη της κοινότητας των κρυπτονομισμάτων γιόρτασαν με διάφορους τρόπους τη φετινή 12η Ημέρα Bitcoin Pizza, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, Changpeng Zhao ("CZ") να αναρτά φωτογραφία του από την ετοιμασία πίτσας σε ένα από τα καταστήματα του Mister Pizza στις Κάννες της Γαλλίας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της MicroStrategy, Michael Saylor να αναρτά μήνυμα στο twitter, μνημονεύοντας τον Hanyecz και τον ρόλο του στην νομιμοποίηση των συναλλαγών με bitcoin.

 

 

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 γεννήθηκε το #Bitcoin και για 504 μέρες δεν είχε καμία οικονομική αξία μέχρι τις 22 Μαΐου 2010 ("Ημέρα Πίτσας"), όταν δύο πίτσες ανταλλάχθηκαν για 10.000 BTC. Ο Satoshi εξαφανίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2010 χωρίς να αποκομίσει κανένα όφελος και έχοντας ολοκληρώσει την ηθική κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού χρήματος στον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα σημειώνουν πτώση το μεγαλύτερο διάστημα από τις αρχές του χρόνου, το Σάββατο, η τιμή του BTC κατάφερε να φτάσει τα 31.000 δολάρια και την Κυριακή την Ημέρα Bitcoin Pizza, διαπραγματεύονταν πάνω από τα 30.000 δολάρια. Το επίπεδο αυτό διατηρεί και σήμερα Δευτέρα που βρίσκεται λίγο πάνω από τα 30.000 δολάρια, ενώ και το Ethereum έχει επανέλθει πάνω από τα 2.000 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 1,70% τις τελευταίες 24 ώρες.

Άνοδο έχουν καταγράψει και τα άλλα κρυπτονομίσματα με τα BNB, XRP, ADA, DOT και SOL να ενισχύονται κατά 3,82%, 2,23%, 2,98%, 4,82% και 5,54% αντίστοιχα. Σύμφωνα με το CoinMarketCap η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά σημείωσε άνοδο κατά 2,06% την Ημέρα Bitcoin Pizza και διαμορφώθηκε στα 1,28 τρισ. δολάρια.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.