Όλοι ξέρουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανεβαίνουν και πέφτουν. Και αυτή τη στιγμή, το bitcoin διέρχεται μια πτωτική φάση. Πώς συγκρίνεται όμως αυτή η διόρθωση με την προηγούμενη; Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει η τιμή του; Θα προσφέρει αυτή η bear market προσοδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες όπως όλες οι προηγούμενες;

 

Οι τρεις τελευταίες σημαντικές διορθώσεις στο bitcoin και η σύγκρισή τους με την τρέχουσα ίσως μας δώσει τις απαντήσεις.

Εξετάζουμε διάφορους τεχνικούς και θεμελιώδεις παράγοντες, όπως το πόσο ισχυρές ήταν οι διορθώσεις, πόσος χρόνος χρειάστηκε το BTC για να ανακάμψει και να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό και την επικαιρότητα που επηρεάζει την πορεία των τιμών.

Μια γρήγορη ματιά στις τελευταίες 3 bear markets και διορθώσεις

Ακολουθούν οι τρεις τελευταίες σημαντικές διορθώσεις, ξεκινώντας από την παλαιότερη μέχρι την πιο πρόσφατη.

1. Η bear market του 2014-2015

Τα στατιστικά:

 • Πτώση τιμής: -86,9%
 • Διάρκεια bear market: 413 ημέρες (59 εβδομάδες)
 • Επακόλουθη άνοδος (επόμενος «ταύρος»:) +12.800%

Η συγκεκριμένη bear market ξεκίνησε με το τέλος της ανόδου (bull market) το 2013-2014 κατά τη διάρκεια της οποίας το bitcoin σημείωσε άνοδο κατά 51.000% και η διόρθωση ήταν αναμενόμενη.

Η bear market του 2014-2015 οδήγησε το BTC από το ιστορικό υψηλό του των 1.163 δολαρίων στα 152 δολάρια, πτώση κατά -86,9% και τελικά ολοκληρώθηκε σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός χρόνου από την έναρξή της. Στη συνέχεια, το BTC χρειάστηκε δύο χρόνια (771 ημέρες) για να ανακάμψει από αυτό το χαμηλό και να σημειώσει τον Φεβρουάριο του 2017 ένα νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 1.163 δολάρια.

Το BTC συνέχισε την άνοδο από αυτό το επίπεδο, σημειώνοντας συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά (all-time high, ATH - υψηλό όλων των εποχών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 και την κορύφωση των 19.700 δολαρίων.

2. Η bear market του 2018-2019

Τα στατιστικά:

 • Πτώση τιμής: -84%
 • Διάρκεια bear market: 364 ημέρες (52 εβδομάδες)
 • Επακόλουθη άνοδος: +2.105%

Αυτή η bear market είναι συγκρίσιμη με την προηγούμενη του 2014-2015, καθώς το ποσοστό της πτώσης είναι παρόμοιο και διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο. Ακολούθησε μια εκρηκτική ανοδική αγορά (bull market) κατά τη διάρκεια της οποίας το BTC σημείωσε ιστορικό υψηλό (ATH) στα 19.700 δολάρια. Κατά τη διάρκεια της bear market του 2018-2019 το BTC έπεσε από αυτό το ATH στο χαμηλό των 3.122 δολαρίων.

Το BTC χρειάστηκε 716 ημέρες (λίγο λιγότερο από δύο χρόνια) για να ανακάμψει και να σημειώσει νέο ATH πάνω από τα 19.700 δολάρια μετά το τέλος της bear market του 2018-2019. Όταν το BTC σημείωσε νέο ATH συνέχισε την άνοδο μεχρι τον Νοέμβριο του 2021 και την κορύφωση των 69.000 δολαρίων, οπότε και ξεκίνησε η πτωτική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Παρότι η bull market που ακολούθησε τη bear market του 2018-2019 ήταν εντυπωσιακή (άνοδος 2.105%) υπήρξαν κάποιες αναταράξεις στην πορεία. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές τρόμαξαν από την εμφάνιση της πανδημίας Covid.

 

 

3. Το κραχ της πανδημίας Covid τον Μάρτιο του 2020

Τα στατιστικά:

 • Πτώση τιμής: -63,34%
 • Διάρκεια πτώσης: 29 ημέρες (4 εβδομάδες)
 • Επακόλουθη άνοδος: +1.688,5%

Αυτή η διόρθωση του BTC ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες δύο που αναφέρθηκαν. Δεν σημειώθηκε μετά από μια παρατεταμένη ανοδική αγορά και προκλήθηκε κυρίως από την αρνητικές ειδήσεις και την επικαιρότητα.

Επομένως, τα χαρακτηριστικά αυτής της διόρθωσης είναι πολύ διαφορετικά. Η τιμή του bitcoin μειώθηκε κατά μικρότερο ποσοστό (-63,34%) και το κραχ κράτησε μόνο τέσσερις εβδομάδες. Επίσης το BTC ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα αυτή τη φορά, καλύπτοντας σε περίπου 80 ημέρες την απόσταση από τα χαμηλά των 3.850 δολαρίων στα επίπεδα προ της πτώσης.

Η τρέχουσα διόρθωση του BTC

Τα στατιστικά:

 • Πτώση τιμής μέχρι στιγμής: -63,2%
 • Διάρκεια bear market μέχρι στιγμής: 183 ημέρες (26 εβδομάδες)
 • Επακόλουθη άνοδος: άγνωστη

Η τρέχουσα bear market του 2022 είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί το πώς θα εξελιχθεί. Ωστόσο, η τιμή του BTC έχει ήδη μειωθεί κατά -63,2% τις τελευταίες 26 εβδομάδες από το ATH του Νοεμβρίου του 2021 στα 69.000 δολάρια.

Τι να περιμένουμε στη συνέχεια;

Καθώς το BTC δεν ανέκαμψε γρήγορα όπως μετά την πτώση της πανδημίας Covid, φαίνεται πως η πτωτική ή πλάγια κίνηση θα είναι πιο μακροπρόθεσμη. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι αυτή η bear market σημειώνεται μετά από την ισχυρή bull market του 2020-2021 κατά την οποία το BTC κατέγραψε άνοδο κατά 2.105%.

Με βάση τις δύο προηγούμενες bear markets, φαίνεται ότι είμαστε περίπου στα μισά αυτής της πτωτικής φάσης. Επίσης, με δεδομένο ότι η τιμή του BTC έχει πέσει μόνο -63,2% από το ATH του, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση μέχρι το επίπεδο του -80% από το ATH, σύμφωνα με τις προηγούμενες bear markets.

Φυσικά, τα παραπάνω είναι μόνο εκτιμήσεις που βασίζονται στην εμπειρία των προηγούμενων bear markets του BTC και δεν διασφαλίζουν ότι αυτή τη φορά η πτώση θα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τις προηγούμενες.

Είναι τώρα μια καλή στιγμή για επένδυση στο BTC;

Φυσικά απάντηση στο εάν τώρα είναι ή όχι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στο BTC δεν μπορεί να δοθεί. Ωστόσο, εάν το BTC σημειώσει πτώση κατά 70-80% από το ATH του, κάτι που μεταφράζεται σε τιμή στα 13.700-20.000 δολάρια, οι πιθανότητες για εκείνους που θα αγοράσουν σε αυτή τη τιμή να αποκομίσουν κέρδος είναι μάλλον μεγάλες με βάση την εμπειρία των προηγούμενων bear markets. Όσον αφορά το σορτάρισμα του bitcoin μάλλον δεν είναι καλή ιδέα καθώς η αγορά είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη.

Σε πόσο καιρό το BTC θα σημειώσει νέο ATH;

Παρότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το bitcoin θα σημειώσει ξανά νέο ιστορικό υψηλό (ATH) με βάση τις προηγούμενες bear markets που εξετάσαμε πιθανότατα θα χρειαστούν δύο χρόνια από τώρα.

Τι άλλο θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή;

Εκτός από το γεγονός ότι το bitcoin βρίσκεται σε πτωτική φάση, κάτι που είναι μέρος του φυσιολογικού κύκλου σε κάθε χρηματοπιστωτική αγορά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη τιμή.

Όπως φάνηκε κατά την πτώση στην πανδημία Covid, σημαντικά μακροοικονομικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν την τιμή του BTC. Στην τρέχουσα περίοδο κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι:

 • Η κατάρρευση του TerraUSD και του Luna που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στα κρυπτονομίσματα
 • Ο πόλεμος της Ουκρανίας και ο κίνδυνος να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες
 • Η πανδημία Covid και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων και περαιτέρω διαταραχή
 • Ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες
 • Ο πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος ζωήςΈνα κραχ του χρηματιστηρίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει φόβο στην κρυπτο-αγορά

Ενδεχόμενη κλιμάκωση σε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο φόβο στην αγορά κρυπτογράφησης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πτώση τιμών και αστάθεια. Αντίθετα, η ενδεχόμενη βελτίωση ή επίλυση σε κάποιο από τα παραπάνω θα μπορούσε να αυξήσει την αισιοδοξία και να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς.

Συμπερασματικά

Το bitcoin όπως κάθε άλλο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο που διαπραγματεύεται δημόσια έχει bull και bear markets. Η τρέχουσα bear market πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία και, ευτυχώς, αναμένονται και πολλές bear markets.

Και παρότι οι bear markets μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικές και επώδυνες για όσους έχουν ήδη επενδύσει και κατέχουν bitcoin, παρέχουν παράλληλα εξαιρετικές ευκαιρίες σε εκείνους που θέλουν να μπουν στην αγορά ή να επενδύσουν νέα κεφάλαια, εφόσον βέβαια επιλέξουν αξιόπιστα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.