Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι «προς το παρόν» το bitcoin δεν εποπτεύεται στη χώρα, αλλά διερευνά τη σκοπιμότητα έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος (CBDC).


Η Κεντρική Τράπεζα της Ονδούρας (BCH), απάντησε στις φήμες που ήθελαν την χώρα να προχωρά στην υιοθέτηση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος όπως το γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ -και η απάντηση είναι αρνητική.

Σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «προς το παρόν» το bitcoin (BTC) δεν εποπτεύεται στη χώρα και δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο χρήμα. Η Τράπεζα υπογραμμίζει ότι βάσει του συντάγματος της Ονδούρας είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη «εκδότης τραπεζογραμματίων και κερμάτων» που αναγνωρίζονται ως νόμιμο χρήμα στη χώρα.

«Η BCH δεν εποπτεύει ούτε εγγυάται τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με κρυπτονομίσματα ως μέσα πληρωμής», αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα και προσθέτει ότι η ευθύνη και οι κίνδυνοι για «οποιαδήποτε συναλλαγή πραγματοποιείται με αυτούς τους τύπους εικονικών περιουσιακών στοιχείων» βαρύνει τους συναλλασσόμενους.

Ωστόσο όπως αναφέρει διεξάγει «εννοιολογική, τεχνική και νομική ανάλυση» για τη σκοπιμότητα έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος (CBDC) το οποίο θα αναγνωρίζεται ως νόμιμο χρήμα στη χώρα και θα εποπτεύεται αναλόγως.

 

 

Σε αρκετά δημοσιεύματα μέσα στην εβδομάδα αναφέρονταν ότι ο Πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro σκέφτεται να αναγνωρίσει το BTC ως νόμιμο χρήμα ακολουθώντας το παράδειγμα του γειτονικού Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο υιοθέτησε το BTC τον Σεπτέμβριο του 2021 και σχεδιάζει την κατασκευή της «Bitcoin City» αξίας 1 δισ. δολαρίων με την τροφοδότηση των δραστηριοτήτων εξόρυξης από τη γεωθερμική ενέργεια των ηφαιστείων της χώρας.

Το «παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ» έχει κινητοποιήσει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Τον Φεβρουάριο, γερουσιαστής στο Μεξικό είχε δηλώσει ότι θα εισηγηθεί την αναγνώριση του BTC ως νόμιμου χρήματος στα πρότυπα του Ελ Σαλβαδόρ ενώ και το νομοθετικό σώμα των νησιών Τόνγκα εξετάζει τη διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου για την αναγνώριση των κρυπτονομισμάτων ως νόμιμο χρήμα μέχρι τα μέσα του 2023.

 

 

To bitcoinsgreece.gr χρησιμοποιεί cookies για την αποτελεσματική λειτουργία του ιστοτόπου. Με την πλοήγησή σας στο site συμφωνείτε στην αποδοχή των cookies.