Η συσχέτιση 30 ημερών του BTC με τον δείκτη Nasdaq βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, ενώ εκείνη με τον χρυσό παραμένει χαμηλά.
Μοιάζει με μετοχή τεχνολογίας, συμπεριφέρεται σαν μετοχή τεχνολογίας, αλλά δεν είναι μετοχή τεχνολογίας; Η απάντηση στο... κουίζ είναι το bitcoin, τουλάχιστον σε όρους κεφαλαιοποίησης.
Η τιμή του κρυπτονομίσματος καταγράφει το μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης από τον Ιούλιο του 2020 με τις τιμές των μετοχών στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Arcane Research, η συσχέτιση 30 ημερών μεταξύ bitcoin και Nasdaq βρίσκεται στο 0,70.
Ο βαθμός συσχέτισης μετριέται σε μια κλίμακα από το -1 έως το 1, όπου το -1 σημαίνει ότι οι τιμές κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις και το 1 σημαίνει ότι βρίσκονται σε απόλυτο συγχρονισμό. Η συσχέτιση 30 ημερών εξομαλύνει μέρος του καθημερινού «θορύβου» με την αναγωγή σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Και ενώ το bitcoin συσχετίζεται ολοένα και περισσότερο με περιουσιακά στοιχεία αυξημένου ρίσκου όπως οι μετοχές της Google και της Tesla, παρουσιάζει αρνητική συσχέτιση με τον χρυσό. Η τιμή του -0,45 που καταγράφει βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό. Τον Αύγουστο του 2020, η συσχέτιση του BTC με τον χρυσό είχε σημειώσει υψηλό όλων των εποχών, αν και η σχέση των δύο περιουσιακών στοιχείων χαρακτηρίζεται ιστορικά από έντονη μεταβλητότητα, γεγονός που δυσκολεύει τις προβλέψεις.
Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί από τα 1.805 δολάρια ανά ουγγιά στις αρχές του 2022 σε 1.952 δολάρια σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Monex, ενώ τον τελευταίο μήνα έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητη. Από την άλλη πλευρά η τιμή του bitcoin από τις αρχές του χρόνου έχει μειωθεί από τα 46.730 δολάρια στα 41.326 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap και επίσης παρουσιάζει σταθεροποίηση τον τελευταίο μήνα, παρότι έχει καταγράψει μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τον χρυσό.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο χαρακτηρισμός του bitcoin ως «ψηφιακός χρυσός», καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι λειτουργεί αντισταθμιστικά έναντι του πληθωρισμού, μοιάζει μάλλον ειρωνικός.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 8,5% -που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 χρόνων. Αυτό σημαίνει ότι τα καταναλωτικά είδη κοστίζουν περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το δολάριο παρότι ενισχύθηκε δεν φτάνει αυτά τα επίπεδα.
Όπως φαίνεται όμως, δεν τα φτάνουν ούτε το bitcoin ούτε οι μετοχές. Μετά από ένα εξαιρετικό 2021, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 13% σε ετήσια βάση και με παρόμοιο ποσοστό (12%) και χωρίς να αποτελεί έκπληξη (δεδομένης της συσχέτισής τους) το ίδιο κάνει και το bitcoin.