Σε έρευνα των Arcane Research και Ernst & Young (EY) για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων στην Νορβηγία, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων ανθεί στη σκανδιναβική χώρα με τα επίπεδα ιδιοκτησίας να έχουν διπλασιαστεί στο 10% και την χώρα να προσελκύει όλο και περισσότερους εξορύκτες bitcoin.


Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανέρχεται στα 2,05 τρισ. δολάρια στο ημερήσιο διάγραμμα / TradingView.com

 

Τα κρυπτονομίσματα «ανθίζουν» στη Νορβηγία

Στην εβδομαδιαία ενημέρωση της έρευνας (30 Μαρτίου 2022 - Norwegian_Crypto_Adoption_Survey-v2) για τη χώρα, διαπιστώνεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 420.000 Νορβηγοί κατέχουν κρυπτονομίσματα. Αυτό μεταφράζεται στο 10% του ενήλικου πληθυσμού της Νορβηγίας, μια αύξηση 120.000 ατόμων ή σε ποσοστό 7% από το 2021.

Επιπλέον το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων φαίνεται να κλείνει. Οι γυναίκες της Νορβηγίας δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κρυπτογράφηση και φέτος το ποσοστό τους στην ιδιοκτησία κρυπτονομισμάτων διπλασιάστηκε από το 3% το 2021 σε 6% το 2022.

Το 63% των ερωτηθέντων γυναικών δήλωσαν ότι αγόρασε κρυπτογράφηση για πρώτη φορά μεταξύ του 2021 και του 2022 και το 24% αυτών των αγορών σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, γεγονός που δείχνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Σε αντιστοιχία με τα ευρήματα ανάλογων ερευνών σε άλλες χώρες όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων, διαπιστώνεται ότι και στην Νορβηγία «οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κρυπτογράφησης είναι νεαροί ενήλικες και όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία των ερωτώμενων τόσο λιγότερες οι πιθανότητες να κατέχουν κρυπτονομίσματα».

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων στη χώρα είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, στοιχείο, που παραμένει αμετάβλητο από το 2021. Η ηλικιακή κατανομή δείχνει ότι το 18% των κατόχων κρυπτογράφησης είναι μεταξύ 15-29 ετών, το 20% είναι 30-39 ετών, 8 % είναι 40-49 ετών, μόλις το 3% είναι 50-59 ετών και το 2% είναι άνω των 60 ετών. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας παραμένουν δύσπιστα έναντι της κρυπτογράφησης και προτιμούν τις παραδοσιακές μετοχές.

Το bitcoin είναι το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα στη χώρα, καθώς προτιμάται από τα δύο τρίτα του συνόλου των Νορβηγών επενδυτών κρυπτογράφησης, ακολουθούμενο από το Ethereum στη δεύτερη θέση και έπονται τα XRP και ADA στην τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα. Όπως φαίνεται η αποδοχή των έξι tokens (BTC, ETH, XRP, ADA, LTC και DAI) από το Firi το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο της Νορβηγίας, συνέβαλλε στην αύξηση των επιπέδων υιοθέτησης των XRP και ADA.

 

 


Γιατί αναπτύσσεται η εξόρυξη bitcoin στη Νορβηγία

Η Arcane Research υπολόγισε τη δραστηριότητα εξόρυξης bitcoin στη χώρα στα 120 MW (γεωγραφικά κατανεμημένη όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης), πράγμα που σημαίνει ότι η Νορβηγία παράγει το 0,77% του συνολικού hashrate (εξορυκτικής ισχύος) του bitcoin, το οποίο αν και δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς συμβαδίζει με την αυξανόμενη υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Νορβηγία είναι μια μικρή χώρα.

Οι miners bitcoin φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες να προτιμούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις δραστηριότητές τους, ενώ η κύρια πηγή ενέργειας της Νορβηγίας είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια με ποσοστό 88% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ακολουθεί η αιολική ενέργεια με 10% και μόλις το 2% παράγεται από φυσικό αέριο.

Αυτό προσθέτει ακόμα ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό στη χώρα, καθώς η περιβαλλοντική πίεση των τελευταίων ετών ωθεί όλο και περισσότερους miners στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων τους.

Επιπλέον, το μείγμα της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Νορβηγίας εξασφαλίζει στη χώρα ένα από τα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην ήπειρο, ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση που ανέβασε την τιμή κατά 0,09-0,04 δολάρια ανά kWh, ανάλογα με την περιοχή. Ο βορράς εξακολουθεί να έχει τις φθηνότερες τιμές και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει.

Η χώρα είναι πολιτικά σταθερή και το νομικό της πλαίσιο είναι επίσης ελκυστικό στους miners bitcoin. Ωστόσο, η δραστηριότητα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης γεγονός που έχει πλήξει τη φήμη της χώρας ως «φιλικής» αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Παρότι οι όποιες προσπάθειες απαγόρευσης των δραστηριοτήτων εξόρυξης ήταν ανεπιτυχείς, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα.

Παράλληλα, οι Νορβηγοί miners καταβάλουν προσπάθειες να συνεισφέρουν στον ενεργειακό τομέα εφαρμόζοντας μέτρα για την εξισορρόπηση της ενέργειας του δικτύου ή επαναχρησιμοποιώντας την πλεονάζουσα παραγόμενη θερμότητα από τις δραστηριότητές τους, όπως αναφέρει ο Jaran Mellerud από την Arcane Research.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων μπορούν να ωφελήσουν τη Νορβηγία, τόσο από οικονομική όσο και από οικολογική άποψη, καθώς η θέρμανση καταλαμβάνει σημαντικό μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας στη χώρας. Ταυτόχρονα, η θερμότητα είναι το κύριο απόβλητο των εξορύξεων bitcoin».

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.