Οι αρχές των ΗΠΑ επιμένουν στην εκτίμησή τους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις.


Όποιος επιχειρήσει να βοηθήσει τη Ρωσία στην παράκαμψη των οικονομικών κυρώσεων θα καταστεί υπεύθυνος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα κληθεί να λογοδοτήσει, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo. Οι οικονομικές κυρώσεις επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Ρωσία μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί

Από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, έχει σημειωθεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, με εκατομμύρια εκτοπισμένους και χιλιάδες νεκρούς. Οι βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας έχουν ως συνέπεια την απομόνωση της χώρας και τον κλυδωνισμό της οικονομίας της.

Μιλώντας στο CNBC, ο Adeyemo δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει καταφέρει να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι υπάρχει τέτοια προσπάθεια και ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να αποφύγει τις κυρώσεις. Ο Adeyemo αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις εικονικές εταιρείες και τα κρυπτονομίσματα ως παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους η Ρωσία θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις.

Όπως είπε: «Θέλουμε να το καταστήσουμε απολύτως σαφές στα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες, ή σε οποιονδήποτε μπορεί να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τη Ρωσία ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις μας: Θα σας καταστήσουμε υπεύθυνους».

Ενισχύοντας την προειδοποίηση εναντίον οποιουδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει τη Ρωσία, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι

 

 

«Η Ρωσία δεν θα έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει τις κυρώσεις που έχουμε επιβάλλει προκειμένου να δυσκολέψουμε τη συνέχιση του παράνομου πολέμου που ξεκίνησε στην Ουκρανία».

Με δεδομένη την προσοχή που έχουν προσελκύσει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες, η συγκεκριμένη αναφορά του Adeyemo στα κρυπτονομίσματα δεν αποτελεί έκπληξη.

Οι μεγάλες οικονομίες των G-7 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία), δεσμεύτηκαν πρόσφατα να παρεμποδίσουν τη χρήση ψηφιακών στοιχείων από τη Ρωσία και τους συμμάχους της ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να αποφύγει τις κυρώσεις

Οι ειδικοί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων υποστηρίζουν ότι μια χώρα του μεγέθους της Ρωσίας δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτά για να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις και σύμφωνα με τα στοιχεία δεν παρατηρείται κάποια τέτοια προσπάθεια.

Ωστόσο οι αμερικανικές αρχές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ανωνυμία των κρυπτονομισμάτων τα καθιστά ιδανικά για την αποφυγή κυρώσεωνομισμάτων από τη Ρωσία, η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα για να χρηματοδοτήσει την άμυνά της. Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, η χώρα έχει λάβει πάνω από 65 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές κρυπτονομισμάτων.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.