Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που συνήθως δεν είναι καλό για το bitcoin.


Η συνέχιση του ράλι του αμερικανικού δολαρίου το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα για το bitcoin (BTC), το οποίο από τις αρχές του 2022 καταγράφει αντίστροφη συσχέτιση με το δολάριο.

Το δολάριο και η «σημαία του ταύρου»

Ο δείκτης αμερικανικού δολαρίου (DXY), ο οποίος αποτυπώνει την ισχύ του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού ξένων νομισμάτων, σημείωσε υψηλό 21 μηνών στις 7 Απριλίου με τιμή 99,82, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ο δείκτης φαίνεται ότι θα συνεχίσει περαιτέρω την ανοδική του πορεία, καθώς έχει διασπάσει ένα κλασικό ανοδικό μοτίβο συνέχειας, που ονομάζεται «σημαία του ταύρου».

Συγκεκριμένα, οι «σημαίες του ταύρου» εμφανίζονται όταν η τιμή παγιώνεται σε ένα παράλληλο καθοδικό κανάλι μετά από μια ισχυρή ανοδική τάση (που ονομάζεται «κοντάρι της σημαίας»). Θεωρητικά, το μοτίβο διαλύεται όταν η τιμή ξεπερνά το ανοδικό εύρος της φτάνοντας στο επίπεδο που ισούται με το «κοντάρι» της σημαίας (με τη μέτρηση να ξεκινά από το σημείο διάσπασης).

Ως αποτέλεσμα το μοτίβο της «σημαίας του ταύρου» θέτει τον επόμενο ανοδικό στόχο για τον δείκτη DXY στο 101.

«Χρυσός σταυρός» στο εβδομαδιαίο διάγραμμα

Ο δείκτης DXY σχηματίζει επίσης ανοδικό «χρυσό σταυρό» για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019.

Οι «χρυσοί σταυροί» εμφανίζονται όταν ο βραχυπρόθεσμος κινητός μέσος όρος ενός περιουσιακού στοιχείου ξεπερνά τον μακροπρόθεσμο κινητό μέσο όρο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν τη διασταύρωσή τους ως τεχνικό σήμα ανόδου, καθώς όπως έχει καταγραφεί στο παρελθόν ακολουθούν ισχυρές ανοδικές τάσεις.

Στην τελευταία «χρυσή» διασταύρωση του DXY μεταξύ των εκθετικών κινητών μέσων όρων (EMA) των 50 και 200 εβδομάδων ακολούθησε άνοδος 4%.

Ένα παρόμοιο ανοδικό μοτίβο φαίνεται να σχηματίζεται τώρα με τη διασταύρωση των 50-200 EMA τον Απρίλιο, σημειώνει ο Alexander Mamasidikov, συνιδρυτής της χρηματιστηριακής MinePlex.

Ο Mamasidikov, ανέφερε ότι «Ο σχηματισμός του χρυσού σταυρού στον δείκτη του αμερικανικού δολαρίου σηματοδοτεί μια περίοδο προσωρινής ισχύος για το δολάριο με την προσδοκία για ισχυρότερη ανάπτυξη έναντι άλλων νομισμάτων» και πρόσθεσε:

«Η συνακόλουθη ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου μετά τον σχηματισμό του χρυσού σταυρού θα συμβάλλει στον περιορισμό των συνεπειών του πληθωρισμού καθώς ενισχύεται η αγοραστική δύναμη του δολαρίου».

 

 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το bitcoin;

Το ενδιαφέρον είναι ότι το bitcoin καταγράφει τη «σημαία της αρκούδας», δηλαδή, το αντίθετο μοτίβο από το δολαρίου, κάτι, που υποδηλώνει περισσότερες απώλειες για το ζεύγος BTC/USD.

Οι «σημαίες της αρκούδας» εμφανίζονται όταν η τιμή παγιώνεται σε ένα παράλληλο ανοδικό κανάλι και διαλύονται όταν διασπαστεί το κατώτατο όριο του καναλιού με πειστικούς όγκους. Θεωρητικά, η διάλυση μιας «σημαίας της αρκούδας» έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε επίπεδο ίσο με το ύψος της προηγούμενης πτωτικής τάσης.

Ως αποτέλεσμα, το bitcoin θα μπορούσε να υποχωρήσει στο κατώτερο όριο του καναλιού της «σημαίας» γύρω στα 40.000 δολάρια, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω υποχώρηση προς τα 32.000 δολάρια.

"Στον $DXY θα τσεκάρουμε και το 2ο «κουτάκι στόχου» στο διάγραμμα που καταρτίστηκε πριν από μήνες.
- Ο καθημερινός, ο εβδομαδιαίος και ο μηνιαίος RSI φαίνονται ανοδικοί
- Ο καθημερινός, εβδομαδιαίος και μηνιαίος MACD φαίνονται ανοδικοί
- O MA 200 W είναι ανοδικός από τον Νοέμβριο
- Τέτοια υψηλά καταγράφηκαν τελευταία φορά τον Μάιο του 2020

Τακτική αποφυγής κινδύνου για #bitcoin, #crypto, μετοχές $;"

Παρόλα αυτά, ο Mamasidikov υποστηρίζει ότι το bitcoin θα μπορούσε να κρατηθεί πάνω από τα 42.500 δολάρια ακόμη και εάν, στο άλλο άκρο του φάσματος, το δολάριο αυξηθεί.

Υπενθυμίζει ότι την περίοδο του καλοκαιριού του 2021 όταν σημειώθηκε «έκρηξη» υιοθέτησης του κρυπτονομίσματος και η συσχέτιση του bitcoin με τον DXY ήταν σε μεγάλο βαθμό θετική, οι επενδυτές συνέχισαν να διατηρούν τις τοποθετήσεις τους στο BTC ως μέρος της μακροπρόθεσμης στρατηγικής τους.

Ο ίδιος προσθέτει:

«Παρά τη φαινομενική αβεβαιότητα στην αγορά, το bitcoin έχει διαμορφώσει ισχυρό επίπεδο στήριξης στα 42.500 δολάρια, διαθέτοντας τη θεμελιώδη υποστήριξη για να ξαναδοκιμάσει βραχυπρόθεσμα τα 47.000 δολάρια».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.