Ο Virgil Griffith καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών γιατί ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα για να μιλήσει για το Ethereum και τα έξυπνα συμβόλαια.


Στις 12 Απριλίου 2022, ο Virgil Griffith, πρώην προγραμματιστής στο Ίδρυμα Ethereum, καταδικάστηκε σε φυλάκιση έως 5 χρόνια για την κατηγορία της συνωμοσίας. Η κατηγορία του αποδόθηκε μετά από ένα ταξίδι στην Πιονγιάνγκ το 2019, το οποίο το δικαστήριο έκρινε ότι παραβίασε τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο του νόμου IEEPA (για τις Διεθνείς Οικονομικές Εξουσίες έκτακτης ανάγκης) των ΗΠΑ.

Ο Griffith δήλωσε ένοχος σε μία μόνο από τις κατηγορίες συνωμοσίας που αφορά την πραγματοποίηση μιας διάλεξης στην οποία εξήγησε τη χρήση του Ethereum και τις βασικές αρχές των έξυπνων συμβολαίων.

Επιπλέον της ποινής φυλάκισης των 63 μηνών, ο Griffith θα πρέπει να πληρώσει και πρόστιμο 100.000 δολαρίων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Griffith αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια

Ο Virgil Griffith συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2019 στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Κορέα και τη διάλεξη που είχε παραχωρήσει εκεί για το Ethereum. Παρέμεινε περίπου 2 χρόνια υπό κράτηση τα οποία θα αφαιρεθούν από την ποινή του.

Μετά την παραδοχή της ενοχής του στη μία κατηγορία, η ποινή του Griffith μειώθηκε από το μέγιστο των 20 ετών σε σχεδόν 6 χρόνια φυλάκισης. Επιπλέον, σύμφωνα με την Daily Beast, η υπεράσπισή του ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου επικαλούμενη τις «απάνθρωπες» συνθήκες στις οποίες ζούσε ο κρατούμενος, καθώς του απαγορεύονταν οι οικογενειακές επισκέψεις και ήταν αναγκασμένους να χρησιμοποιεί τον νεροχύτη του κελιού του ως τουαλέτα.

Ο John Demers, από την Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια, υποστήριξε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο Griffith είχε επανειλημμένα προειδοποιηθεί να μην παραστεί στο συνέδριο και αγνόησε τις προειδοποιήσεις.

 

 

Η κοινότητα του Ethereum και των κρυπτονομισμάτων γενικότερα υποστηρίζουν τον Griffith

Παρά τη δήλωση ενοχής, η κοινότητα κρυπτογράφησης και διάσημα μέλη αυτής όπως ο Vitalik Buterin υποστήριξαν τον Griffith, δηλώνοντας ότι όσα είχε εξηγήσει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν δημόσιες πληροφορίες και ότι ο ίδιος δεν είχε κανένα προσωπικό όφελος από το ταξίδι του και άρα δεν έπρεπε να καταδικαστεί για συνωμοσία.

Ο Griffith δήλωσε είπε ότι «πήρε το μάθημά του» και ντρεπόταν που βρισκόταν στη φυλακή επειδή ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα ενάντια στις προειδοποιήσεις της οικογένειάς του, των φίλων του και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικαστή Castel, ο Griffith δεν είχε καλές προθέσεις και αντίθετα είχε «την επιθυμία να δείξει και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους ώστε να αποφεύγουν τις κυρώσεις».

Οι δηλώσεις του δικαστή αποκαλύπτουν ότι η καταδίκη του πρώην προγραμματιστή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για όποιον επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.