Πρόσφατες αναρτήσεις του Vitalik Buterin υπονοούν ότι δεν είναι όλα καλά στο Ethereum και κάποιοι εκτιμούν ότι θέλει να μεταπηδήσει στο bitcoin.


Ο συνιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin σε μια σειρά μηνυμάτων που ανάρτησε αυτή την εβδομάδα στο Twitter αναφέρεται σε αντιφάσεις στις σκέψεις και τις αξίες του.

Ο Buterin απαρίθμησε δέκα αντιφάσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην οικοδόμησης βιώσιμων συστημάτων έναντι εκείνης στους ανθρώπους και της αγάπης του για την αποκέντρωση και τη δημοκρατία έναντι της τάσης για συμφωνία με τις πνευματικές ελίτ που καθοδηγούν τον «λαό».

«Θέμα: μερικές ακόμα ανοιχτές αντιφάσεις στις σκέψεις και τις αξίες μου, τις οποίες σκέφτομαι αλλά δεν αισθάνομαι ακόμα ότι τις έχω επιλύσει πλήρως.»

Παραδόξως, αρκετές από τις αντιφάσεις που αναφέρει υποδηλώνουν ότι ο Buterin δεν είναι ευχαριστημένος με το Ethereum, και συγκεκριμένα με τον σχεδιασμό του πρωτοκόλλου του. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία το project του να γίνει περισσότερο σαν το bitcoin.

Κάποιοι συμπέραναν από την παραπάνω δήλωση ότι η μετάβαση του Ethereum από το Proof-of-Work (PoW) στο Proof-of-Stake (Pos) αποδεικνύεται πιο δύσκολη από το αναμενόμενο και φούντωσαν οι εικασίες ότι ίσως ο Buterin θέλει να πραγματοποιήσει αυτή τη μετάβαση στο bitcoin αντί στο Ethereum.

 

 

Πρόβλημα στο Ethereum;

Τον περασμένο μήνα, ο προγραμματιστής του Ethereum Protocol, Tim Beiko είχε δηλώσει ότι η μετάβαση δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η μετάβαση αυτή έχει ονομαστεί «The Merge» (η συγχώνευση), θεωρείται ορόσημο για την ολοκλήρωση του επιπέδου συναίνεσης / consensus layer (ETH 2.0) και συνίσταται στη συγχώνευση των αλυσίδων PoW και PoS που λειτουργούν ταυτόχρονα (https://ethereum.org/en/upgrades/merge/). Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2022 και λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς καθυστερήσεις, φαίνεται πως οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στις αναρτήσεις του ο Buterin αναφέρει ότι επιθυμεί να μετατρέψει το Ethereum σε ένα ισχυρό πρωτόκολλο ικανό να αντέξει σε «ακραίες συνθήκες», κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί έμμεση αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα με το Terra.

Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η επιθυμία διαψεύδεται από την πραγματικότητα καθώς βασικές εφαρμογές είναι ευάλωτες σε επιθέσεις κάτι που δεν είναι αποδεκτό από άποψη ασφάλειας.

«Η αντίφαση μεταξύ της επιθυμίας μου να δω το Ethereum να γίνεται ένα L1 που να μπορεί να επιβιώσει σε πραγματικά ακραίες συνθήκες και της συνειδητοποίησής μου ότι πολλές βασικές εφαρμογές στο Ethereum βασίζονται σε πολύ πιο εύθραυστες υποθέσεις ασφαλείας από αυτό που θεωρούμε αποδεκτό στο σχεδιασμό του πρωτοκόλλου Ethereum».

O συνιδρυτής και CEO της Input-Output, Charles Hoskinson απάντησε στην ανάρτηση με το σχόλιο «δεν είναι πολύ αργά για να έρθεις στο Cardano».

Ο Buterin υπερασπίζεται τον μαξιμαλισμό του bitcoin

Τον περασμένο μήνα, ο Buterin δημοσίευσε ένα blog (https://vitalik.ca/general/2022/04/01/maximalist.html) στο οποίο αναφέρονταν στον μαξιμαλισμό του Bitcoin.

Οι μαξιμαλιστές του bitcoin έχουν κατηγορηθεί ότι είναι τοξικοί και αδιάλλακτοι. Αλλά ο Buterin υποστήριξε ότι μια «υγιή δόση αδιαλλαξίας» είναι δικαιολογημένη για την υπεράσπιση της ιδεολογίας του πιο «τίμιου» κρυπτονομίσματος.

«Μήπως οι μαξιμαλιστές του bitcoin έχουν κατανοήσει ότι λειτουργούν σε έναν πολύ εχθρικό και αβέβαιο κόσμο όπου υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να παλέψουν και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ενέργειες, τις προσωπικότητες και τι απόψεις τους σχετικά με το σχεδιασμό πρωτοκόλλου;»

Στην ανάρτηση αναφέρεται στην ανάπτυξη υγιούς χρήματος και στην «γνησιότητα» και αδιαλλαξία των πρωτοπόρων με τον Buterin να υποστηρίζει την ανάγκη περισσότερου μαξιμαλισμού.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο συνιδρυτής του Ethereum υποστηρίζει το bitcoin και τους ιδεολόγους του νομίσματος.

Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αναρτήσεις του και συγκεκριμένα εκείνη στην οποία αναφέρει ότι επιθυμεί το Ethereum να γίνει «περισσότερο σαν το bitcoin», κάποιοι συμπεραίνουν ότι ο Buterin θέλει να αφήσει το Ethereum για να εργαστεί στο Bitcoin.

«Αντίφαση ανάμεσα στην επιθυμία μου να δω το Ethereum να γίνεται ένα σύστημα που να μοιάζει περισσότερο με το Bitcoin (και πολιτισμικά) και να δίνει έμφαση στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και της συνειδητοποίησής μου ότι για να φτάσω εκεί απαιτούνται πολλές συντονισμένες βραχυπρόθεσμες αλλαγές.»

Ο CEO του περιοδικού Bitcoin, David Bailey, σχολίασε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν στην Bingo κάρτα μου του 2022».

«Το να φύγει ο Vitalik από το ethereum για να εργαστεί στο bitcoin δεν ήταν στην Bingo κάρτα μου για το 2022.»

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.