Τα διαπραγματεύσιμα χρηματιστηριακά προϊόντα (ETPs) σε bitcoin έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή στο τέλος του προηγούμενου χρόνου όταν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ενέκρινε την είσοδο τους στο χρηματιστήριο. Τα ETPs σε bitcoin προσέλκυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, καθώς παρείχαν στους θεσμικούς επενδυτές τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται το bitcoin χωρίς να έχουν άμεση έκθεση στο κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο ούριος άνεμος για αυτά τα προϊόντα άλλαξε και οι εκροές από αυτά είναι πλέον η καθημερινότητα.

Σημειώνεται ότι στα ETPs εντάσσονται τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), τα διαπραγματεύσιμα εμπορεύματα (ETCs) και τα προϊόντα διαπραγμετεύσιμου χρέους (ETNs).

Οι εκροές κλονίζουν τα ETPs σε bitcoin

Η αγορά προσπαθεί να ξεπεράσει τις «πληγές» του Απριλίου ο οποίος ιστορικά είναι ένας πτωτικός μήνας για το κρυπτονόμισμα και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πτώση αποτυπώθηκε και στα ETPs.

Ωστόσο οι εκροές που σημειώθηκαν τον Απρίλιο ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην μέχρι τώρα ιστορία τους. Συνολικά, αποσύρθηκαν 14.327 BTC από την αγορά τον Απρίλιο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνολική αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων (AUM -asset under management) σε bitcoin να μειωθεί δραστικά και στο τέλος του μήνα τα AUM να αριθμούν μόλις 187.000 BTC.

Πρόκειται για τον χειρότερο μήνα από την εισαγωγή των ETPs και από την πτώση δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα αμερικανικά και καναδικά ETPs σε bitcoin. Στην αγορά των ΗΠΑ, συνολικά 3.312 BTC αποσύρθηκαν από τα ETFs, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για τον Καναδά είναι 7.100 BTC. Συνολικά, τα υπό διαχείριση κεφάλαια σε bitcoin υποχώρησαν κατά 10% στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αμερικανικές εκροές σημειώθηκαν στο BITO, το ETF της ProShares Bitcoin Strategy (πρόκειται για το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο σε bitcoin που εισήχθηκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου 2021). Τα αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια μείωσαν σημαντικά την έκθεσή τους στο bitcoin τον Απρίλιο, περιορίζοντας την κατά 11% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η ίδια τάση επικράτησε και στην Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν εκροές 3.974 BTC τον Απρίλιο και ενώ από τις αρχές του χρόνου μόνο ο Μάρτιος είχε θετικό πρόσημο εισροών. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε διάστημα 16 μηνών ο Απρίλιος ήταν ο 10ος μήνας που σημειώθηκαν εκροές στα διαπραγματεύσιμα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Η Βραζιλία ήταν η μόνη χώρα που γλίτωσε από τις εκροές του Απριλίου έχοντας μάλιστα καταγράψει εισροές και τους προηγούμενους μήνες αλλά είναι συγκριτικά μικρές για να αλλάξουν τη συνολική παγκόσμια εικόνα.

Οι εκροές του Απριλίου διέγραψαν ουσιαστικά τα κέρδη που είχαν σημειώσει τα ETPs τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αναμένεται μια νέα είσοδος στην αγορά των ETPs με την Αυστραλία να ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις συναλλαγές διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα. Όπως έχει ανακοινωθεί ένα από αυτά τα ETFs θα προσφέρει άμεση έκθεση στο bitcoin, ενώ κάποια άλλα μόνο σε καναδικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια σε BTC, τα οποία, μακροπρόθεσμα, μπορεί να αποδειχθούν πολύ κερδοφόρα για τα καναδικά ETPs σε κρυπτονομίσματα.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.