Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων σε μεγάλη κλίμακα για την αποφυγή κυρώσεων «είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει».


Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, πολιτικοί και αναλυτές θέτουν το ζήτημα του κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να δώσουν στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα να τις παρακάμψει.

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen παρέμεινε επιφυλακτική, δηλώνοντας στις αρχές Μαρτίου, «Δεν είναι ότι αυτός ο μοναδικός τομέας μέσω του οποίου θα μπορούσε να επιχειρηθεί η παράκαμψη των κυρώσεων». Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη 6 Απριλίου δήλωσε ότι «είναι ένα κανάλι το οποίο μας ανησυχεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σημαντικές παρακάμψεις μέσω των κρυπτονομισμάτων.

Όπως είπε η ίδια, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και υπογράμμισε το γεγονός ότι οι μεγάλες συναλλαγές θα εντοπίζονταν εύκολα από παρατηρητές στο blockchain και τις ιδιωτικές εταιρείες ανάλυσης.

Η Yellen δήλωσε:

«Η προσπάθεια χρήσης κρυπτονομισμάτων σε μεγάλη κλίμακα πιστεύουμε ότι, απλά, είναι κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «πάγωσαν» 400 δισ. δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε ξένα περιουσιακά στοιχεία, συμβάλλοντας στην νομισματική κρίση που ακολούθησε καθώς το ρούβλι έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του έναντι των άλλων νομισμάτων. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετείχαν στην «έξωση» των ρωσικών τραπεζών από το δίκτυο SWIFT, το οποίο χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τον συντονισμό των συναλλαγών.

 

 

Στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση Biden απαγόρευσε τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογικού υλικού και λογισμικού, σε μια προσπάθεια να δυσκολέψουν τις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Ωστόσο, ορισμένοι γερουσιαστές, με προεξάρχουσα την γερουσιαστή Elizabeth Warren, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο τα κρυπτονομίσματα να παρέχουν τη δυνατότητα παράκαμψης αυτών των κυρώσεων. Σε κοινή επιστολή με τους γερουσιαστές Mark Warner, Jack Reed και Sherrod Brown, η Warren υποστηρίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης «επιτρέπουν στις οντότητες να παρακάμψουν το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο ισχυρισμός τους δεν είναι λάθος, καθώς τα οικοσυστήματα κρυπτονομισμάτων, ειδικά στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης οικονομίας, επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς να χρησιμοποιούν τους παραδοσιακούς χρηματοοικονομικούς ενδιάμεσους. Μπορείτε να ανταλλάξετε tokens, να τα πουλήσετε και να κερδίσετε τόκους χωρίς να έρθετε σε επαφή με τράπεζες ή μεσίτες.

Ωστόσο, για τις συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η υπάρχουσα ρευστότητα δεν επαρκεί για την παράκαμψη των κυρώσεων. Επιπλέον, τα ανταλλακτήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, για την αγορά κρυπτονομισμάτων με παραστατικό χρήμα (on-ramp) ή για την χρήση κρυπτονομισμάτων για την αγορά μη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (off-ramp). Όπως είπε η Yellen: «Τα ανταλλακτήρια, όσοι χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για να μπουν και να βγουν από αυτά, να αγοράσουν πράγματα σε σκληρά νομίσματα και οι ανταλλαγές, υπόκεινται σε κανονισμούς [κατά του ξεπλύματος χρήματος/καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας]. Επομένως, αποτελούν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος που υπόκειται σε αυτούς τους κανονισμούς».

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, η Warren δήλωσε στο MSNBC  ότι ορισμένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες. Αναφερόμενη στους κανονισμούς KYC (know-your-customer - ταυτοποίηση και καταγραφή των στοιχείων του πελάτη) είπε: «Έχουμε αρκετά στοιχεία ότι δεν τηρούν όλες οι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων αυτούς τους κανόνες για τη συλλογή των πληροφοριών, την μεταβίβασή τους και την εφαρμογή των κυρώσεων όπου απαιτείται».

Όπως φαίνεται το υπουργείο Οικονομικών δεν διαθέτει τα ίδια στοιχεία...

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.