Ο νόμος θα εποπτεύει τη χρήση κρυπτονομισμάτων όπως το BTC στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και θα παρέχει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις DAOs και τις STOs.

 

Οι κάτοικοι του Παναμά θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιούν το bitcoin στην καθημερινότητά τους καθώς η βουλή της χώρας υπερψήφισε ένα νομοσχέδιο για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων και της χρήσης τους.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει πλέον να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της χώρας για να αποκτήσει ισχύ νόμου. Στο νομοσχέδιο με την ονομασία «Crypto Law» αναφέρεται ότι «ρυθμίζονται οι συναλλαγές και η χρήση κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, η έκδοση ψηφιακής αξίας, η συμβολοποίηση πολύτιμων μετάλλων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, τα συστήματα πληρωμών και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με τον βουλευτή Gabriel Silva, θα βοηθήσει τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής -και γνωστό φορολογικό παράδεισο- «να γίνει κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας στη Λατινική Αμερική».

Το σκεπτικό του νομοσχεδίου σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι κάτοικοι του Παναμά θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να αγοράζουν καθημερινά προϊόντα με κρυπτονομίσματα.

 

 

«Σήμερα μπορώ να αγοράσω κάτι και να πληρώσω για αυτό σε κρυπτονόμισμα εφόσον ο έμπορος δέχεται κρυπτονομίσματα, επιτρέπεται, είναι νόμιμο. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν υπήρχε στον Παναμά, το κάνουμε πραγματικότητα», δήλωσε ο Silva σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε ότι πάνω από το 50% των κατοίκων του Παναμά δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό και ο συγκεκριμένος νόμος θα τους βοηθήσει.

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι τα κρυπτονομίσματα θα είναι πλέον μια έγκυρη μορφή πληρωμής «για κάθε νόμιμη πολιτική ή εμπορική πράξη», συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων, τελών και δασμών στο δημόσιο. Προσεχώς θα ανακοινωθεί η πλήρης λίστα των αποδεκτών κρυπτονομισμάτων, αλλά προς το παρόν το νομοσχέδιο αναφέρει τα Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin και Stellar, μεταξύ άλλων.

Η περίπτωση του Παναμά διαφέρει από εκείνη του Ελ Σαλβαδόρ: το Ελ Σαλβαδόρ υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, και σύμφωνα με τον νόμο της χώρας μια επιχείρηση οφείλει να αποδεχθεί το bitcoin εφόσον έχει την τεχνολογική υποδομή, ενώ στον Παναμά, οι επιχειρήσεις θα αποφασίσουν οι ίδιες εάν θέλουν να αποδεχθούν συναλλαγές σε bitcoin ή όχι.

Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει επίσης τις DAOs (Decentralized autonomous organization) τις αποκεντρωμένες αυτόνομες οργανώσεις που λειτουργούν με τεχνολογία blockchain, ως νομικά πρόσωπα και καθορίζει το πλαίσιο για την έκδοση τίτλων και εμπορευμάτων όπως ο χρυσός και το ασήμι σε token αλλά και τη δυνατότητα δημόσιας προσφοράς (STOs) σε token. Οι DAOs είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και διακρίνεται για τη διασπορά του ελέγχου σε αντίθεση με την παραδοσιακή ιεραρχία.

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να αυξήσει τη χρήση της τεχνολογία blockchain, με την «ψηφιοποίηση της ταυτότητας των φυσικών και νομικών οντοτήτων» με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.