Το BTC βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη πτωτική τάση, αλλά υπάρχουν τρεις βασικές μετρήσεις που εξηγούν γιατί οι traders θεωρούν ότι το επίπεδο των 38.000 δολαρίων θα αντέξει.


Το bitcoin (BTC) δεν δεν κατάφερε να διασπάσει το πτωτικό κανάλι των 26 ημερών. Οι επενδυτές αισθάνονται όλο και πιο άβολα με τα ασταθή περιουσιακά στοιχεία μετά και τη δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να μειώσει τον, ύψους 9 τρισ. δολαρίων, ισολογισμό της.

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται παγκοσμίως, τα πρώτα σημάδια οικονομικής ύφεσης έκαναν την εμφάνισή τους καθώς στο Ηνωμένο Βασίλειο οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% τον Μάρτιο, στην Ιαπωνία τον ίδιο μήνα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% και στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4%.

Αυτό το πτωτικό μακροοικονομικό σενάριο εξηγεί εν μέρει γιατί από τις αρχές Απριλίου η τάση για το bitcoin είναι πτωτική. Ωστόσο, έχει σημασία να δούμε πώς τοποθετούνται οι επαγγελματίες traders και για αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε τους δείκτες της αγοράς παραγώγων.

Το premium στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin δεν δείχνει κατεύθυνση

Για να καταλάβουμε εάν η τρέχουσα πτωτική τάση αντανακλά το συναίσθημα των traders θα πρέπει να εξετάσουμε το premium (η τιμή δικαιώματος) στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, γνωστό και ως «βάση».

Σε αντίθεση με τα συμβόλαια χωρίς λήξη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σταθερής λήξης δεν έχουν επιτόκια χρηματοδότησης, επομένως η τιμή τους θα διαφέρει σημαντικά από εκείνη στα spot ανταλλακτήρια. Όταν επικρατεί πτωτικό κλίμα στην αγορά τα 3μηνα προθεσμιακά συμβόλαια διαπραγματεύονται με ετήσιο premium (βάση) 5% ή και χαμηλότερο.

Αντίθετα σε μια ουδέτερη αγορά η βάση διαμορφώνεται μεταξύ του 5% και του 12%, αντικατοπτρίζοντας την απροθυμία των traders να «κλειδώσουν» μια φθηνή τιμή στο bitcoin μέχρι να αποκτήσει κατεύθυνση η αγορά.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι το premium στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του bitcoin από τις 6 Απριλίου βρίσκεται κάτω από το 5%, υποδεικνύοντας την απροθυμία των traders να τοποθετηθούν σε long (ανοδικές) θέσεις μόχλευσης.

Οι traders στα δικαιώματα προαίρεσης παραμένουν στη ζώνη του «φόβου»

Προκειμένου να εξαιρεθούν οι εξωτερικές επιδράσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης οι traders θα πρέπει να εξετάσουν και τις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης. Η ασυμμετρία (skew) μεταβλητότητας 25% συγκρίνει ισοδύναμες τοποθετήσεις αγοράς και πώλησης με τον δείκτη να γίνεται θετικός όταν επικρατεί «φόβος», επειδή το premium των προστατευτικών δικαιωμάτων πώλησης είναι υψηλότερο από εκείνο των αγορών.

Το αντίθετο ισχύει όταν επικρατεί ανοδικό κλίμα στην αγορά, με αποτέλεσμα η ασυμμετρία μεταβλητότητας 25% να μετατοπίζεται σε αρνητικό έδαφος ενώ οι ενδείξεις μεταξύ του - 8% και του +8% συνήθως θεωρούνται ουδέτερες.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι από τις 8 Απριλίου όταν το BTC υποχώρησε κάτω από τα 42.500 δολάρια μετά από μια 4ήμερη πτώση κατά 10%, οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης σε bitcoin «εκπέμπουν φόβο». Φυσικά, αυτή η ένδειξη αντικατοπτρίζει επίσης και την πτώση της τιμής του BTC κατά 16% τον περασμένο μήνα, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη.

 

 

Οι αγορές margin διατηρούν την αισιοδοξία τους

Η διαπραγμάτευση margin (με περιθώριο) επιτρέπει στους επενδυτές να δανειστούν κρυπτονομίσματα και να προχωρήσουν σε μόχλευση των θέσεων τους, αυξάνοντας δυνητικά τις αποδόσεις τους. Για παράδειγμα, ένας trader μπορεί να αγοράσει κρυπτονομίσματα δανειζόμενος Tether (USDT) για να αυξήσει την έκθεσή του.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που κάνουν διαπραγμάτευση margin δανειζόμενοι bitcoin μπορούν μόνο να σορτάρουν το κρυπτονόμισμα, καθώς στοιχηματίζουν στην πτώση της τιμής του. Σε αντίθεση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η ισορροπία μεταξύ των longs (εκείνοι που ποντάρουν στην άνοδο) και των shorts (εκείνοι που ποντάρουν στην πτώση) στις διαπραγματεύσεις margin δεν επιτυγχάνεται πάντα.

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι οι traders τελευταία δανείζονται περισσότερο σε bitcoin, καθώς η αναλογία μειώθηκε από το 20 στις 30 Απριλίου στο τρέχον 12,5. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή αυτή, τόσο πιο σίγουροι είναι οι traders για την τιμή του bitcoin.

Ωστόσο η αναλογία δανεισμού USDT/BTC δείχνει ότι οι traders στην margin αγορά παραμένουν ως επί το πλείστον αισιόδοξοι παρά το γεγονός ότι ο αυξημένος δανεισμός σε bitcoin στοχεύει σε short θέσεις και ποντάρισμα στην πτώση της τιμής.

Οι traders του bitcoin φαίνεται να ανησυχούν για περαιτέρω διόρθωση καθώς οι μακροοικονομικοί δείκτες επιδεινώνονται και οι επενδυτές αναμένουν τον αντίκτυπο της κρίσης στις αγορές υψηλότερου ρίσκου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις μόχλευσης short θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή την margin αγορά, που σημαίνει ότι το επίπεδο των 38.000 δολαρίων δεν παρέχει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση στους πωλητές.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.