Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

 

Το γραφείο ελέγχου ξένων περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) για πρώτη φορά επέβαλε κυρώσεις σε ρωσική εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και στις θυγατρικές της.

Το Υπουργείο Οικονομικών στοχοποιεί την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις «βοηθούν τη Ρωσία να έχει έσοδα εκμεταλλευόμενη τους φυσικούς της πόρους».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση παρά τη δυναμική της ρωσικής βιομηχανίας εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, οι εταιρείες της «εξαρτώνται από τον εισαγόμενο εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις πληρωμές σε παραστατικό χρήμα (fiat)» γεγονός που καθιστά την επιβολή κυρώσεων αποτελεσματική, ενώ σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο επιβάλλει κυρώσεις σε εταιρεία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Από τις κυρώσεις επηρεάζονται η BitRiver και 10 θυγατρικές της εταιρείες. Αν και η BitRiver ανήκει πλέον σε εταιρεία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία, ιδρύθηκε αρχικά στη Ρωσία και διατηρεί τρία γραφεία που λειτουργούν εκτός της Ρωσίας.

Η BitRiver περιλαμβάνεται στη λίστα των περίπου 80 εταιρειών και ιδιωτών που δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου. Οι περισσότερες από αυτές τις οντότητες δεν σχετίζονται με την κρυπτογράφηση και το blockchain, αλλά αρκετές δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

 

 

Η άφθονη ενέργεια και το ψυχρό κλίμα της Ρωσίας θεωρείται ότι της δίνουν το πλεονέκτημα στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Statista, τον Αύγουστο του 2021 το 11,23% του συνόλου της εξόρυξης bitcoin παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία.

Συνεχίζονται οι ρωσικές κυρώσεις

Οι παραπάνω κυρώσεις είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μια αλυσίδα ενεργειών κατά της Ρωσίας στον απόηχο της εισβολής της πριν τρεις μήνες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Reuters, από τις 24 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας τουλάχιστον 12 φορές. Σε αντίστοιχες ενέργειες έχουν προβεί και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και της G7.

Επιπλέον, περισσότερες από 100 εταιρείες έχουν περιορίσει τις σχέσεις τους με τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η ρωσική βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων επηρεάζεται και από τις προσπάθειες της ίδιας της χώρας να ρυθμίσει και να περιορίσει τη δραστηριότητα του κλάδου.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.