Την εβδομάδα του sell off στα κρυπτονομίσματα το LUNA της Terra μηδένισε και traders του bitcoin είδαν τους λογαριασμούς τους να εξαφανίζονται με τις ρευστοποιήσεις να υπολογίζονται στο 1,2 δισ. δολάρια.


Από την Κυριακή 8 Μαΐου -όταν το stablecoin Terra άρχισε να χάνει την πρόσδεσή του στο αμερικανικό δολάριο και οι αγορές κρυπτονομισμάτων άρχισαν να διολισθαίνουν- έως το Σάββατο 14 Μαΐου, οι έμποροι παραγώγων bitcoin έχασαν πάνω από 1,2 δισ. δολάρια σε ρευστοποιήσεις, σύμφωνα με την CoinGlass.

Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας, κατά την οποία ρευστοποιήθηκαν 542 εκατ. δολάρια. Η εικόνα ήταν εξίσου ζοφερή σε όλες τις αγορές και σύμφωνα με τα στοιχεία της Coinglass, μόνο στις 8 Μαΐου, πάνω από 1 δισ. δολάρια εξαϋλώθηκαν από όλα τα assets κρυπτογράφησης, που είναι οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα τριών μηνών.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Συνολικά η αγορά κρυπτονομισμάτων έχασε πάνω από 300 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση καθώς το bitcoin έπεσε από τα 35.500 δολάρια στις 8 Μαΐου στα 30.100 δολάρια στις 14 Μαΐου. Σήμερα το BTC βρίσκεται στα 29.300 δολάρια.

Οι ρευστοποιήσεις συμβαίνουν όταν οι traders έμποροι πρέπει να κλείσουν μια θέση αγοράς (long position) ή πώλησης (short position), οικειοθελώς ή ακούσια, σε ένα περιουσιακό στοιχείο που η απόδοσή του είναι αντίθετη στις προσδοκίες τους. Οι επενδυτές που τοποθετούνται σε παράγωγα του bitcoin (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης και συμβόλαια αορίστου χρόνου) ενδέχεται να αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν με την ενεργοποίηση του margin call (ο μηχανισμός καλυψης διαφορών αποτίμησης), καθώς ο λογαριασμός τους δεν έχει επαρκείς εγγυήσεις (collateral) για τη διατήρηση της θέσης.

 

 

Σε μια θέση long, οι traders αναμένουν ότι η αξία του περιουσιακού στοιχείου θα αυξηθεί. Αντίθετα, σε μια short θέση, οι traders αναμένουν ότι η αξία του περιουσιακού στοιχείου θα μειωθεί μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Εάν οι traders πιστεύουν ότι η τιμή θα ανέβει και όντως συμβεί αυτό αποκομίζουν κέρδη. Αλλά αν η τιμή πέσει, οι traders θα πρέπει να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους ή να ρευστοποιήσουν τις εγγυήσεις τους. Έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος κατά τον οποίο οι ρευστοποιήσεις αυξάνουν τις πιέσεις πωλήσεων στο bitcoin, οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω πτώση της τιμής και αυτή με τη σειρά της προκαλεί περισσότερες ρευστοποιήσεις.

Στην αρχή της συγκεκριμένης εβδομάδας κυριαρχούσαν οι θέσεις long, αλλά στα μέσα της εβδομάδας αυτό άρχισε να αλλάζει καθώς ισχυροποιήθηκαν οι θέσεις short. Αυτό συνέβη επειδή οι πιο απαισιόδοξοι traders πιθανότατα περίμεναν ότι η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων θα συνεχιζόταν, ενώ αντίθετα, η τιμή άρχισε να σταθεροποιείται.

Και φυσικά δεν ήταν μόνο το bitcoin καθώς η κατάρρευση του Terra μεταδόθηκε σε όλη την αγορά.

Καθώς το UST, το stablecoin της Terra έπεσε από την τιμή του 1$, το Luna Foundation Guard, η οντότητα που υποστηρίζει το οικοσύστημα του Terra, έθεσε σε εφαρμογή διάφορα μέτρα. «Έριξε» 750 εκατ. δολάρια σε bitcoin και άλλα 750 εκατ. δολάρια σε UST για να αποκαταστήσει την ισοτιμία USD με το αμερικανικό δολάριο. Αλλά το timing ήταν κακό για τις αγορές καθώς η αναγκαστική μεταπώληση του bitcoin από την LFG ενέτεινε τις καθοδικές πιέσεις στο BTC και επιδείνωσε τη συνεχιζόμενη κατάρρευση κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, το μέτρο δεν λειτούργησε, αντίθετα πλημμύρισε την αγορά με UST και LUNA ενώ το Terra εγκλωβίστηκε σε ένα «σπιράλ θανάτου».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.