Το ΔΝΤ συνεχίζει να κατηγορεί επίμονα τα κρυπτονομίσματα ως το εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να παρακάμψει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη δυτική συμμαχία. Το Ταμείο φαίνεται αποφασισμένο (και απελπισμένο) να καταστήσει τα κρυπτονομίσματα ως τον αποδιοπομπαίο τράγο της παράκαμψης των ρωσικών κυρώσεων επικαλούμενο μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών τους από τα εργαλεία ανωνυμοποίησης έως την εξόρυξη.
Παρόλο που, μάλλον απρόθυμα, το ΔΝΤ αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η πτώση στο ρωσικό ρούβλι και στα κρυπτονομίσματα καθιστά ανέφικτη την πραγματοποίηση συναλλαγών σε μεγάλη κλίμακα στη Ρωσία, τώρα υποστηρίζει ότι η χώρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα κενά που υπάρχουν εάν χρησιμοποιήσει εργαλεία ανωνυμοποίησης. Ωστόσο δεν εξηγεί πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, με δεδομένο το σχετικά μικρό διαθέσιμο ποσό ρευστότητας για μια τέτοια διαδικασία.
Ο τελευταίος φόβος του ΔΝΤ είναι ότι οι χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις θα μπορούσαν χρησιμοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους που διαθέτουν να στραφούν στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και να δημιουργήσουν μια νέα πηγή εσόδων.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα προκειμένου να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν απασχολεί τις ρυθμιστικές αρχές.
Σε έκθεση του ΔΝΤ που επικαλείται το Bloomberg, αναφέρεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσω εταιρειών με «ανεπαρκείς διαδικασίες συμμόρφωσης» ή με τη χρήση τεχνολογιών που «αυξάνουν την ανωνυμία». Το ΔΝΤ αναφέρει:
«Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, έχουν καλέσει τις εταιρείες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του τομέα της κρυπτογράφησης, να αυξήσουν την επαγρύπνησή τους για πιθανές απόπειρες αποφυγής των κυρώσεων από τη Ρωσία».
Το ΔΝΤ υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας συντονισμένης προσέγγισης για την εποπτεία των κρυπτονομισμάτων από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλές χώρες έχουν ήδη αναπτύξει τη δική τους προσέγγιση η οποία και ποικίλλει ευρέως, από την πλήρη απαγόρευση στην Κίνα, έως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη φιλοδοξία του να γίνει κόμβος της κρυπτογράφησης.
Η εχθρική στάση του Ταμείου έναντι της κρυπτογράφησης έχει αποδειχθεί και είναι μάλλον και εύκολα εξηγήσιμη δεδομένης της διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει στο υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα η κρυπτογράφηση.
Ωστόσο, εξίσου εύκολα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η κρυπτογράφηση διαθέτει μια πολύ πιο διαφανή και αποτελεσματική τεχνολογία από αυτή του καθιερωμένου τραπεζικού τομέα. Και όσο αυτό αναγνωρίζεται από όλο και περισσότερους οι προτιμήσεις του ΔΝΤ θα χάνουν τη βαρύτητά τους.