Την πιθανότητα μεγάλης ύφεσης προβλέπει η Bank of America (BofA), καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται υπό την πίεση του αυξανόμενου πληθωρισμού και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) οδεύει στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ύφεση προ των πυλών

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σημείωμα της τράπεζας που υπογράφει ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής Michael Hartnett και επικαλείται το Reuters, η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βυθιστεί περαιτέρω μετά από αυτά που ο ίδιος ονόμασε «σοκ πληθωρισμού» και «σοκ των επιτοκίων».

Την περασμένη εβδομάδα, η FED έδωσε το σήμα ότι πιθανότατα θα αρχίσει να περικόπτει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τον 9 τρισ. δολαρίων ισολογισμό της με διπλάσιο ρυθμό από αυτό που εφάρμοσε στην προηγούμενη άσκηση «ποσοτικής σύσφιξης». Επιπλέον, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου, η πλειοψηφία των επιτρόπων υποστηρίζει την αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που καταγράφει υψηλό των τεσσάρων δεκαετιών.

Και μπορεί ο επικεφαλής της FED, Jeremy Powell, να δήλωσε ότι «η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και στην κατάλληλη θέση για να διαχειριστεί μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική» αλλά πρόσθεσε ότι, αυτή τη φορά, «ο πληθωρισμός είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στον στόχο της σταθερότητας των τιμών από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως».

Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις, ο Hartnett υποστηρίζει ότι αναμένεται ύφεση, προβλέποντας αύξηση του ποσοστού ανεργίας κατά 1,5%, ενώ έχει ήδη καταγραφεί η αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων που θεωρείται ιστορικά προάγγελος της ύφεσης στις ΗΠΑ.

 

 

Κρυπτονομίσματα και εμπορεύματα θα εκτοξευτούν

Ωστόσο, ο Hartnett υποστηρίζει ότι η επερχόμενη οικονομική διαταραχή θα ωφελήσει τα μετρητά, τα εμπορεύματα και τα κρυπτονομίσματα, καθώς από τη φύση τους θεωρούνται ανθεκτικά στον πληθωρισμό και τα οποία πιθανότατα θα ενισχυθούν έναντι των ομολόγων και των μετοχών.

Οι απόψεις του Hartnett έρχονται σε συνέχεια προηγούμενης έκθεσης της τράπεζας στα τέλη Φεβρουαρίου την οποία υπέγραφε ο Alkesh Shah, αναλυτής ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και κρυπτονομισμάτων στην οποία αποκλείονταν το ενδεχόμενο ενός «χειμώνα» στα κρυπτονομίσματα παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφερε, η πολιτική της FED και το «εχθρικό» μικροοικονομικό περιβάλλον θα περιορίσουν την άνοδό τους. Όπως ανέφερε ο Shah, το επίπεδο υιοθέτησης και η αύξησης της δραστηριότητας υποδηλώνουν εμφατικά τη δυναμική των κρυπτονομισμάτων.

Σημειώνεται ότι η BofA δημιούργησε το καλοκαίρι του 2021 ομάδα έρευνας για τα κρυπτονομίσματα και από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου ξεκίνησε να παρέχει σε μέρος των πελατών της υπηρεσίες διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε bitcoin.

Σε έκθεση της τον Ιανουάριο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, η τράπεζα χαρακτήρισε το BTC «σημαντικό» αναφέροντας ότι η βιομηχανία της κρυπτογράφησης είναι «πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί», ενώ εκφράζονταν θετικά για το Solana και το Chainlink.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.