Σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της ρώσικης Δούμας, Pavel Zavalny, δήλωσε ότι η χώρα του θα δέχεται bitcoin για τις εξαγωγές φυσικών της πόρων. Για τις εξαγωγές της, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, ο Zavalny είπε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην αποδοχή διαφορετικών νομισμάτων, ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής που προτιμά ο αγοραστής. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος είπε ότι οι όροι θα καθοριστούν από το επίπεδο ττων σχέσεων της κάθε χώρας με τη Ρωσία.
Οι μη φιλικές χώρες να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια
Ο Zavalny είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου:
«Όταν πρόκειται για τις "φιλικές" μας χώρες, όπως η Κίνα ή η Τουρκία, που δεν μας πιέζουν, τότε τους προσφέρουμε εδώ και λίγο καιρό την επιλογή να αλλάξουν τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα, όπως ρούβλια και γιουάν» ... «Με την Τουρκία, μπορεί να είναι λίρες και ρούβλια. Επομένως, μπορεί να υπάρχει μια ποικιλία νομισμάτων, και αυτό είναι μια τυπική πρακτική. Αν θέλουν bitcoin, θα ανταλλάξουμε bitcoin».
Πριν από μέρες, η Ρωσία ζήτησε οι άλλες χώρες να πληρώνουν το φυσικό τους αέριο σε ρούβλια. Η κίνηση αυτή είχε στόχο να τονώσει την αξία του ρωσικού νομίσματος, το οποίο υποχωρούσε έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Προκάλεσε επίσης αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου η Ρωσία προμηθεύει -μέχρι τώρα- περίπου το 45% των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τον Marcel Salikhov του Ινστιτούτου Ενέργειας και Χρηματοοικονομικών στη Μόσχα, η κίνηση αυτή προορίζεται να είναι μια αντικύρωση. Στις παρατηρήσεις του, σημείωσε ότι το Κρεμλίνο είχε ήδη δώσει εντολή στους εξαγωγείς να μετατρέψουν το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα, σε ρούβλια.
«Είναι δύσκολο, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, για τις ρωσικές αρχές να εγκαταλείψουν τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις δυτικές χώρες. Μπορείτε να πείτε, "Δεν εμπιστευόμαστε τα ευρώ ή τα δολάρια", αλλά οικονομικά πρόκειται για την ίδια λειτουργία. Το χρήμα είναι χρήμα.»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, δίνοντας ένα παράθυρο 45 ημερών για την ολοκλήρωση των συμβάσεων. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει σχέδια για μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, αλλά προς το παρόν εξακολουθούν να πραγματοποιούν αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Ενέργειας Alexander Novak προειδοποίησε για πιθανή «κατάρρευση» των ενεργειακών αγορών σε ομιλία του στη Ρωσική Δούμα την Τετάρτη, προβλέποντας ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν εάν οι ρωσικές αποστολές σταματήσουν.
Τα ανταλλακτήρια δεν κρατούν ενιαία στάση απέναντι στις "ρώσικες" συναλλαγές
Καθώς πολιτικοί της δύσης επιδιώκουν να κρατήσουν τη Ρωσία έξω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων υφίστανται πίεση να εμποδίσουν τις συναλλαγές που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία. Φοβούνται ότι τα κρυπτονομίσματα παρέχουν μια κερκόπορτα για τη μεταφορά χρημάτων σε όλο τον κόσμο.
Τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Ωστόσο, ορισμένα απέκρουσαν την απαγόρευση όλων των συναλλαγών στη Ρωσία. Ένα από τα χρηματιστήρια, που εδρεύει στα νησιά Κέιμαν, είπε ότι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσει μια γενική απαγόρευση σε όλους τους Ρώσους χρήστες.
Ωστόσο, ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως το Coinbase και το Gemini, επιβεβαίωσαν ότι δεν λειτουργούν στη Ρωσία. Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν θα εφαρμόσουν γενική απαγόρευση των εργασιών τους.
Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βασίζονται σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες ή είναι ανεξέλεγκτα εκτός από το καθήκον τους να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος.
Η κατάταξη της Ρωσίας στις συναλλαγές bitcoin
Οι επενδυτές μπορούν να μετατρέψουν τα ρούβλια τους σε κρυπτονομίσματα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ανταλλάσσονται σε μη ρυθμιζόμενες πλατφόρμες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Chainalysis, οι συναλλαγές μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και των περιουσιακών κρυπτο-στοιχείων όπως το bitcoin και το tether έχουν υπερτετραπλασιαστεί από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, αγγίζοντας τα 60 εκατομμύρια δολάρια καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικοί λογαριασμοί, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από το υπάρχον τραπεζικό σύστημα που βασίζεται σε δολάρια λόγω των κυρώσεων, αποθηκεύουν μετρητά σε κρυπτονομίσματα ή μεταφέρουν πλούτο στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis, η Ρωσία είναι μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση bitcoin. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία κατείχε την τρίτη θέση μεταξύ των εθνών που διεθνείς συναλλαγέςμε κρυπτονομίσματα, μετά την Τουρκία και την Ουκρανία.