Σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), η Tesla επανέλαβε την υποστήριξή της στο bitcoin αναφέροντας «τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του» και χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα ρευστό υποκατάστατο των μετρητών».


Το ενημερωτικό σημείωμα επιβεβαίωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων διατήρησε αμετάβλητες τις θέσεις της σε bitcoin και δεν προέβη σε πωλήσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Tesla επένδυσε συνολικά 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin, σύμφωνα με το τότε ενημερωτικό δελτίο προς την SEC όπου και ανέφερε ότι η επένδυση αυτή θα «μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη διαφοροποίηση και μεγιστοποίηση των αποδόσεων των μετρητών μας που δεν δεσμεύονται για την απαιτούμενη λειτουργική ρευστότητα».

Στο ίδιο σημείωμα η Tesla αποκάλυπτε τα σχέδιά της να αποδεχτεί το bitcoin ως μέσο πληρωμής για τα αγαθά και τις υπηρεσίες της, ενώ η γνωστοποίηση της επένδυσης είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη του Elon Musk, CEO της Tesla, σε δημοφιλή και άκρως επιδραστικό σχολιαστή του bitcoin στο Twitter.

Ο Musk ενίσχυσε το επιχείρημα της επένδυσης για λόγους ρευστότητας όταν στις 26 Απριλίου 2021 υπερασπιζόμενος την απόφαση της Tesla να πουλήσει το 10% των bitcoin που κατείχε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter:

«Η Tesla πούλησε το 10% των bitcoin της ουσιαστικά για να αποδείξει τη ρευστότητα του bitcoin ως υποκατάστατο στη διατήρηση μετρητών στον ισολογισμό».

 

 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που κατατέθηκε στη SEC η συγκεκριμένη πώληση απέφερε στην Tesla 128 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, στις 13 Ιουνίου 2021, ο Musk ασπάστηκε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της αγοράς, δήλωσε ότι το bitcoin θα πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερη καθαρή ενέργεια και απέσυρε την αποδοχή bitcoin ως μέσο πληρωμής έως ότου αποδειχθεί μια «εύλογη (~50%) χρήση καθαρής ενέργειας από τους εξορύκτες bitcoin με αυξητική προοπτική».

Τον Οκτώβριο του 2021 η Tesla είχε κερδίσει πάνω από 1 δισ. δολάρια από την αρχική της επένδυση στο bitcoin, ενώ πρόσφατα στις 8 Απριλίου 2022, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την BlockStream και την Block, για τη χρήση ενεργειακού εξοπλισμού της Tesla σε μια εγκατάσταση εξόρυξης bitcoin 12 εκατ. δολαρίων.

Διαγράφοντας έναν πλήρη κύκλο, η Tesla εισήλθε στο οικοσύστημα του bitcoin με μια τεράστια αγορά ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, αποστασιοποιήθηκε επικαλούμενη τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, διατήρησε τα αποθέματά της σε BTC και επέστρεψε στο οικοσύστημα συνεργαζόμενη σε ένα σχήμα «καθαρής» εξόρυξης bitcoin.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.