Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ προχωρούν στη θεσμοθέτηση εποπτικών πλαισίων για τα κρυπτονομίσματα, με το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Joe Biden και την πρόταση MiCA, αντίστοιχα δήλωσε η Mairead McGuinness.

 

Η Mairead McGuinness, Επίτροπος της ΕΕ για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις χρηματαγορές, κάλεσε τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές σε συνεργασία για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην «The Hill», η McGuinness ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να πρωτοστατήσουν σε μια εποπτική προσέγγιση των κρυπτονομισμάτων που θα λαμβάνει υπόψη τα οφέλη της καινοτόμου τεχνολογίας και παράλληλα θα αντιμετωπίζει τους «σημαντικούς κινδύνους». Η Επίτροπος συμπεριέλαβε σε αυτούς την αστάθεια ορισμένων περιουσιακών στοιχείων, τον κίνδυνο του insider trading (συναλλαγές και διαπραγματεύσεις στη βάση εμπιστευτικών πληροφοριών), την πιθανότητα χρήσης της κρυπτογράφησης από τη Ρωσία για την παράκαμψη των κυρώσεων και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Για την αποτελεσματικότητα των κανόνων για την κρυπτογράφηση απαιτείται παγκόσμιος συντονισμός και κοινές διεθνείς αρχές», δήλωσε η McGuinness, προσθέτοντας:

«Μια παγκόσμια συμφωνία για την κρυπτογράφηση θα πρέπει πρώτα να κατοχυρώσει ότι κανένα προϊόν δεν θα μείνει εκτός εποπτείας. Δεύτερον, οι επόπτες θα πρέπει να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τρίτον, οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να προστατεύει τους μικροεπενδυτές. Τέταρτον, το οικοσύστημα κρυπτογράφησης θα πρέπει να ενσωματώσει πλήρως τους περιβαλλοντικούς κανόνες».

 

 

Όπως αναφέρει η ίδια στο μήνυμά της στο Twitter «Τα κρυπτονομίσματα καθιερώνονται. Για να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική καινοτομία προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές χρειαζόμαστε μια παγκόσμια προσέγγιση στην εποπτεία της κρυπτογράφησης».

Σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κρυπτογράφηση με την πρόταση Markets in Crypto Assets ή MiCA, η οποία ουσιαστικά τυποποιεί τους κανόνες για τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, το εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Joe Biden τον Μάρτιο «χαρτογραφεί την πορεία για την εποπτεία των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης στις ΗΠΑ» θεσμοθετώντας ένα πλαίσιο αρμοδιοτήτων στις κυβερνητικές υπηρεσίες, πρόσθεσε η ίδια.

Όπως αναφέρει η McGuinness στο άρθρο της «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο κατά τη διάρκεια αυτού του μετασχηματισμού προς όφελος των επενδυτών, των επιχειρήσεων και της ευρύτερης κοινωνίας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός από την πρόταση MiCA, έχει καλέσει ειδικούς στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να αξιολογήσουν την πιθανή ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει μια πιλοτική άσκηση για τη χρήση του από τις 29 Απριλίου. Η McGuinness ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «είναι σε ετοιμότητα» ώστε να στηρίξει νομοθετικά το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.