Η τιμή του bitcoin συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις δίνοντας την εντύπωση μιας χωρίς τέλος πορείας και αποθαρρύνοντας τους «ταύρους» - αγοραστές του κρυπτονομίσματος. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν δείκτη που κατέγραψε ιστορικά χαμηλό επίπεδο -το οποίο είχε σημειωθεί τελευταία φορά στην πτωτική αγορά του 2015- ενδεχομένως, να έχει σχηματιστεί ένας πυθμένας στην πτώση.


Τότε, ακολούθησε η άνοδος κατά 10.000% του bitcoin που το έβγαλε από την ανωνυμία και την αφάνεια. Αν και το ενδεχόμενο μιας επανάληψης είναι μάλλον απίθανο, τέτοιες συνθήκες υπερπώλησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σημαντική και εν πολλοίς απροσδόκητη άνοδο.

Ας δούμε τι δείχνουν τα διαγράμματα για τον τεχνικό δείκτη που ονομάζεται στοχαστικός ταλαντωτής

Ο στοχαστικός ταλαντωτής είναι ένας τεχνικός δείκτης δυναμικής συγκεκριμένου εύρους που χρησιμοποιεί επίπεδα στήριξης και αντίστασης και δημιουργήθηκε από τον George Lane τη δεκαετία του 1950. Σύμφωνα με τη Wikipedia, «Ο όρος στοχαστικός αναφέρεται στη τρέχουσα τιμή σε σχέση με το εύρος των τιμών για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτή η μέθοδος επιχειρεί να προβλέψει τα σημεία καμπής της τιμής συγκρίνοντας την τιμή κλεισίματος ενός τίτλου με το εύρος των τιμών του».

Ο δείκτης παρέχει την τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου εκφρασμένη ως ποσοστό του εύρους των τιμών του μεταξύ 0% και 100%. Ο στόχος του δείκτη –που συχνά αποκαλείται εν συντομία Stoch – είναι να εντοπίζει το πότε οι τιμές πλησιάζουν στα άκρα ενός πρόσφατου εύρους, καθώς σε αυτά τα σημεία είναι πιθανότερες οι ανατροπές. Με απλά λόγια, όσο χαμηλότερη είναι η ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπερπώληση και άρα πιο πιθανή η ανάκαμψη. Όσο υψηλότερη είναι η ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πτώσης λόγω της κατάστασης υπεραγοράς.

 

 

Τα «ταύροι» του bitcoin προσπαθούν να βρουν πυθμένα

Επί του παρόντος, η τιμή του bitcoin σε 3ημερο χρονικό πλαίσιο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας του. Τόσο χαμηλά έχει βρεθεί άλλη μία φορά στην πτωτική αγορά του 2015. Τότε σημειώθηκε ένας δεύτερος πυθμένας τους επόμενους μήνες, μετά την άνοδο της τιμής κατά 10.000%. Από το χαμηλό των κάτω των 200 δολαρίων, το κορυφαίο κρυπτονόμισμα εκτοξεύτηκε στα σχεδόν 20.000 δολάρια και μπήκε οριστικά στον χάρτη – τι θα συμβεί αυτή τη φορά;

Προς το παρόν, οι «ταύροι» δεν έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ο στοχαστικός ταλαντωτής διακρίνεται στον γρήγορο (%K) και τον αργό (%D) και η διασταύρωσή τους αποτελεί το σημάδι που περιμένουν οι αναλυτές. Οι πωλητές υπερασπίζονται την ανοδική διασταύρωση ενώ οι αγοραστές επιδιώκουν να καθορίσουν οριστικά έναν πυθμένα (χαμηλό σημείο που θα επιτρέψει την άνοδο).


Τόσο το στοχαστικός ταλαντωτής όσο και ο δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστούν οι συνθήκες υπεραγοράς και υπερπώλησης της αγοράς. Οι δύο δείκτες διαφέρουν στο ότι ο RSI μετρά την ταχύτητα τιμής, ενώ ο Stoch βασίζεται στην ποσοστικοποίηση του εύρους συναλλαγών και σύμφωνα με την Investopedia , ο στοχαστικός ταλαντωτής είναι πιο αποτελεσματικός σε μια αγορά που καταγράφει πλάγιες κινήσεις – όπως δηλαδή η τρέχουσα.

Σε συνθήκες υψηλής αστάθειας και μεταβλητότητας ο Stoch μπορεί να δώσει ψευδή σημάδια. Ωστόσο, είναι μάλλον δύσκολο να αγνοηθεί ένα σημάδι που καταγράφεται για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία του bitcoin και την πρώτη φορά αποδείχθηκε τόσο κερδοφόρο. Μένει να δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά.

Ο αναλυτής και trader με το ψευδώνυμο Tony "the bull" Spilotro ανάρτησε στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα:


«Αυτή είναι η δεύτερη χαμηλότερη μέτρηση του στοχαστικού 3 ημερών σε ολόκληρη την ιστορία του #Bitcoin. Μπορεί να έχουμε πυθμένα, παιδιά».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.