Δικαιώματα προαίρεσης σε BTC ύψους 735 εκατ. δολαρίων λήγουν την Παρασκευή 6 Μαΐου και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρέχουσες μακροοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να ευνοούν τις «αρκούδες» (τους πωλητές).

 

Η τιμή του bitcoin (BTC) φαίνεται να έχει κολλήσει σε ένα πτωτικό μοτίβο «σφήνας» τους τελευταίους δύο μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκε αρκετές φορές η στήριξη των 37.600 δολαρίων. Επιπλέον, η τιμή του BTC υποχωρεί κατά 16% από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, σε μια πορεία εναρμονισμένη με εκείνη του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών φαίνεται να είναι ο μοχλός που οδηγεί την τιμή του bitcoin, ενώ οι traders φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο δισεκατομμυριούχος Paul Tudor Jones ιδρυτής και διευθυντής του ομώνυμου hedge fund (Tudor Investment) σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το επενδυτικό περιβάλλον ως το χειρότερο που έχει υπάρξει επειδή η νομισματική αρχή αυξάνει τα επιτόκια τη στιγμή που οι οικονομικές συνθήκες έχουν ήδη επιδεινωθεί.

Την επόμενη μέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις προκειμένου να καταργήσει εντός έξι μηνών τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει: «Αυτή θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, θαλάσσης και αγωγών, ακατέργαστου και εξευγενισμένου».

Σε αυτό το πλαίσιο οι traders φαίνεται να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις πιθανές επιπτώσεις μιας παγκόσμιας μακροοικονομικής κρίσης στις αγορές κρυπτονομισμάτων καθώς εάν οι παγκόσμιες οικονομίες εισέλθουν σε ύφεση, οι επενδυτές θα αναζητήσουν καταφύγιο μακριά από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως το bitcoin.

Οι «ταύροι» δεν περίμεναν την τιμή κάτω από 40.000 δολάρια

Τα συνολικά ανοικτά (εκκρεμεί) συμβολαία δικαιωμάτων προαίρεσης σε bitcoin που λήγουν στις 6 Μαΐου υπολογίζονται σε 735 εκατ. δολάρια, αλλά το νούμερο αυτό θα είναι χαμηλότερο, καθώς οι «ταύροι» (αγοραστές) φαίνεται πως αιφνιδιάστηκαν από την προηγούμενη υποχώρηση του BTC κάτω από τα 40.000 δολάρια.

Η αναλογία μεταξύ των δικαιωμάτων αγοράς και των δικαιωμάτων πώλησης ανέρχεται στο 1,22 και αντιπροσωπεύει τα 405 εκατ. δολαρίων σε δικαιώματα αγοράς (call option) έναντι των 330 εκατ. δολαρίων σε δικαιώματα πώλησης (put option). Ωστόσο, καθώς το bitcoin βρίσκεται κοντά στα 39.000 δολάρια, το 89% των ανοδικών στοιχημάτων πιθανότατα θα αχρηστευτεί.

Εν τω μεταξύ, εάν η τιμή του bitcoin παραμείνει κάτω από τα 39.000 δολάρια στις 6 Μαΐου, οι «αρκούδες» (πωλητές) θα έχουν στη διάθεσή τους δικαιώματα πώλησης ύψους 100 εκατ. δολαρίων και αυτό γιατί δεν υπάρχει λόγος άσκησης του δικαιώματος πώλησης στα 36.000 δολάρια εάν το bitcoin διαπραγματεύεται πάνω από αυτό το επίπεδο κατά τη λήξη του δικαιώματος.

 

 

Οι «αρκούδες» (πωλητές) μπορεί να αποκομίσουν κέρδη 145 εκατ. δολαρίων την Παρασκευή

Παρακάτω είναι τα τέσσερα πιθανότερα σενάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές. Ο αριθμός των δικαιωμάτων προαίρεσης που διατίθενται στις 6 Μαΐου για δικαιώματα αγοράς (call option) και πώλησης (put option) ποικίλλει, ανάλογα με την τιμή άσκησης του δικαιώματος. Θεωρητικά το κέρδος που προκύπτει για την κάθε πλευρά διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μεταξύ 37.000 δολαρίων και 39.000 δολαρίων: 500 δικαιώματα αγοράς έναντι 4.300 δικαιωμάτων πώλησης. Το καθαρό αποτέλεσμα ευνοεί τους πωλητές («αρκούδες») κατά 145 εκατ. δολάρια.
  • Μεταξύ 39.000 δολαρίων και 40.000 δολαρίων: 1.200 δικαιώματα αγοράς έναντι 2.500 δικαιωμάτων πώλησης. Οι «αρκούδες» έχουν πλεονέκτημα 50 εκατ. δολαρίων.
  • Μεταξύ 40.000 δολαρίων και 41.000 δολαρίων: 3.800 δικαιώματα αγοράς έναντι 1.100 δικαιωμάτων πώλησης. Το καθαρό αποτέλεσμα ευνοεί τους αγοραστές («ταύρους») κατά 105 εκατ. δολάρια.
  • Μεταξύ 41.000 δολαρίων και 42.000 δολαρίων: 5.300 δικαιώματα αγοράς έναντι 700 δικαιωμάτων πώλησης. Οι «ταύροι» ευνοούνται κατά 190 εκατ. δολάρια.

Παρότι η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα αγοράς που χρησιμοποιούνται σε ανοδικά στοιχήματα και τα δικαιώματα πώλησης σε ουδέτερες έως πτωτικές συναλλαγές δεν παύει να είναι μια απλούστευση στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψη πιο σύνθετες επενδυτικές στρατηγικές.

Για παράδειγμα, ένας trader θα μπορούσε να έχει πουλήσει ένα δικαίωμα αγοράς, αποκτώντας ουσιαστικά αρνητική έκθεση στο bitcoin πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά, αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα.

Οι πωλητές («αρκούδες») του bitcoin θα πρέπει να διατηρήσουν την τιμή του κάτω από τα 39.000 δολάρια στις 6 Μαΐου για να αποκομίσουν κέρδη 145 εκατ. δολαρίων, ενώ από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές («ταύροι») θα αποκομίσουν κέρδη 100 εκατ. δολαρίων και θα αποφύγουν τις απώλειες εάν η τιμή του BTC ανέβει πάνω από τα 40.000 δολάρια. Εάν θα έπρεπε να γίνει μία πρόβλεψη με μοναδικό κριτήριο τις τρέχουσες πτωτικές μακροοικονομικές συνθήκες, φαίνεται πως οι «αρκούδες» (πωλητές) έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσουν.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.