Η δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, με την οποία χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα ως "απειλή" για την παγκόσμια ασφάλεια φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα και τη γνώμη των ειδικών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι Ρώσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Chainalysis, από τις 18 Μαρτίου, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια ήταν μόλις 7,4 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένος κατά 50% από τα πρόσφατα στοιχεία ενώ κορυφώθηκε στα 70 εκατομμύρια δολάρια στις 7 Μαρτίου.
Αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό μερίδιο από του συνολικού όγκου της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων, με τον συνολικό ημερήσιο όγκο συναλλαγών του bitcoin να κυμαίνεται γενικά μεταξύ των 20 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε μια παρουσίαση στη Σύνοδο Κορυφής Καινοτομίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών την Τρίτη, η Christine Lagarde είπε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές είχαν δει τους "όγκους συναλλαγών των ρουβλίων σε σταθερά, σε κρυπτοωομίσματα, αυτή τη στιγμή [είναι] στο υψηλότερο επίπεδο που έχουμε δει ίσως από το 2021».
Η Christine Lagarde δεν αναφέρθηκε στη ρωσική κυβέρνηση ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται κυρίως για Ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις που στρέφονται στα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, είπε ότι τα κρυπτονομίσματα "βέβαια χρησιμοποιούνται ως μέσο παράκαμψης των κυρώσεων".
"Λοιπόν, είναι [τα κρυπτονομίσματα] απειλή; Ναι. Υπήρξε... απειλή στο παρελθόν; Ναι, γιατί όταν ερευνάτε πολλές από τις αμφίβολες συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα, πολλές από τις εγκληματικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται, πολύ συχνά βρίσκετε κάποια περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων."
Τα σχόλια της Christine Lagarde όμως έρχονται σε αντίθεση με τα στοιχεία που παρέχονται από την Chainalysis και την Kaiko, καθώς και με τη γνώμη των ειδικών. Ο Jake Chervinsky του Blockchain Association είπε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Δύση.
Στοιχεία που παρέχονται από την εταιρεία ανάλυσης Kaiko, δείχνουν ότι ο όγκος ρουβλίων σε USDT μειώθηκε κατά 86% από το ανώτατο όριο των 38 εκατομμυρίων δολαρίων στις 7 Μαρτίου, σε λιγότερο από 5 εκατομμύρια δολάρια στις 22 Μαρτίου. Υπήρξε μια άνοδος πριν από τον πόλεμο και εκτοξεύτηκαν μετά, αλλά οι όγκοι επιστρέφουν τώρα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος των αρχών Φεβρουαρίου. Αυτό ήταν πριν την επιβολή κυρώσεων.
Αντίθετα, τα κρυπτονομίσματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους Ουκρανούς πρόσφυγες να διαφύγουν από τη χώρα. Το CNBC αφηγήθηκε την ιστορία ενός Ουκρανού πρόσφυγα που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο "Fadey", ο οποίος έφυγε από την Ουκρανία με 2000 δολάρια σε bitcoin σε ένα cold wallet, γεγονός που τον διευκόλυνε να έχει πρόσβαση στα νομίσματά του, όταν είχε φτάσει σε ασφαλές έδαφος στην Πολωνία.
Ο Alex Gladstein, επικεφαλής στρατηγικής για το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι η προσπάθεια ανάληψης χρημάτων από ουκρανικές τράπεζες τις εβδομάδες πριν από την εισβολή ήταν απίστευτα δύσκολη και τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους από χώρες όπως η Πολωνία.
"Πώς θα αποκτήσετε πρόσβαση στον ουκρανικό τραπεζικό λογαριασμό σας στην Πολωνία; Καλή τύχη."
Οι δωρεές που έγιναν στην Ουκρανία μέσω κρυπτονομισμάτων έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους 3 μήνες με τις συνολικές ημερήσιες δωρεές που γίνονται στην Ουκρανία τώρα να ανέρχονται στα 100,9 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Merkel Science.