Μετά από μιά καλή πορεία στην διάρκεια της εβδομάδας, το bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, δέχονται και πάλι πιέσεις προς τα κάτω.

 

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων σημειώνει πτώση της τάξης του 5% περίπου, χάνοντας περισσότερα από 100 δισ. δολάρια από την συνολική της κεφαλαιοποίηση.

Το bitcoin καταρακυλά περισσότερο από 5,5%, με τιμή διαπραγμάτευσης λίγο πάνω από από τα 44.500 δολάρια τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο.

Αυτή η αντίδραση της αγοράς, φαίνεται να οφείλεται στουν νέους κανόνες που εισάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους οποίους "απαγορεύονται" όσα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων δεν συνδέονται με νομίμως αναγνωρισμένα ιδρύματα. Με άλλα λόγια τα "ιδιωτικά" πορτοφόλια.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Εχθές, Πέμπτη 31 Μαρτίου του ...Σωτηρίου έτους 2022, περισσότεροι από 90 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (προερχόμενοι από τις ομάδες ECON και LIBE) ψήφισαν υπέρ του χαρακτηρισμού των ανώνυμων συναλλαγών ως παράνομων.

Αυτή η κίνηση έρχεται σαν ένα μέρος της επέκτασης των κανόνων κατά του ξεπλύματος χρημάτων στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα λοιπόν με την νέα νομοθεσία, τα ανταλλακτήρια και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, υποχρεούνται να συλλέγουν τις ατομικές πληροφορίες κάθε ιδιώτη που θα θελήσει να κάνει συναλλαγή αξίας άνω των 1000 ευρώ μέσω "ιδιωτικού" πορτοφολιού, πριν τεικά αυτή πραγματοποιηθεί.

Οι εισηγητές αυτής της νομοθετικής ρύθμισης,θέλουν με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της οποιαδήποτε "ύποπτης" συναλλαγής.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι όταν αναφερόμαστε σε "ιδιωτικά" πορτοφόλια, μιλάμε για εκείνα, με την χρήση των οποίων, ο κάτοχός τους είναι και πραγματικός κάτοχος των "ιδιωτικών κλειδιών", χωρίς να έχει παραχωρήσει αυτήν την τόσο σημαντική πληροφορία σε έναν τρίτο, π.χ. σε ένα ανταλλακτήριο.

 

 

Υπήρξαν και αντίθετες φωνές

Οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κράτησαν κοινή στάση πάνω σε αυτό το θέμα. Οι βουλευτές της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, με τον εκπρόσωπό του επί των οικονομικών Markus Ferber να λέει:

"Πρέπει να πάίρνουμε πολύ σοβαρά τους κανόνες κατά του ξεπλύματος χρημάτων, αλλά δεν πρέπει να απαγορεύσουμε τα ιδιωτικά πορτοφόλια. Αυτό θα ήταν ισοδύναμο με την απαγόρευση της χρήσης μετρητών - μέτρο περιττό και δυσανάλογο!
Τέτοιες προτάσεις δεν είναι ούτε δικαιολογημένες ούτε αναλογικές. Με αυτήν την προσέγγιση ρύθμισης των νέων τεχνολογιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει ακόμα πιο πίσω από άλλα, πιο ανοιχτόμυαλα κράτη"

Επιπλέον, οι υποστηρικτές της κρυπτο-βιομηχανίας έχουν επίσης επικρίνει την πρόταση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, αποκάλεσε αυτά τα μέτρα «κατά της καινοτομίας, της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της επιβολής του νόμου». Πρόσθεσε ότι οι κανόνες τιμωρούν δυσανάλογα τους κατόχους κρυπτονομισμάτων.

Βλέπουμε ότι τα μαύρα σύνεφα πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση πυκνώνουν και το παραμύθι της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ελευθεριών και της καινοτομίας, μετατρέπεται σιγά σιγά σε κακόγουστο αστείο. Θα περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον... Καλού κακού πάντως ...διαβάστε πάλι το 1984 του Τζωρτζ Όργουελ.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.