Αν και ο αριθμός των συναλλαγών και τα τέλη έχουν μειωθεί, η εξόρυξη bitcoin έχει γίνει πιο δύσκολη από ποτέ.


Η αυξανόμενη ισχύς κατακερματισμού του δικτύου του bitcoin έρχεται σε αντίθεση με τη συναλλακτική του δραστηριότητα σε μια πτωτική (bear) αγοράς, σύμφωνα με τον πάροχο στοιχείων blockchain, Glassnode.

Στην εβδομαδιαία on-chain ενημέρωση της εταιρείας, εξετάζεται η συμπεριφορά των επενδυτών κατά τη διάρκεια της τελευταίας πτώσης του bitcoin. Η τιμή του κρυπτονομίσματος, στα τέλη του περασμένου μήνα διέσπασε για λίγο την αντίσταση των 45.000 δολαρίων, αλλά έκτοτε συσσωρεύεται κοντά στα 40.000 δολάρια.

Σύμφωνα με την έρευνα της Glassnode, οι on-chain δαπάνες υποδεικνύουν ότι κάποιοι επενδυτές επιδόθηκαν σε profit-taking (αποκόμιση κερδών, πώληση όταν έχει αυξηθεί η τιμή) κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ράλι.

«Δεν έχουμε δει ακόμη μια πειστική εισροή νέων χρηστών ή ζήτησης», αναφέρεται στην έκθεση. Συγκεκριμένα, η βάση χρηστών του bitcoin επί του παρόντος στερείται ενδείξεων ισχυρής ανάπτυξης ή ανάκαμψης, με τους καθημερινούς ενεργούς χρήστες να παραμένουν στο ανώτερο εύρος ενός 6ετούς καναλιού πτωτικής αγοράς (bear market). (Περιστασιακά ανοδικά ξεσπάσματα όπως στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2021 μόνο τυπικά διέσπασαν το κανάλι αυτό.)

 

 

Επίσης, σχετικά χαμηλός είναι ο αριθμός των συναλλαγών που τώρα διαμορφώνεται σε μόλις 225.000 την ημέρα. Αν και ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από εκείνον του περασμένου Ιουλίου, απέχει αρκετά τα συνήθη επίπεδα όταν η αγορά είναι ανοδική (bull market). Ως αποτέλεσμα, οι χρεώσεις συναλλαγών από τον περασμένο Μάιο βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας την έλλειψη ανταγωνισμού μεταξύ των traders.

Θεωρητικά, τα παραπάνω θα λειτουργούσαν ανασταλτικά για την εξόρυξη bitcoin, καθώς οι miners έχουν λιγότερα κέρδη ανά block. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός στον κλάδο φαίνεται να εντείνεται και η δυσκολία εξόρυξης πλησιάζει σε υψηλό όλων των εποχών.

Για την επίλυση κάθε block bitcoin απαιτούνται πλέον περίπου 122,78 Zettahashes. Σύμφωνα με την Glassnode, «αυτό ισοδυναμεί με το να μαντεύει ο καθένας από τα 7,938 δισεκατομμύρια των ανθρώπων στη Γη ένα σύνολο κρυπτογραφικών συναρτήσεων κατακερματισμού (hash SHA256) 15,5 τρισεκατομμύρια φορές, κάθε 10 λεπτά για να λύσει κάθε block bitcoin».

Οι miners bitcoin ανταγωνίζονται για να λύσουν το επόμενο block με ανταμοιβή την εξόρυξη ενός νέου bitcoin ή/και τα κέρδη από τις σχετικές χρεώσεις συναλλαγών. Πλέον η ανταμοιβή των miners είναι στα 6,25 bitcoin ανά block, γεγονός που πιθανώς εξηγεί γιατί η υποτονικότητα στην on-chain δραστηριότητα δεν έχει επηρεάσει την εξόρυξη.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.