Το bitcoin υποχώρησε κάτω από τα 37.000 δολάρια ενώ η αγορά αξιολογεί την πολιτική της FED για τη διαχείριση του πληθωρισμού και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο μπορεί ακόμα να θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού


Μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) για την αύξηση των επιτοκίων, το bitcoin σημείωσε κατακόρυφη άνοδο δοκιμάζοντας την αντίσταση των 40.000 δολαρίων. Μόλις μία μέρα μετά, το κλίμα άλλαξε και σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 37.000 δολάρια. Οι έντονες διακυμάνσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά τώρα η διαφορά είναι ότι φαίνεται να ακολουθούν τη Wall Street και όχι τα on-chain στοιχεία ή τις ειδήσεις που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin ακολουθεί τη Wall Street

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων αυξήθηκαν περίπου 3% στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 προκαλώντας την πτώση του Nasdaq κατά 4% μέσα σε λίγες ώρες, ενώ το bitcoin ακολούθησε τον δείκτη, σημειώνοντας πτώση 7% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση του bitcoin ενισχύει το επιχείρημα ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων συμπεριφέρεται περισσότερο σαν μια μετοχή τεχνολογίας αυξημένου ρίσκου παρά σαν μια διακριτή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Μετά τη συνεδρίαση στις 5 Μαΐου η FED ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με τη χρηματιστηριακή αγορά να αντιδρά θετικά καθώς ο Jerome Powell απομάκρυνε -φαινομενικά- από το τραπέζι το επιθετικότερο σενάριο των 75 μονάδων βάσης. Το επιχείρημα ότι η απόφαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ανοδικά για το bitcoin εδράζεται στο γεγονός ότι το bitcoin έχει την υψηλότερη αναλογία LTV (δείκτης δανείων/χορηγήσεων έναντι αξίας/εξασφαλίσεων) στην ιστορία του.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι επενδυτές χρησιμοποιούν πιστώσεις/δάνεια για να επενδύσουν σε bitcoin και μια χαμηλότερη από το αναμενόμενο αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι τόκοι των δανείων δεν θα ξεφύγουν από τα διαχειρίσιμα όρια. Ωστόσο, η αύξηση -αναμενόμενη ή μη- των επιτοκίων γίνεται για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού τον οποίο ο Powell χαρακτήρισε «πολύ πολύ υψηλό». Οπότε, εάν το bitcoin αποτελεί το αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, γιατί αντέδρασε θετικά στο σχέδιο για την καταπολέμησή του;

 

 

Παραμένει το bitcoin αντιστάθμισμα του πληθωρισμού;

Ίσως το πιο διαδεδομένο επιχείρημα που συνοδεύει το bitcoin είναι ότι, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, λειτουργεί αντισταθμιστικά έναντι του πληθωρισμού. Η Cathie Wood της Ark Invest στο πρόσφατο συνέδριο Bitcoin 2022 στο Μαϊάμι δήλωσε ότι:

«Αν ο πληθωρισμός είναι το ζήτημα, το bitcoin είναι ένα ισχυρό αντιστάθμισμα έναντι αυτού… είναι ένα αντιστάθμισμα έναντι του κινδύνου των αντισυμβαλλομένων».

Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό φαίνεται να κλονίζεται από το γεγονός ότι το bitcoin αντέδρασε πιο έντονα ακόμη και από τη Wall Street στις ανησυχίες ότι η FED δεν θα μπορέσει να περιορίσει (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-05/long-dated-bond-yields-resurgent-amid-angst-over-fed-policy) τον πληθωρισμό, ενώ οι αναλυτές (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-05-04/stocks-bonds-jump-as-powell-quells-mega-hike-fear-markets-wrap?srnd=premium-europe) αρχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της FED για τη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο. Εφόσον το bitcoin ακολουθεί την ίδια πορεία με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία και πέφτει ενώ αυξάνεται ο πληθωρισμός, μήπως δεν λειτουργεί πλέον ως αντιστάθμιση;

O Michael Saylor, Διευθύνων Σύμβουλος της Microstrategy, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg.

«Όλα είναι το χρονικό πλαίσιο. Αν το δείτε δύο χρόνια πριν, τότε που η Microstrategy αγόρασε, βρίσκεται στο +400%... Αν το δείτε σε λίγες μέρες, ή εβδομάδες ή μήνες, οι traders το ελέγχουν.»

O Saylor θεωρεί ότι ακόμη και η τιμή του bitcoin από μήνα σε μήνα ελέγχεται από τους traders. Tο bitcoin έχει όντως αυξηθεί κατά 400% από το 2020, ωστόσο ισχύει επίσης και το γεγονός ότι τώρα η κρυπτογράφηση έχει προσελκύσει δισεκατομμύρια θεσμικού χρήματος.

Παρότι αρκετοί θεωρούν την αύξηση των επενδύσεων από τις παραδοσιακές εταιρείες ως ένα ανοδικό σήμα  για το bitcoin, ενδεχομένως αυτό να έχει το αρνητικό αποτέλεσμα της στενότερης συσχέτισής του με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ανακοίνωση επιπλέον αγορών bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Luna Foundation Guard (LFG) δεν επηρέασε την πορεία του bitcoin που συνέχισε να ακολουθεί την πτώση της Wall Street.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη έκθεση του Coinbase Institutional αναφέρει ότι το Ethereum συσχετίζεται στενότερα με τον δείκτη S&P500 από ότι το bitcoin.

Είναι οπότε το bitcoin, και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα, καταδικασμένο να ακολουθήσει τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία ή μπορεί να αποσυνδεθεί από αυτά και τις καθημερινές διακυμάνσεις μέχρι τον επόμενο υποδιπλασιασμό (halving) του το 2024;

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.