Τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους εξετάζουν οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που δραστηριοποιούνται στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, καθώς έχουν περιθώριο μικρότερο των 3 ημερών για να προσπαθήσουν να λάβουν την έγκριση της Χρηματοοικονομικής Αρχής (FCA).


Μετέωρη είναι η πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων λόγω της έλλειψης σαφήνειας από τις ρυθμιστικές αρχές. Πολλές εταιρείες του χώρου της κρυπτογράφησης βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση φιλικότερων χωρών για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.

Ρυθμιστικά εμπόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η αγορά κρυπτονομισμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς εποπτεία. Ωστόσο, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υποχρεούνται να εγγραφούν στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) στο πλαίσιο του Καθεστώτος Προσωρινών Εγγραφών (TRR), σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για την αποτροπή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μέχρι τώρα, μόλις 33 εταιρείες έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στη ρυθμιστική Αρχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Copper Technologies Ltd., η ψηφιακή τράπεζα Revolut Ltd. και άλλες 12 πλατφόρμες, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς προσωρινής εγγραφής έχουν περιθώριο λίγων ημερών πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους ,ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

Την ίδια στιγμή, η B2C2 Ltd με έδρα το Λονδίνο, η Wirex Ltd. και η Trastra Ltd. απέσυραν την προηγούμενη εβδομάδα τις αιτήσεις τους από το μητρώο προσωρινών εγγραφών μετά την προειδοποίηση της FCA σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που λειτουργούν με προσωρινή εγγραφή στο μητρώο είτε θα πρέπει να αποσύρουν τις αιτήσεις τους και να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε να επιδιώξουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο απόρριψης των αιτήσεων τους.

 

 

Η Wirex ανακοίνωσε ότι η απόσυρση της αίτησής της δεν θα επηρεάσει τους πελάτες της. Αντίθετα, η Copper Technologies, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ακόμα σε συνομιλίες με την FCA μετά την ίδρυση μιας οντότητας στην Ελβετία που θα της επιτρέψει να εξυπηρετεί τους πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και εάν δεν εγκριθεί η αίτηση της.

Η CoinBurp είναι η τελευταία εταιρεία της οποίας η αίτηση αποσύρθηκε από το μητρώο προσωρινών εγγραφών της FCA. Πλέον η εταιρεία εξετάζει την εξυπηρέτηση των πελατών της μέσω της θυγατρικής της Wirex Digital στην Κροατία. Όπως όλα δείχνουν το παράδειγμά της ακολουθούν και άλλες εταιρείες και έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκές χώρες με φιλικότερους κανονισμούς λειτουργίας για να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπάθειες εποπτείας

Πρόσφατα, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε  ότι οι υφιστάμενες κανονιστικές ρυθμίσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων και υπογράμμισε ότι η νομοθετική περίμετρος θα πρέπει να προσαρμοστεί εφόσον κριθεί απαραίτητο για να διασφαλιστεί ένα ομοιογενές εποπτικό αποτέλεσμα. Τόσο η BoE όσο και το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν την εποπτεία των stablecoin παράλληλα με τον εναρμόνισή τους με τις διεθνείς προσπάθειες εποπτείας και ελέγχου των εφαρμογών DeFi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η ρυθμιστική αρχή για το χώρο της διαφήμισης στο Ηνωμένο Βασίλειο (Advertising Standard Authority - ASA) - προειδοποίησε τις περισσότερες από 50 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρυπτογράφησης (μεταξύ των οποίων η Coinbase και η eToro) να μην ενθαρρύνουν τους πολίτες με τις διαφημίσεις τους στην αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είτε με τη χρήση πιστωτικών καρτών είτε με τα ποσά των συντάξεών τους.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.