Ένα ενδιαφέρον αλλά εξαιρετικά πτωτικό μοτίβο παρουσιάστηκε στα διαγράμματα τεχνικής ανάλυσης του bitcoin (BTC), το οποίο και παραβιάστηκε ήδη καθιστώντας επιτακτική την προσοχή των επενδυτών στο ενδεχόμενο μαζικών πωλήσεων.

 

Είναι έτοιμο το BTC για μια μεγάλη κίνηση;

Το BTC φαίνεται να διασπά το πτωτικό μοτίβο γνωστό ως «σημαία της αρκούδας» (bear flag). Η πτώση κατά 52% από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων στα 32.837 δολάρια διαμορφώνει το «κοντάρι» της «σημαίας». Στη συνέχεια, το BTC εισήλθε σε μια περίοδο στασιμότητας όπου κατέγραψε μια σειρά από υψηλότερα υψηλά και υψηλότερα χαμηλά. Οι γραμμές που συνδέουν τα σημεία αυτά σχηματίζουν ένα ανοδικό παράλληλο κανάλι γνωστό ως «σημαία».

Αυτό το τεχνικό μοτίβο προσδιορίζει την πιθανότητα πτώσης στο 46% εάν διασπαστεί η χαμηλότερη γραμμή της «σημαίας» στα 40.032 δολάρια. Στο απαισιόδοξο σενάριο η τιμή στόχος του bitcoin προσδιορίζεται στα 21.584 δολάρια και προκύπτει προσθέτοντας το ύψος του «κονταριού» της «σημαίας» στο σημείο διάσπασης.

Την πτώση της τιμής του bitcoin στις 23 Απριλίου ακολούθησαν διαδοχικές αποτυχίες ανάκαμψης και αυτό είναι ένα σημάδι ότι η «σημαίας της αρκούδας» δεν έχει ξεπεραστεί.

Ωστόσο, υπάρχει ένα επίπεδο στήριξης στα 36.271 δολάρια, που θα μπορούσε να «θολώσει» το πτωτικό σενάριο. Ενδεχόμενη διάσπαση αυτού του επιπέδου θα σήμαινε την επιστροφή στη «σημαία της αρκούδας» και θα ακύρωνε το σενάριο παγιδεύοντας τους πρώιμους πωλητές.

Μόνο ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από τα 36.271 δολάρια θα επιβεβαιώσει την πτωτική προοπτική και θα ενεργοποιήσει περαιτέρω πτώση προς το ψυχολογικό επίπεδο των 30.000 δολάρια. Αυτό το επίπεδο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως έσχατο επίπεδο στήριξης αφού οι traders μαζέψουν τη ρευστότητα που βρίσκεται κάτω από τα αντίστοιχα χαμηλά των 29.000 δολαρίων.

Ωστόσο, εάν οι traders «συνθηκολογήσουν», το sell-off θα μπορούσε να επεκταθεί στον θεωρητικό στόχο των 21.584 δολαρίων.

 

 

Προβλήματα σε μέγεθος... φάλαινας;

Το πτωτικό σενάριο για την τιμή του Bitcoin υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι η «φάλαινες» (σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των κατόχων bitcoin «φάλαινες είναι εκείνοι που κατέχουν από 1.000 έως 10.000 BTC) εγκαταλείπουν τις θέσεις τους καθώς από τον Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός των πορτοφολιών τους έχει μειωθεί από τα 110 σε 83.

Αυτή η μείωση υποδεικνύει ότι οι επενδυτές που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους πιθανότατα αναμένουν περαιτέρω sell-off και αυτό συνιστά ευκαιρία εισόδου στην αγορά σε καλύτερη τιμή.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα για το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα, ενδεχόμενη αποτυχία του να επιστρέψει στο χαμηλότερο επίπεδο της «σημαίας του ταύρου» θα έχει ως αποτέλεσμα το πτωτικό outlook. Ωστόσο, ενδεχόμενο κλείσιμο και σχηματισμός «κεριού» στο διάγραμμα πάνω από τα 41.000 δολάρια θα δημιουργήσει υψηλότερο υψηλό και θα ακυρώσει το πτωτικό σενάριο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί η άνοδος του BTC έως και τα 45.000 δολάρια, επίπεδο στο οποίο αναμένεται να σχηματιστεί μια τοπική κορυφή πριν διαμορφωθεί το επίπεδο στήριξης περαιτέρω ανόδου.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.