Πολλοί χρήστες του Ethereum παραπονιούνται για τις χρεώσεις, κάτι που συμβαίνει μάλλον σπάνια στους χρήστες bitcoin και σύμφωνα με νέα έκθεση, πιθανότατα, θα γίνει ακόμα σπανιότερο στο μέλλον.


Το bitcoin ...κάνει εκπτώσεις

Έκθεση (20220405 Galaxy Digital Research - Bitcoin Transaction Fees) του Alex Thorn, επικεφαλής Firmwide Research της Galaxy Digital, αναφέρει ότι οι χρεώσεις bitcoin βρίσκονται σε «ιστορικό χαμηλό».

Ο Thorn απέδοσε την τάση αυτή σε σειρά λόγων μεταξύ των οποίων την υιοθέτηση του Segwit, την αύξηση των ομαδοποιημένων συναλλαγών, τη μειωμένη χρήση των OP_RETURN συναλλαγών, την ανάπτυξη του δικτύου Lightning και τις λιγότερες πωλήσεις miners (εξορυκτών).

Η έκθεση αναφέρει,

«Οι χρεώσεις συναλλαγών bitcoin βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τη σημαντική μεταβλητότητα της τιμής. Οι επίμονα χαμηλές χρεώσεις οφείλονται περισσότερο στην αποτελεσματική χρήση του χώρου του μπλοκ, παρά στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας του δικτύου bitcoin».

 

 

Το Segwit (συντομογραφία του Segregated Witness), είναι η αναβάθμιση του δικτύου bitcoin που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη χρήση του block space και της αποθήκευσης, αφαιρώντας τα δεδομένα υπογραφής από συναλλαγές και προσθέτοντάς τα αλλού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα επίσης την αποσυμφόρηση του mempool (του χώρου όπου διατηρούνται οι προς έγκριση συναλλαγές).

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Thorn, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πτώση των χρεώσεων σημειώνεται αρκετούς μήνες. Το γεγονός που την ξεχωρίζει αυτή τη φορά –σε σύγκριση με προηγούμενες περιπτώσεις– είναι ότι το ανοδικό ράλι του bitcoin το φθινόπωρο του 2021 δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση των χρεώσεων.

Η έκθεση προσθέτει,

«Η μέση χρέωση συναλλαγής που καταβλήθηκε για μια συναλλαγή σε bitcoin το 2022 είναι 0,00004541 ₿ (η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ), ενώ η μέση τιμή είναι 0,00001292 ₿ (η χαμηλότερη οποιασδήποτε χρονιάς εκτός από το 2011)».

Τα στοιχεία αυτά αποτιμώνται θετικά, καθώς υποδεικνύουν όχι μόνο την αύξηση της υιοθέτηση από τους χρήστες, αλλά και τη θετική επίδραση τεχνολογιών όπως το Lightning Network.

Στην τρέχουσα περίοδο, ωστόσο, το Lightning Network σημειώνει μικρή πτώση στον αριθμό των καναλιών, τα οποία ήταν περίπου 84.521 στις 5 Απριλίου. Ιστορικά όμως, τις πτώσεις του LN ακολουθούν περίοδοι σταθερής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και νέα υψηλά όλων των εποχών (ATH).

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.