Την Τετάρτη 4 Απριλίου, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε το επιτόκιό της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του χαρτοφυλάκιου της, αξίας 9 τρισ. δολαρίων.

 

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Fed, Jeremy Powell, μετά από τη συνήθη διήμερη συνεδρίαση και συνιστά μία από τις πιο επιθετικές κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής τόνωσης που συνέβαλλε στην αύξηση του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί», δήλωσε ο Powell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «θα κινηθούμε τάχιστα για να τον μειώσουμε».

Ο Powell, ο οποίος υποσχέθηκε μια «ήπια ή σχεδόν ήπια» προσγείωση από την νομισματική χαλάρωση δήλωσε περαιτέρω ότι η Fed σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια και στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της και ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και σε θέση να διαχειριστεί μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες το bitcoin είχε σημειώσει πτώση κάτω από τα 38.000 δολάρια και οι traders είχαν επιδοθεί σε profit taking κατά τη διάρκεια της αναμονής, η χθεσινή ανακοίνωση της Fed εκτόξευσε τις τιμές των κρυπτονομισμάτων.

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση, τα μεγάλα νομίσματα ενισχύονταν, με το bitcoin να σημειώνει άνοδο άνω του 5,8% στα 39.784 δολάρια το ethereum με άνοδο άνω του 6% στα 2.957 δολάρια ενώ τα περισσότερα altcoins κατέγραψαν άλμα άνω του 10%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του bitcoin αποτύπωσε επίσης μια ανοδική απόκλιση του δείκτη RSI, σε μια ένδειξη ότι οι «ταύροι» (αγοραστές) είναι έτοιμοι να κυριαρχήσουν ξανά στην αγορά. Την Τρίτη, η Santiment, η πλατφόρμα ανάλυσης on-chain δεδομένων είχε επισημάνει ένα στενό μοτίβο «σφήνας» στα καθημερινά διαγράμματα των BTC και ETH.

Παρότι η Santiment είχε επισημάνει ότι ήταν νωρίς για να προβλέψει την κατεύθυνση της τιμής, σημείωνε ότι ιστορικά, μετά από μια πτώση σε μοτίβο «σφήνας» ακολουθεί μια ανοδική τάση όταν η τιμή διασπάσει το ανώτερο όριο του στενού εύρους.

 

 

«Όταν τα αστέρια ευθυγραμμιστούν (που σημαίνει ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην αγορά αρχίσει να κινείται με τον ίδιο τρόπο) θα ακολουθήσει σύντομα σημαντική κινητικότητα στην τιμή», ανέφερε η Santiment στην ανάλυσή της.

Η συνέχεια φαίνεται να επιβεβαιώνει την ανάλυση της Santiment καθώς η άνοδος του BTC το τοποθετεί σε θέση διάσπασης του ανώτερου ορίου της «σφήνας».

Η εταιρεία επεσήμανε και ορισμένες αποκλίσεις, ειδικά στη συμπεριφορά των «καθημερινών ενεργών διευθύνσεων» τόσο στο BTC όσο και στο ETH, προειδοποιώντας τους traders να είναι σε επιφυλακή καθώς «κάτι ετοιμάζεται». Στα διαγράμματα που ανάρτησε αποτυπώνεται η αντίθεση της τεράστιας ανόδου στη δραστηριότητα του δικτύου ETH ή μιας «τεράστιας ανόδου ελπίδας» (όπως την χαρακτηρίζει) και της ελάχιστης δραστηριότητας στο bitcoin.

Όσον αφορά την «άνοδο ελπίδας» στο ETH η ανάλυση την χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» καθώς προκαλεί τεράστια νευρικότητα σε όσους είχαν αγοράσει τότε.

Tα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας του BTC που σημειώνονται τα Σαββατοκύριακα, η «βάση» δηλαδή, καταγράφουν αύξηση και αυτό αποτελεί ένδειξη για «κάτι που ετοιμάζεται» σύμφωνα με την ανάλυση.

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για τη συνέχεια, η ανάλυση αναφέρει ότι η απόπειρα ανόδου ενόσω η δραστηριότητα στο δίκτυο παραμένει χαμηλή στο 95% των περιπτώσεων θα οδηγούσε σε πτώση. Ωστόσο, «εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσαμε να δούμε την τελική συνθηκολόγηση, που είναι μία ένδειξη υγείας», καταλήγει η ανάλυση.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.